HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2023.01.23. 09:00 jEnci

Kiégés

Címkék: stressz kiégés

2018-ban az egyik mentális összeomlás után rájöttem, hogy főzés ide vagy oda, ezt az óraszámot/életstílust kisgyerek mellett nem lehet csinálni nőként.

Amikor Marci 10 hónapos volt, visszamentem arra a helyre dolgozni ahol terhesen is dolgoztam sous chefként (Oblix; Shard, 32. emelet; Zuma cégcsoport). Mivel én nem voltam hajlandó feladni azt az elvemet, hogy igenis én fogom nelvelni a gyerekemet, és nem bébiszitter, délutános és késő esti műszakokat csináltam, hogy napközben vele lehessek. Másfél év 4 órányi alvás után fizikailag és mentálisan is kikészültem a pörgéstől.

A fizikai kimerültség (9-14 órás műszakok, éjszakai hazabuszozások Londonon keresztül a nagyon stresszes napok után, fél1-1-re értem haza, a gyerek 6-7 körül kelt) hozta magával a mentális problémákat is. Egy elhanyagolt nagyon komoly szülés utáni depressziót, amit már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni és a folyamatos szorongást.

Volt egy kolléga sous chef, aki füvezett és rendszeresen alkoholt fogyaszott a szünetekben, majd úgy csinált, mint aki dolgozik. Ennek ellenére az exec chef azzal nyomaszott, hogy én amúgy is egyel kevesebb műszakot csinálok, 7 helyett (50-55 óra) csak 6-ot (45-50 óra), ami feltétele volt, hogy visszamenjek dolgozni, amibe amúgy ő egyezett bele mosolyogva. Azt is mondta, hogy mivel én kevesebb műszakot csinálok, mint a kolléga, neki (az exec chef-nek) a kolléga szava mindig többet fog érni, mint az enyém.

Mindezt azért, mert farka van és fizikailag több órát van jelen. Az nem zavarta, hogy a munka minősége, amit csináltunk, az ég és föld volt. Azt se vette figyelembe, hogy én az ott töltött kevesebb óra számom alatt hatékonyabban dolgoztam, mint a kolléga aki elvileg többet volt jelen fizikailag.

Mentálisan a szünetekben lévő füvezések miatt máshol járt.

Többször lebasztak mítingeken, hogy én ne állítsak valótlanságokat vele kapcsolatban, amikor felhoztam a droghasználatot és alkohol fogyasztást munkaidő közben.

Itt kezdődött a nagyon komoly csúszás. Mert vagy nem bírtam aludni vagy ha igen, nem bírtam felkelni, ha sikerült a vérnyomásom az egekben volt, a gyomrom görcsben, hogy nem vagyok elég. Hogy nem tudok megfelelni egy olyan helyen, ahol minden órában mentálisan terrorizálnak, hogy így meg úgy csinálok kevesebb órát, miért nem küldtem el azt az emailt, az miért jelentett beteget, a ‘daily kitchen log’ túl rövid (mert aznap gyakorlatilag semmi nem történt), túl magas a ‘food cost’, miért rendeltünk dolgokból ennyit (mert másfélszer annyi foglalás lett, mint amire a budget kalkulálva volt) és még sorolhatnám.

Amikor elkezdtem ott dolgozni kedvenc voltam. Amikor visszamentem szülés után még nagyobb kedvenc voltam. Junior sous chefből sous chefé léptettek elő friss anyaként, kéremszépen. Tőlem büszkébb (és kimerültebb) ember nem létezett a földön akkor.

img_6199.jpg

Eltelt pár hónap és teher lettem, aki képtelen lépést tartani, képetelen a 3 hetente megújúló teljesen alkalmatlan, angolul nem beszélő személyzetet betanítani és amúgy is jóban van a főszakáccsal és kiáll mellette, akit az exec chef mostanra tőlem is jobban is utált.

Marcival egy pár alkalommal otthon kellett maradnom, mert beteg volt, ez sem segített a szituációmon. (Akinek van bölcsis gyereke tudja miről beszélek, a hasmenéses víros volt a legjobb (nem), mert az az egész családot leterítette pár napra.)

Először csak sírós rohamaim voltak; ömlöttek a könnyeim megállíthatatlanul amikor egyedül voltam. Biztos csak rossz napom volt, gondoltam, majd elmúlik, majd holnap jobb lesz. Pár héttel később már alig kaptam levegőt és remegtem is hozzá. Aztán ezek elkezdtek kontrollálatlanul jönni, nem bírtam abbahagyni vagy megállítani és uátna nagyon-nagyon fáradt és kimerült voltam.

A Google segített megfejteni, hogy ezeket pánik rohamoknak hívják. Sokként ért, mert ez velem nem fordulhat elő, én nem lehetek kiégve, én vagyok az Enikő, aki soha nem áll meg, mindig nyomja, kisgyereket nevel, családja van és karriert épít egyszerre, érted? (Muhaha)

Elmentem a háziorvoshoz, mert a Google javasolta. Elmondtam mi a baj, a doki olyan nyers kérdéseket tett fel, amik összehoztak egy újabb pánik rohamot a szeme láttára. Nagyon kiadt, hogy én miért csinálom ezt magammal. Kiírt 4 hét beteg szabira, hogy pihenjek és fogalkozzak a családommal és örüljek a gyerekemnek, aki amúgy tök jól néz ki.

Nagyon boldog voltam.

Ebben az időszakban még Magyarországon is voltunk előre betervezett nyaraláson.

66692a43-5192-4e75-a1c5-a9317554906c.jpg

Azt hittem, hogy minden fasza, meggyógyultam. Vissza is mentem dolgozni (igen, ugyanoda), mondtam mindenkinek, hogy nagyon jól érzem magam, ez a szünet jót tett, kész vagyok belevágni a dolgokba újra.

3 nap volt.

Rosszabbul néztem ki és éreztem magam, mielőtt elmentem beteg szabira. 72 óra alatt olyan szinten visszajött MINDEN, hogy azt sehogy nem lehet kifejezni és rosszabb állapotba kerültem, mint előtte voltam.

Háziorvos megint. Újabb pár hét beteg szabi, ezúttal viszont csoport terápia (CBT) is, mert a pihenés már magában nem volt elég.

Azonnal felmondtam.

Úgy éreztem, hogy képetelen vagyok tovább lépni az életemben, amíg bármilyen módon közöm van ehhez a mérgező közeghez.

Fél évig nem tudtam visszamenni dolgozni, mire mentálisan megint összevakartam magam. 

Ezt csak azért meséltem el, mert itt sok fórumon és oldalon megy az, hogy a szakácsok kiégnek, alkoholisták lesznek és drogoznak azért, hogy a nyomás egy kicsit elviselhetőbb legyen. Titokban. Halkan. És elvileg erről kéne beszélni, mert jelenség. Hát én így égtem ki. Már nem szégyellem, inább csak sajnálom, hogy ezen az egészen keresztül nyomtam magam (utólag) teljsen feleslegesen. DE akkor úgy éreztem, hogy nem tudok és ha tudnék akkor is túlságosan FÉLEK változtatni. Tessék, leírtam. És nem történt semmi, azon kívül, hogy most már te is tudod, hogy friss anyaként top vendéglátásban dolgozni nem egy leányálom.

Az exec chefről még annyit, hogy amikor később állást kerestem és egy fejvadász referenciát kért rólam tőle privátban egy munkához, az exec chef olyan szinten lehúzott, hogy az ügynökség még az adatbázisából is törölt.

img_6418.jpg

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr8218029234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemerey 2023.01.23. 13:25:00

Egek, átélem amit írsz, 4 gyerekünk van, pontosan tudom,. hogy nem lehet mindennek és mindenkinek megfelelni. Soha, ha már gyereked van. A család fontosabb. És csak később jössz rá, de még nem késő. Sok sikert,drukkolok.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2023.01.23. 16:24:43

@szemerey: Köszi. Igen sok energia kell hozzájuk.

Benikuty 2023.01.24. 05:20:51

Ezt a két "két lovaz nem lehet egy fenékkel megülni".
Hogy egyértelmű legyek, van amiket igen!

Sólyom Tomi 2023.01.27. 15:10:22

Remélem, az utolsó mondat full igaz, és a fejvadászok bár munkaerőként nem, de emberileg sokra tartanak, és törvényt sértettek a kedvedért az infó kiadásával, mert ha nem, akkor sürgősen menj vissza a dokihoz, ugyanis minden jel szerint kevés volt a cbt.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2023.01.27. 23:47:51

@Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. Ettől függetlenül, jól látod, a CBT nem volt elég.
süti beállítások módosítása