Gyümölcskenyeret már az ókori Rómában is készítettek. Akkor pürésített árpába kevertek bele gránátalma magot, fenyőmagot és mazsolát. Mézet, fűszereket és eltett gyümölcsöket a középkorban kezdtek hozzáadni. Az elkészítési mód az idők során minden országban változott.
2017.01.21. 09:11
Gyümölcskenyér (recept)
Címkék: sütemény aszalt szilva gyümölcskenyér gyors édesség aszalt sárgabarack aszalt datolya
Szólj hozzá!
2017.01.14. 16:32
Könyvajánló: Romani Gastro
Címkék: könyvajánló romani gastro
Az utóbbi 2 évben már nem követtem olyan rendszerességgel az otthoni dolgokat, mint korábban. Ez alatt értem az új könyv megjelenéseket és az új éttermi nyitásokat.
A karácsonyi időszakban otthon töltöttünk több, mint két hetet. A két ünnep közti időszak eltelt a család látogatássokkal, a január eleje pedig a mindenféle maradék elintéznivalóval. Úgy terveztük, hogy Zsoltival kettesben elmegyünk a Platánba ebédelni, de január első hetében be voltak zárva. Budapesten ezúttal nem terveztünk semmi éttermi látogatást, Marcival most nem lett volna egyszerű. Az egyetlen, nem otthoni, gasztronómiai kényeztetés a könyvesbolt szakácskönyves része volt.
Szólj hozzá!
2016.12.21. 02:04
Négy gyors és egyszerű főtt étel időhiány esetén (receptek)
Címkék: dió sütőtök gomba méz sajt fokhagyma tejföl zöldbab cukkini kakukkfű karfiol petrezselyem zellergumó gyors vacsi aszalt datolya
Marci születése óta megtanultam egy főre főzni átlag 20 perc alatt.16 éves korom óta nem töltöttem ennyi időt otthon, de akkor még nem én főztem, pláne nem egy főre.
A gyerek alvás ciklusa kb 40 perc. Ennyi idő alatt megfőzök, megebédelek és elmosogatok. A lentebbi négy étel ebbe az időtartamba belefér. A bónusz, hogy mindegyik gluténmentes. Nem a gluténmentesség volt a célom, csak így alakult. A mennyiségeket pedig csak érzéssel…
3 nap van karácsonyig. Ezekkel a receptekkel gyorsan lehet finomat enni az őrült rohanásban is.
Szólj hozzá!
2016.09.30. 22:03
Az angol kórházi kaja
Címkék: terhesség kórház challah
Előzmények itt: Terhesen a konyhán; és itt: Terhesen a konyhán 2.
Hivatalosan augusztus 12-re voltunk kiírva. Nem hivatalosan az Úrfi úgy döntött, hogy még 12 napig bent marad. A terhesség 40 hete gyorsan eltelt ehhez az utolsó 12 naphoz képest. A 41. hét után már kétnaponta kellett vizsgálatra és ellenőrzésre mennem, hogy minden rendben van-e. A kórházi bepakolt cuccomat párszor még leellenőriztem, hogy biztos ami biztos meg van-e minden. Kérdeztem anyutól, hogy szerinte mit rakjak még bele, meg hogy otthon mit szoktak a kórházi táskába pakolni? Erre elkezdi sorolni, hogy: szalvéta, evőeszköz, pohár, konyharuha... Én meg kikerekedett szemekkel néztem rá és annyit mondtam, hogy szülni megyünk, nem pedig piknikezni.
5 komment
2016.07.28. 11:28
Barackos-túrós lepény
Címkék: túró sütemény barack régi recept barackos túrós lepény
Olyan meleg van Londonban, hogy az ember tényleg úgy érzi, hogy nyár van. Mostanában nem töltök sok időt a konyhában, de nagyon szerettem volna valami olyasmit sütni ami szezonális, illik az időjáráshoz és lehetőleg túrós. Zsolti üknagyanyjának a recept könyvében találtam egy klasszikus túrós lepényt. A könyv szuper recepteket tartalmaz, de a stílusa miatt inkább konyhai haladóknak szól, mint kezdőknek.
Alább az átdolgozott receptet találjátok.
7 komment
2016.07.20. 13:32
KOLLÁZS Brasserie & Bar - Gresham-palota, Budapest
Címkék: budapest kollázs családi ebéd
Idén tavasszal csak pár napra mentünk haza főleg a Bocuse d'Or miatt. Szerencsére össze tudtunk hozni egy napot, amikor anyukáinkkal elmentünk négyesben ebédelni.
A Kollázs éttermet választottuk helyszínnek több okból: lehetett online asztalt foglalni; nem volt probléma, hogy 14:15-re (ebédhez képest elég későn) szólt a foglalás 4 főre; elegáns, de nem feszengős helynek tűnt; azt olvastam róla, hogy jó a konyha és a kaja.
Szólj hozzá!
2016.06.27. 08:00
Terhesen a konyhán II/II
Címkék: terhesség london
Az interjún a főszakács azt mondta, hogy ő biztos benne, hogy engem nem kell megtanítania főzni, viszont azt meg tudják mutatni, hogy a főnökség szintjén hogyan működik egy ekkora étterem.
Ennyi embert és egy ekkora rendszert már vezetni (menedzselni) kell. Elsőre egyszerűnek hangzik, de ezt is meg kell tanulni, hogy hogyan kell jól csinálni. A látszat ellenére nem mindenki képes és alkalmas rá.
A főnökségi csapatban 8-an dolgoztunk, ebben benne van az executive chef, főszakács és a sous chefek három szinten (senior, normál és junor). Előbbi kettőnek és a senior sous chefnek volt saját e-mail címe a céges dolgokhoz, mindenki más viszont a közös konyhai e-mailről intézte a dolgokat. Sem idő, sem hely nem volt arra, hogy ezeket az irodában ülve olvassuk el, így a telefonokra be volt állítva és kinek mikor volt ideje, akkor nézte. Napi szinten kb 30 e-mail jött.
Láttam az egész vezetést belülről, a konyhai e-maileket, rendeléseket, költségvetéseket, elszámolásokat, bruttó-nettó bevételeket, ELÁBÉ-t és minden olyasmit, ami miatt emberek 3-4 évet lehúznak egy vendéglátós főiskolán, hogy megtanulják. Ezek mellett napi szinten pályán is dolgoztam és irányítottam az adott brigádot.
5 komment
2016.06.23. 17:08
Terhesen a konyhán I/II
Címkék: terhesség london munkakeresés
Tavaly ősszel és télen ügynökséges szakácsként dolgoztam. Ez arra jó volt, hogy a szakmában maradjak, hogy meglássam, hogy ez a fajta munka a vendéglátásban milyen, de hosszútávon nem akartam csinálni.
Decemberben szóba sem jöhetett, hogy munkát keressek. A karácsonyi (otthoni) szabadságunk le volt foglalva, és nem voltam hajlandó kimerülésig dolgozni előtte. December elején megvoltak a terveim 2016-ra. A munka keresést január közepe, vége felé terveztem elkezdeni; lehetőleg vissza akartam menni michelines étterembe főzni; akartam futni legalább egy félmaratont, és nagyon akartam Thaiföldre menni nyaralni vagy valahova, ahol van tengerpart és még a bikini is rámrohad a melegtől. Hogy is van a mondás, ‘Az ember tervez, az Isten végez’?
December közepén megtudtam, hogy terhes vagyok.
Szólj hozzá!
2016.05.31. 14:46
Sirha Budapest - 2016
Címkék: budapest képek kiállítás sirha
Lyonban a Sirha gasztronómiai kiállítás és vásárt két évente rendezik meg a Bocuse d'Or-al párhuzamosan. A rendezvény célja, hogy a termelőt összekösse a vevővel és / vagy a nagykereskedőkkel kapcsolatokat építsen. Stockholmban ugyanezt a célt szolgálta a Gastronord. Ezekre a kiállításokra jellemző, hogy vásárolni nem lehet, kóstolgatni viszont igen.
Meglepődtünk, hogy a budapesti Sirhán a kirakott dolgok egy részét értékesítették. Fizetni csak készpénzben lehetett.
Képes beszámoló
4 komment
2016.05.15. 16:30
Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló
Címkék: budapest beszámoló bocuse dor széll tamás
2013-ban Magyarország jelentkezett a Bocuse d’Or 2016-os európai selejtező rendezési jogára. 2014-ben, a stockholmi versenyen hirdették ki, hogy megnyertük a pályázatot. A rendezés joga fontos promóciós lehetőség az ország számára melynek keretein belül Budapest és a magyar gasztronómia bemutatása kiemelt figyelmet kap. A lebonyolítás pénzügyi hátterének biztosítására kormányrendelet volt.
Budapest kapcsán kiadtak egy kis könyvet: “Official culinary guide to Budapest”, amiben csupa jó éttermet és hasznos infót raktak bele a városról. El is raktam későbbre, jól fog jönni, ha külföldi ismerősök ajánlást kérnek rövid budapesti utazások kapcsán.
Azzal, hogy a 2016-os európai selejtező rendezési jogát megkaptuk órási bizalmat kapott az ország. A kihirdetés pillanatában mindösszesen 3 Bocuse d’Or versenyen vettünk részt. A kelet-európai régióban ez egyedülálló lehetőség. A magyar oldalról úgy éreztem, hogy nagyon meg akartak felelni a feladatnak és ezért sem pénzt sem energiát nem sajnáltak a tökéletes lebonyolítás érdekében. A francia oldalról inkább aggódás volt, hogy ez az egész hogyan fog megvalósulni. Bátran mondhatom azt, hogy mindenki nagyon kellemeset csalódott. Hallottam olyan kommenteket, hogy “te, a franciák el vannak ájulva a szervezéstől”. A sajtósokat még soha sehol nem tartották ennyire jól, mint itt. A bejáratnál egy mini gourmet fesztivál volt néhány magyar étteremmel és borászattal ahol ételeket, borokat, desszerteket árultak mindenkinek. Nem várt minőséget hoztunk, minden flottul ment, a szervezés és a lebonyolítás abszolút nyugat-európai színvonalú volt.