Marci születése óta megtanultam egy főre főzni átlag 20 perc alatt.16 éves korom óta nem töltöttem ennyi időt otthon, de akkor még nem én főztem, pláne nem egy főre.
A gyerek alvás ciklusa kb 40 perc. Ennyi idő alatt megfőzök, megebédelek és elmosogatok. A lentebbi négy étel ebbe az időtartamba belefér. A bónusz, hogy mindegyik gluténmentes. Nem a gluténmentesség volt a célom, csak így alakult. A mennyiségeket pedig csak érzéssel…
3 nap van karácsonyig. Ezekkel a receptekkel gyorsan lehet finomat enni az őrült rohanásban is.
1) Zöldségek dióval és kéksajttal
Hozzávalók: olivaolaj, zöldbab, cukkini, barna csiperkegomba, só, fekete bors, friss petrezselyem, dió, kéksajt.
Az összevágott cukkinit és a gombát olivaolajon megpirítottam. A zöldbabot is összevágtam és sós vízben megfőztem (annyira, hogy még roppanjon). Hozzáadtam a serpenyőhöz és addig pirítottam, amíg a zöldbab is színt kapott. Sóval és borssal fűszereztem. Lekapcsoltam, majd összekevertem az apróra vágott petrezselyemmel. Pirított diót és kéksajtot szórtam a tetejére.
2) Karfiol krémleves aszalt datolyával és csirkemellel
Hozzávalók: olivaolaj, vöröshagyma, karfiol, só, fehérbors, őrölt koriandermag, tejszín, citromlé, aszalt datolya, csirkemell.
Az apróra vágott hagymát az olivaolajon üvegesre pirítottam, majd hozzáadtam a rózsáira szedett karfiolt. Fűszereztem sóval, borssal és őrölt koriandermaggal. Addig pirítottam, amíg a karfiol is elkezdett párolódni, de még nem kapott színt. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Puhára főztem pár perc alatt, majd hozzáadtam a tejszínt. Forraltam egy percig és összeturmixoltam. Citromlével ízesítettem. A szeletekre vágott, sózott csirkemellet egy serpenyőben olivaolajon készre sütöttem és beleraktam a sűrű krémlevesbe. Az összevágott datolyát a tetejére szórtam.
3) Tejfölös, sajtos ciderben párolt sütőtök
Hozzávalók: sütőtök (én butternut squash-t használtam), száraz cider, kakukkfű, fokhagyma, só, feketebors, méz, tejföl, kemény sajt.
A sózott, borsozott tök szeleteket alufóliába csomagoltam az olivaolajjal, ciderrel, kakukkfűvel, összenyomott gerezd fokhagymával és a mézzel. 180 fokos sütőbe raktam 30 percre (vagy amíg puhára sültek). Kicsomagoltam őket és tányérba raktam a fokhagymával és az alufóliában lévő lével. Villával durván összetörtem, tejfölt raktam a tetejére, megszórtam sajttal és pár percre beraktam a grill alá.
4) Pirított zeller püréleves Brie-vel és dióval
Hozzávalók: olivaolaj, fokhagyma, vöröshagyma, zellergumó, só, feketebors, Brie sajt, friss petrezselyem, dió.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olivaolajon üvegesre pároltam majd hozzáadtam a kockára vágott zellergumót. Sóztam, borsoztam. Közepes lángon addig pirítottam, amíg leragadt. Amikor a zeller és az edény alja is barna lett, adtam hozzá annyi vizet, amennyi ellepte. A zeller eddigre már főleg meg volt főzve, a vízzel az edény alját áztattam fel. A leragadt barnaság az íz. Forraltam 3-4 percig, majd leturmixoltam. Adtam hozzá több vizet, mert nagyon sűrű volt. Nekem nem jó minőségű, ráadásul öreg Brie volt a hűtőben, úgyhogy a kérgét levágva beleturmixoltam a levesbe. Ha jóféle van a háznál azt javaslom, hogy inkább a tetejére kockázzátok rá, mert úgy finomabb lesz. Hozzáadtam a finomra vágott petrezselymet és megszórtam pirított dióval.