HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.02.01. 20:01 jEnci

Bocuse d’Or 2015 – beszámoló a lyoni döntőről

Címkék: beszámoló lyon molnár gábor bocuse dor

Idén 15. alkalommal került megrendezésre a világ legrangosabb szakácsversenye: a Bocuse d’Or. A döntőben 24 ország szakácsai versengnek a legjobbnak járó arany szoborért. Ez jelképe a valóra vált álomnak, büszkeségnek, kitüntetésnek, de legfőképpen elismerése a csapat előző két évi kemény és kitartó munkájának.

Magyarország a stockholmi európai döntőn kilencedikként jutott be a lyoni döntőbe. Molnár Gábor szakács, Pohner Ádám commis és Vomberg Frigyes coach alkották a magyar csapatot; a nemzetközi zsűriben pedig Hamvas Zoltán (Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke) képviselte hazánkat.

bo_equipe_hongrie.jpgFotó: Bocuse d'Or

Az idei évi hal a sebes pisztráng (la truite Fariot) volt, amihez a köretnek való zöldségeket a Metro által biztosított ‘piacról’ kellett kiválasztaniuk a versenyzőknek, továbbá volt egy titkos alapanyag is, amit közvetlenül a versenyt megelőző nap ismertettek. Kritérium volt még az, hogy a haltányér 50 %-ának zöldségekből kell állnia. Ez a fogás az improvizációról szólt.
Így nézett ki a ‘piac’:

img_9382.jpg

img_9374.jpg

img_9376.jpg

img_9379.jpg

A csapat burgonyát, zöldalmát, fehérhagymát, gyömbért, kaprot, sütőtököt, japán articsókát, vörös- és cirmos céklát, póréhagymát és tarlórépát választott.
A titkos alapanyag, amivel ezek mellett dolgozniuk kellett, az édeskömény volt.

Hús témának szabadon tartott gyöngytyúkot választottak (la pintade fermiére des Landes, Label Rouge). Minden csapat két, kb. 1,6-1,8 kg súlyú, tyúkkal dolgozhatott. Ezeket egészben vagy újrakonstruálva egy nagy tálon kellett tálalni, ezt mutatták be a zsűrinek, majd a tányérokra szervírozás után értékelték. Külön pontozás járt az eredetiségre és az ételbe beépített egyéni, országra jellemző sajátosságokra.
A magyar csapat a tál díszítőelemének a Gömböcöt választotta. Úgy gondolták, hogy ez szimbolizálja majd azt a mozgást, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

Gömböc: olyan homogén test, aminek két, egy stabil és egy instabil, egyensúlyi helyzete van. Az egyensúlyi helyzetéből könnyű kibillenteni, utána addig mozog, amíg a stabil helyzetét újra megtalálja. Várkonyi Péter és Dr. Domokos Gábor fedezték fel 2007-ben. A gömböc egy ‘matematikai játék’, ami a nevét a Kis Gömböc című népmesében lévő ételről kapta (töltött disznógyomor, ami elnyel mindent és mindenkit, amíg a kondásfiú fel nem szakítja).

Gáborék a verseny második napján (január 28-án) 9.30-kor kezdtek főzni a 10-es boxban. Ismét jellemező volt rájuk a szervezettség, a folyamatos kommunikáció, a koncentrálás. Látszott, hogy jól begyakorolt koreográfia szerint dolgoznak. A teendők listája több oldalnyi volt és olyan nagy, hogy lelógott az asztalról. Elég volt ránézni és egyből görcsbe ugrott a gyomrom, nem csoda, hogy a commis-juknak is végig volt munkája (és nem feltétlenül a mosogatás).

img_3216.jpg

 img_0933.jpg

img_0937.jpg

img_0940.jpg

img_0946.jpg

img_9581.jpg

img_9625.jpg

A többi boxban is hasonló fegyelmezettség uralkodott, a versenyzők próbáltak kizárni mindent és mindenkit, és a főzésre koncentrálni. Ez nem lehetett könnyű, idén mind a szurkolók, mind a sajtósok sokkal többen voltak, mint két éve. Egy-egy versenyzőhöz alig lehetett odamenni a tolongás miatt.
Magyarország amúgy is kiemelt figyelmet kapott, ugyanis a 2016-os európai döntő Budapesten lesz, így a szokásosnál jóval többet foglalkoztak velünk. Kifejezetten erre az alkalomra készített Budapest reklámfilmet több tucatszor vetítették.

 

A műsorvezető még a magyar szurkolósapkát is felvette addig, amíg rólunk beszélt.

img_9656.jpg

A magyar szurkolócsapat is kitett magért, lelkesen biztatták Gábort és a csapatot.

img_9501.jpg

Egykor kezdődött a tálalás, fél kettő után pedig felpörgött minden, mert 5 percenként jöttek az ételek. A halakat tányérra kellett tálalni, minden adagot külön, így a legtöbb ország fedővel (cloche) próbálta melegen tartani, amíg a zsűri elé ért. Ezek az mellett, hogy praktikusak, részei voltak a dekorációnak.
Gáborék 14.30-kor tálalták a halat.

img_9809.jpg

A tányért egy fa deszkán helyezték el, amit fonott vessző cloche-sal takartak le.

img_9832.jpg

Hallottam olyan pletykákat, hogy ez jobban sikerült, mint a próbákon. Csodásan nézett ki. A pisztráng filé scampival és julienne zöldségekkel volt töltve, a tetejére pedig torma- és tintaspagettit raktak. A zöldségköret az előző napi piaci zöldségekből készült.

img_3233.jpg
A hal fogás után 35 percük volt a hús tálalására.

img_9731.jpg

img_9741.jpg

img_9747.jpg

img_9764.jpg

img_9854.jpg

img_9873.jpg

15.05-kor tálalta a húst a csapat. Az utolsó dolog, ami a dísztálra került a gömböc volt, ami azonnal mozgásba kezdett, ahogy azt Gábor rárakta, és akárhogy próbált egyensúlyt találni, nem sikerült neki. A mozgása annyira látványos volt, hogy pár percig tényleg mindenki a tálra figyelt és a “wow, ez nem semmi” kijelentés is elhangzott.

img_9887.jpg

A hús:

  • gyöngytyúkmell ívek;
  • paprikás gyöngytyúkmell csíkok;
  • combfilé póréhagymával és shiitake porral;
  • japán zsemlemorzsás (panko) gyöngytyúkbőr, koriander morzsa.

A köretek:

  • gulyás leves savanyított zöldségekkel és tejfölgolyóval;
  • mangóecetben marinált, sütőtökszalagba tekert, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval;
  • grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve;
  • tojás sült csirke majonézzel töltve;
  • zöld sabayon és gyöngytyúk jus;
  • gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal.

A tál elküldése után Gábor gyorsan betolt egy Sport Szeletet. Sok volt az az 5 óra 35 perc megfeszített koncentráció. Egy perccel később már az eszközeikkel a kinti asztalnál álltak mindannyian, hogy a bemutatott tálat tányérokra tálalják a zsűrinek.

img_9891.jpg

img_9908.jpg

img_9918.jpg

img_9924.jpg

img_9926.jpg

img_9935.jpg

A csapatnak utána még le kellett takarítania, aztán szusszanhattak egy kicsit az eredmény hirdetésig. A sajtó viszont már igen türelmetlen volt, így Frigyes és a fiúk nevét kiabálták, hogy pózoljanak egy-egy kép erejéig. Ő ezt egy laza "még nem vagyunk készen, gyerekek" intéssel elintézte.

img_9895.jpg

Gábor azt mondta, hogy minden úgy alakult, ahogy eltervezték, minden felmerülő problémát sikerült megoldaniuk, minden a terv szerint haladt és a boxból “100 %-osan” jöttek ki. Most már csak várni kellett.

img_9954.jpg

Az eredmény hirdetésen persze hatalmas tömeg volt, ez a Bocuse d’Or és a Sirha legutolsó rendezvénye, ennek ellenére őrületes tolongás volt.
Team Hungary:

img_9972.jpg

A díjakat a legjobb poszterrel kezdték, amit Magyarország ismét megnyert.

img_9343.jpg

img_9979.jpg

img_0171.jpg

A legjobb promóciós kampányért járó díjat Argentína kapta.

img_9988.jpg

A legjobb commis díjat a finn fiú nyerte meg.

img_9995.jpg

A legjobb hal különdíját a Japánok nyerték meg.

_jef1204.jpgFotó: Bocuse d'Or

A legjobb hús különdíját pedig Finnország.

img_0013.jpg

Bronzérmes lett Svédország. Tommy Myllymaki az európai bajnok, ők nyerték meg a stockholmi selejtezőt tavaly, 2007-ben az év svéd szakácsa volt. Az ő arcán nem látszódott a felhőtlen öröm a harmadik hely hallatán.

_jef1256.jpgFotó: Bocuse d'Or

Ezüstérmes lett az Amerikai Egyesült Államok. Először a Bocuse d’Or történetében dobogóra kerültek. Thomas Keller meg is könnyezte a sikert.

img_0029.jpg

Aranyérmes lett Norvégia. Ők a legerősebbek a franciák után, ezzel együtt ötször nyerték meg ezt a versenyt, kétszer vittek haza ezüst szobrot és kétszer bronzot.

img_0076.jpg

Idén is a skandináv országok uralták a mezőnyt, annyira, hogy a franciák csak a hetedik helyen végeztek. Az edzőjük állítólag sírva fakadt az eredmény hirdetés után, mert ezen a versenyen ennyire “rosszul” még soha nem szerepeltek.

img_0126.jpg

Magyarország a 13. helyen végzett, megőriztük a helyünket a középmezőnyben, ami kiemelkedő eredmény ahhoz képest, hogy csak másodszorra vettünk részt egy ilyen magas színvonalú versenyen. Gábor szavaival élve “a többiekhez képest, ez most erre volt elég”. Szuper teljesítményt nyújtottak, le a kalappal!

img_0148.jpg

img_0144.jpg

A hivatalos fotók a magyar ételekről:

hongrie_assiette_poisson.jpg

hongrie_assiette_viande.jpg

hongrie_plat_viande.jpg

Találkozunk a 2016-os budapesti európai elődöntőn. ;)

img_0157.jpg

A 24 ország versenymunkáit ide kattintva tudjátok megnézni.

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr427130433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás Gergely 2015.02.01. 20:04:42

Gratulálok, a magyar csapatra büszke vagyok, hogy újra a világ legjobbjai közé emelkedhetett az ország gasztronómiája.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.02.03. 07:54:00

Köszönet a nagyszerűre sikerült beszámolóért!

sellőlány 2015.02.05. 00:11:03

Enikő, te kinek adtad volna az első díjat?
süti beállítások módosítása