HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2023.02.20. 09:18 jEnci

Autentikus csirke korma, rizs, naan

Címkék: csirke rizs curry indiai naan kovászos korma rizs főzés

Ha a korma curry jut eszünkbe egy enyhe, halvány színű, krémes ételt képzelünk el, ami gyorsan elkészíthető. A legtöbb receptben a krémességét csak kókusztejjel vagy joghurttal érik el, az állaga híg lesz, az íze pedig picit fűszeres.
Ez az európai változat.
Szerencsére a britektől nem kell Indiába utazni azért, hogy az ember lánya megtanuljon rendesen curryt készíteni. A fellelhető szakirodalomnak a közös történelmi múlt miatt mostanra se eleje se vége, úgyhogy elég elolvasni néhány könyvet, majd hónapokat tölteni az otthoni konyhában fűszergőzben, hogy az indiai konyha egy kicsi töredékét megtanuljuk. Nagy ország, na.

Az én korma curry receptem más, mint a többi. Ez nem gyors. Ezzel meló van, ez mellett ott kell állni, itt fűszereket kell összekeverni, majd megtanulni lepirítani őket anélkül, hogy megégjenek, de az aromájuk kijöjjön. Az állaga sűrű lesz és krémes, amit egy külön főzött curry alappal érek el.

img_5937_1.jpg

Indiában a korma a főzési stílusra utal, ahol az első főzés során csak gheet (hevített tisztított vaj) vagy olajat használnak, a vizet később adják hozzá és teljesen elpárologtatják. Onnan lehet tudni, hogy a víz nagy része elpárolgott, hogy a curry tetejére főzés közben kiül a zsír. Az északi régiókban joghurtot és/vagy tejszínt tesznek bele, délen pedig kókusztömböt (creamed coconut) vagy kókusztejet. Korma curryt évszázadok óta készítenek, de a mogulok tökéletesítették. Azt mondták, ha egy szakács tud kormát főzni, akkor főzhet a nemesek asztalára. Ha legalább két tucat variációt tud, akkor ő lesz a ‘konyhák királya’ és főzhet a császárnak.

 

Néhány tipp mielőtt belekezdesz:

img_5928d.jpg

- mérj ki és készíts elő mindent, mert a főzéskor gyorsan fognak történni a dolgok és nem lesz időd még ezt-azt összeszedni.

- A ‘garam masala’ és a ‘curry masala’ a fűszerkeverék mixben megvásárolható indiai boltokban.

- Nagyon fontos, hogy az edény (wok vagy eredetileg karahi) forró legyen, de ne égessen. A fűszerkeveréket magas hőfokon pirítjuk, hogy az aromája kijöjjön. Ha túl kevés ideig hagyod vagy alacsony hőfokon csinálod nem fogja kiereszteni az aromáját, ha túl sokáig ott hagyod megég és keserű lesz. Ez a lépés fogja meghatározni a curry ízét és annak mélységét.

- A naan-kenyér recept kovászos, egy nappal a főzés előtt szoktam összerakni. Puha, sütőben sült verzió, az egyik személyes kedvencem az indiai ételekhez.

 

Hozzávalók 4 főre

600g kockázott csirkemell
3 evőkanál olaj
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
200g apróra vágott vöröshagyma
150 ml alacsony zsírtartalmú tejszín
65 g kókusztömb
1 evőkanál apróra vágott friss koriander
2 teáskanál őrölt mandula
2 teáskanál garam masala
1 teáskanál cukor
só ízlés szerint

A fűszerkeverékhez (masala)

2 teáskanál őrölt koriander
2 teáskanál curry fűszerkeverék
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál chilipor

Elkészítés

A fentebb leírt masala-hoz keverj annyi vizet, hogy közepesen sűrű krém állaga legyen.

Forrósítsd fel az edényben az olajat. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és 20-30 másodpercig folyamatosan kevergetve pirítsd. Add hozzá a krém állagú fűszerpasztát és egy percig folyamatosan kevergesd még. Ahogy telnek a másodpercek az illata az edény tartalmának meg fog változni.

Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és vedd lejjebb a hőfokot. Gyakran kevergetve legalább 20 percig főzd alacsony lángon vagy amíg a hagyma puha lesz és karamellizálódik.

Vedd le a tűzről és egy kézi mixer segítségével pürésítsd le az egészet. Ha nagyon száraz adj hozzá egy kis vizet.

Rakd vissza a tűzre és add hozzá a tejszínt és kókusztömböt. Amikor elolvadt a csirkét és sót. Főzd 10 percig közepes lángon lefedve közben gyakran kevergetve.

Add hozzá a mandulát, garam masalát és a cukrot. Főzd még 10 percig, vagy amíg a csirke elkészül.

Apróra vágott korianderrel a tetején tálald.

Basmati rizs

1 bögre rizst egy mokkáskanálnyi olajon piríts meg. Amikor egyenletesen forró önts rá 2 bögre forrásban lévő vizet és adj hozzá 1 kiskanál sót. Alacsony lángon lefedve főzd amíg a rizs felszívja az összes vizet és puha lesz. Tálalás előtt a tűzről levéve 10 percig hagyd állni lefedve pihenni. 

Kovászos naan (3db)

200g tej
6g só
2 evőkanál cukor
300g liszt
225g aktív kovász

Curry előtti délután/este.

Keverj össze mindent és dagaszd simára a tésztát. Gépben körülbelül 10 perc. Hagyd állni két órát szobahőmérsékleten. Egyszer hajtogasd meg közben. Tedd hűtőszekrénybe éjszakára. Másnap oszd 3 felé. Pihentesd a gombócokat a pulton 2 órát. Nyomkodd ki őket laposra, kend meg ghee-vel és pizza vason magas hőfokon a sütőben süsd készre. Kb 5 perc alatt kész lesz.
Én sütés előtt szoktam szezám magot szórni rá, de ez személyes preferencia.

img_5934d.jpg

Sok meló, de garantálom, minden falatért megéri. Jó étvágyat!

img_5935d.jpg

Forrás: Pat Chapman: Curry Bible

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr2218053636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása