Lyonban szerencsére nem csak drága éttermekben lehet jót enni. Januári utunk során inkább helyi, kevésbé ismert bisztrókban ettünk.
A Le Ch'ti Pot Ney nevű hely lokális kocsmának tűnt (minden értelemben), ennek ellenére rendkívül jók voltak az ételeikről írt beszámolók, kihangsúlyozva, hogy ár/érték arányban nagyon megéri odamenni.
Zsoltival mi is betértünk egy vacsorára, épp csak kaptunk asztalt, azt is azért, mert még korán volt. Angol étlap egyáltalán nem volt és a felszolgálónk is csak törte az angolt. Nehezen, de kibogarásztuk az étlapot a Google fordító segítségével, már ha volt internet és tudtuk használni.
A kajáról nem érdemes órákat zengeni, minden, amit ettünk odafigyeléssel és jó alapanyagokból volt elkészítve.
Zsolti terrine-t evett előételnek, én pedig egy heringes salátát.
Az egyik főételünk csirkecomb volt szalmakrumplival és tejszínes szósszal, a másik pedig 'Welsh'. Sajt kenyérrel és (valószínűleg sörös) szósszal egy edényben, majd egy tükörtojás a tetején. (Gondolom valami helyi specialitás lehetett.)
Zsolti kért még egy puding tortát is desszertnek, ami finom volt, de igazából teljesen felejthető.
Mire eljöttünk az amúgy zsúfolt és pici hely teljesen tele lett. A számlát itt nem tettem el, de kb. 55 eurót fizettünk / 2 fő.
Le Ch'ti Pot Ney
39 rue Ney
69006 Lyon
Egy másik alkalommal elmentünk a Paul Bocuse piaci csarnokba (Les Halles de Paul Bocuse), és ott kerestünk egy szimpatikus helyet ebédelni.
Választék volt bőven, az itteni éttermek szinte mind bouchon-ok voltak. A Les Garcons Bouchers-t választottuk. Az amúgy alul csendes folyosóról kellett felmennünk egy keskeny csigalépcsőn az emeletre, ami viszont, a telt ház miatt, nyüzsgött.
A falon hatalmas fekete tábla szolgált menüként, amit egy kisebb verzióban az asztalunkhoz is kihoztak.
Én ropogós tésztába tekert St Marcellin sajtot ettem előételnek, Zsolti pedig libamáj terrine-t.
Főételnek roston sült borjút gombákkal és tatár beefsteak-et kértünk. Ezekhez járt még egy adag sült krumpli és sajtos makaróni, mint köret.
A konyha és a szerviz nagyon gyors volt, látszott, hogy arra voltak berendezve, hogy két és fél óra alatt lezavarják az ebédidőt, aztán bezárják a helyet, mert délután már semmi és senki nincs ott. Gondolkodtunk a desszerten is, de az adagok méretét tekintve én már az előétel után lemondtam róla, Zsolti pedig akkor, amikor a 20 dkg nyers marhahús kifogott rajta. Mire eljöttünk a terem teljesen üres volt és a felszolgálók is a műszak utáni sörüket itták a teraszon.
77,80 eurót fizettünk / 2 fő.
Les Garcons Bouchers
102 Cours Lafayette
69003 Lyon