Még suliba jártam, amikor eldöntöttem, hogy el szeretnék menni egy mixer tanfolyamra. Imádtam a koktélokat, hogy olyan szinesek, rétegesek, finomak, meg írtó menő volt az, aki egy szórakozó helyen koktéllal rohangált, mivel azok drágák voltak, mi meg csupán csóró diákok.
Gondoltam, készíteni is jó móka lesz őket, nemcsak inni, úgyhogy beiratkoztam az egyik budapesti mixersuliba. Heti 2 alkalom volt 2 hónapig, hétfőnként elmélet, keddenként pedig gyakorlat. Az elméleti órák alatt megtanultunk mindent az alkoholos italokról, történetekről, fajtákról, a gyakorlati órákon pedig 3-4 koktélt készítettünk el, és egy-egy alkohol típusait tanulmányoztuk mélyebben. Ezt úgy értem, hogy amikor a vodkát tanultuk, akkor hoztak nekünk 10 félét, meg egy köteg műanyag poharat és összehasonlítást végeztünk, hogy melyik milyen és mi a különbség. Ugyanez volt a whisk(e)y-kkel és a rumokkal is. Szóval minden kedd este mixertanfolyam álnév alatt végigkóstoltuk az összes menő italt, még a nagyon drágákat is. Jó buli volt. A Déliben az utolsó vonat után futni minen kedd este már kevésbé…
A mixertanfolyam során persze megvettem minden vackot ami ehhez kell, úgyhogy van otthon két shakerem, fél tucat dögös Y poharam, fém jéglapátom, flair üvegem stb… Bár arra rövid idő alatt rájöttem, hogy a flair nem az én világom.
A mixer karrierem nem tartott sokáig. A tanfolyam után tavasszal csináltam egy kerti partyt a barátaimnak, ahol persze beharangoztam, hogy koktélozni fogunk. A buli állati jól sikerült, és a végén elmondták, hogy azt hitték, hogy ezzel a koktélos szöveggel csak viccelek, de tényleg jó volt. Mert a végén már ők keverték az italokat és nem én.
Aztán elmentem szakácsnak.
A helyzet azért nem ennyire vészes, mert minden alkalommal, amikor elmegyünk egy koktél bárba, legalább tudom, hogy milyen koktélt szeretnék és egyáltalán, mi fán terem, meg hogy mitől olyan különlegesek a whisk(e)y-k, mit mivel lehet keverni, meg hogy a “Long Island Ice Tea a csóró tizenéveseknek van és ne nevezzük koktélnak”.
A csoportból azért nem mindneki elégedett meg ezzel. Az egyik sráccal az oktogoni T. G. I. Fridays-ban futottam össze néhány éve. Elvileg kajálni mentünk, aztán rájöttem, hogy ismerem. Úgyhogy odamentünk hozzá dumálni. Mondta, hogy világ versenyre készül, itt mixer és főállásban ezzel foglalkozik és imádja. Hát hajrá, jó dolog az, ha az ember szereti azt, amit csinál. :)
Néhány napja vendégségbe mentünk. Ezúttal mi gondoskodtunk az italról, úgyhogy a az éttermi és mixer tudásomat összevetve készítettem ezt az italt:
Narancsos zölfűszeres frissítő rummal
Hozzávalók:
- 1:1 arányú cukorszirup
- 4 narancs kifacsart leve (kb. 400 ml)
- 800 ml rostos narancslé
- 1 vaníliarúd (kikaparva)
- 1 lime kifacsart leve
- citromlé (ízlés szerint)
- néhány szár bazsalikom
- egy köteg kakukkfű
- fehér rum (akár a jelenléte, akár a mennyisége opcionális).
200 g vizet, 200 g cukorral felforraltam, majd lehűtöttem.
Cukorszirup készítésénél nagyon fontos, hogy mindig forraljuk fel a mixet. Ha nem így teszünk, a cukor kristályok nem fognak elolvadni és összekeverdni a vízzel rendesen, így fenáll a veszélye annak, hogy a keverék kristályos lesz.
Kifacsartam 4 narancs levét, ez körülbelül 400 ml lett. Ehhez hozzáöntöttem 800 ml rostos naracslét. Kikapartam a vaníliarudat és a magokat beleszórtam a narancslébe, majd egy botmixer segítségével összeturmixoltam, hogy a vanília egyenletesen legyen jelen mindenhol. Hozzáöntöttem a cukorszirupnak a felét és a kifacsart lime levét, majd annyi citromlét, amitől az egész olyan édesen savanykás lett. A kés fokával összetörtem a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd azt is beletettem a mixbe az üres vanília héjjal együtt.
A keverékemnek lemértem a súlyát, 1466 g lett. 15 % alkoholt akartam hozzáadni, ezért kellett a súly, úgyhogy már mértem is ki a 220 g rumot és ment az is bele az edénybe a többihez. Lefedve a hűtőszekrényben hagytam állni 3 órát, majd kétszer leszűrtem. Szűrés után még megkóstoltam, hogy kell-e bele több cukorszirup, citromlé vagy alkohol, de jónak ítéltem, úgyhogy csak az üvegekbe töltöttem be.
A végső mennyiség kb. 1500 ml lett.
Tippek:
-ha tehetjük akkor hagyjuk legalább 6-8 órát állni a fűszerekkel így azok jobban ki tudnak oldódni, de nekem aznap nem volt több időm;
- sok jégre töltve fogyasszuk;
- le is fagyaszthatjuk egy műanyag tálban, akkor granita-t (alkholos jégkását) kapunk, ebben az esetben hagyjuk fagyasztóban legalább 12 órát;
- az alkoholt el is hagyhatjuk.
A Finlandia Mixeriskolába jártam 2007-ben.