HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.06.01. 12:29 jEnci

Koktélozás és narancsos, zöldfűszeres frissítő rummal

Címkék: koktél narancs vanília bazsalikom kakukkfű rum mixersuli

Még suliba jártam, amikor eldöntöttem, hogy el szeretnék menni egy mixer tanfolyamra. Imádtam a koktélokat, hogy olyan szinesek, rétegesek, finomak, meg írtó menő volt az, aki egy szórakozó helyen koktéllal rohangált, mivel azok drágák voltak, mi meg csupán csóró diákok.
Gondoltam, készíteni is jó móka lesz őket, nemcsak inni, úgyhogy beiratkoztam az egyik budapesti mixersuliba. Heti 2 alkalom volt 2 hónapig, hétfőnként elmélet, keddenként pedig gyakorlat. Az elméleti órák alatt megtanultunk mindent az alkoholos italokról, történetekről, fajtákról, a gyakorlati órákon pedig 3-4 koktélt készítettünk el, és egy-egy alkohol típusait tanulmányoztuk mélyebben. Ezt úgy értem, hogy amikor a vodkát tanultuk, akkor hoztak nekünk 10 félét, meg egy köteg műanyag poharat és összehasonlítást végeztünk, hogy melyik milyen és mi a különbség. Ugyanez volt a whisk(e)y-kkel és a rumokkal is. Szóval minden kedd este mixertanfolyam álnév alatt végigkóstoltuk az összes menő italt, még a nagyon drágákat is. Jó buli volt. A Déliben az utolsó vonat után futni minen kedd este már kevésbé…

A mixertanfolyam során persze megvettem minden vackot ami ehhez kell, úgyhogy van otthon két shakerem, fél tucat dögös Y poharam, fém jéglapátom, flair üvegem stb… Bár arra rövid idő alatt rájöttem, hogy a flair nem az én világom.
A mixer karrierem nem tartott sokáig. A tanfolyam után tavasszal csináltam egy kerti partyt a barátaimnak, ahol persze beharangoztam, hogy koktélozni fogunk. A buli állati jól sikerült, és a végén elmondták, hogy azt hitték, hogy ezzel a koktélos szöveggel csak viccelek, de tényleg jó volt. Mert a végén már ők keverték az italokat és nem én.
Aztán elmentem szakácsnak.

A helyzet azért nem ennyire vészes, mert minden alkalommal, amikor elmegyünk egy koktél bárba, legalább tudom, hogy milyen koktélt szeretnék és egyáltalán, mi fán terem, meg hogy mitől olyan különlegesek a whisk(e)y-k, mit mivel lehet keverni, meg hogy a “Long Island Ice Tea a csóró tizenéveseknek van és ne nevezzük koktélnak”.
A csoportból azért nem mindneki elégedett meg ezzel. Az egyik sráccal az oktogoni T. G. I. Fridays-ban futottam össze néhány éve. Elvileg kajálni mentünk, aztán rájöttem, hogy ismerem. Úgyhogy odamentünk hozzá dumálni. Mondta, hogy világ versenyre készül, itt mixer és főállásban ezzel foglalkozik és imádja. Hát hajrá, jó dolog az, ha az ember szereti azt, amit csinál. :)

Néhány napja vendégségbe mentünk. Ezúttal mi gondoskodtunk az italról, úgyhogy a az éttermi és mixer tudásomat összevetve készítettem ezt az italt:

Narancsos zölfűszeres frissítő rummal

Hozzávalók:
- 1:1 arányú cukorszirup
- 4 narancs kifacsart leve (kb. 400 ml)
- 800 ml rostos narancslé
- 1 vaníliarúd (kikaparva)
- 1 lime kifacsart leve
- citromlé (ízlés szerint)
- néhány szár bazsalikom
- egy köteg kakukkfű
- fehér rum (akár a jelenléte, akár a mennyisége opcionális).

IMG_0767.jpg

200 g vizet, 200 g cukorral felforraltam, majd lehűtöttem.

Cukorszirup készítésénél nagyon fontos, hogy mindig forraljuk fel a mixet. Ha nem így teszünk, a cukor kristályok nem fognak elolvadni és összekeverdni a vízzel rendesen, így fenáll a veszélye annak, hogy a keverék kristályos lesz.

Kifacsartam 4 narancs levét, ez körülbelül 400 ml lett. Ehhez hozzáöntöttem 800 ml rostos naracslét. Kikapartam a vaníliarudat és a magokat beleszórtam a narancslébe, majd egy botmixer segítségével összeturmixoltam, hogy a vanília egyenletesen legyen jelen mindenhol. Hozzáöntöttem a cukorszirupnak a felét és a kifacsart lime levét, majd annyi citromlét, amitől az egész olyan édesen savanykás lett. A kés fokával összetörtem a kakukkfüvet és a bazsalikomot, majd azt is beletettem a mixbe az üres vanília héjjal együtt.

A keverékemnek lemértem a súlyát, 1466 g lett. 15 % alkoholt akartam hozzáadni, ezért kellett a súly, úgyhogy már mértem is ki a 220 g rumot és ment az is bele az edénybe a többihez. Lefedve a hűtőszekrényben hagytam állni 3 órát, majd kétszer leszűrtem. Szűrés után még megkóstoltam, hogy kell-e bele több cukorszirup, citromlé vagy alkohol, de jónak ítéltem, úgyhogy csak az üvegekbe töltöttem be.
A végső mennyiség kb. 1500 ml lett.

Tippek:


-ha tehetjük akkor hagyjuk legalább 6-8 órát állni a fűszerekkel így azok jobban ki tudnak oldódni, de nekem aznap nem volt több időm;
- sok jégre töltve fogyasszuk;
- le is fagyaszthatjuk egy műanyag tálban, akkor granita-t (alkholos jégkását) kapunk, ebben az esetben hagyjuk fagyasztóban legalább 12 órát;
- az alkoholt el is hagyhatjuk.

A Finlandia Mixeriskolába jártam 2007-ben.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr494559069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2012.06.01. 17:22:54

“Long Island Ice Tea a csóró tizenéveseknek van és ne nevezzük koktélnak”

Aha. Ehhez képest 1 löket Long Islandban van 2 cent vodka, 2 cent fehér rum, 2 cent tequilla, 2 cent gin, 2 cent Cointreau, 1 db koktélcseresznye, legalább 5-8 dkg vágott déligyümölcs és persze kóla, meg jég. Szóval a hozzávalók nem olcsók, nem kevés van benne ezekből. Ez csak úgy lehetne a csóró tinik itala, ha mixerek kilopnák belőle a hozzávalókat, de remélem, hogy nem akarsz ilyet állítani a magyar mixerekről :-))

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.06.01. 17:43:19

@Pierr Kardán: nem, nem állt szándékomban ilyet állítani a magyar mixerekről.

Én is idézőjelben írtam, mert ez nem tőlem származik. Az egyik oktató szájából rendszeresen elhangzott ez a mondat. Azért nem tartotta ezt koktélnak, mert szinte csak tömény alkoholból áll, mindent összeöntve, aztán meglöttyintve egy kis kólával. Mert a kólaíz ugye mindent elnyom, így az ital erősségét sem érezzük.
A csóró tizenévesek rész meg azért van, mert ők lesznek azok akik ezt megveszik, mert menő koktélt inni, de ebből a töménysége miatt elég kettő míg a másikakból lehet 3 kéne, szóval ezáltal költséghatékonyabb is.

Azért írtam bele a bejegyzésbe, mert egyet kell értsek vele. Ennyi tömény alkoholt összekeverni, aztán meg kólát önteni rá... Hát köszi, de ez nekem sem jött be, számomra élvezhetetlen volt.
Bár engem a vörösbor-kóla, whisk(e)y-kóla vonaltól is kiráz a hideg. Ízlések és pofonok.

És ismétlem: ez egyáltalán nem a magyar mixerek ellen irányul. :)

Pierr Kardán 2012.06.01. 19:58:49

Hogy koktél, az teljesen biztos, mert rajta van az IBA (te biztosan tudod, hogy az mi :-)) hivatalos koktél listáján.

Hogy nem olcsó, az biztos!

Hogy neked nem ízlik, az elfogadható, mert ugye kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplan...

Hogy az oktatód leszólta, az viszont gáz, neki nem az a dolga :-((

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.06.01. 20:44:25

@Pierr Kardán: Laza fickó volt, nem foglalkozott azzal, hogy ki mit gondol. Ettől függetlenül szerintem a város legjobb mixersulija (volt).

Szakyster 2012.06.04. 10:09:43

Hát, sokat elmond a magyar mixersulikról, hogy egy ilyen hozzáállású ember a legjobb:/
süti beállítások módosítása