HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.07.20. 08:00 jEnci

Sztázsolás a Frantzén-ban II

Címkék: stockholm sztázsolás frantzen

Én mint plusz ember voltam a csapatukban, mert minden pályára megvolt a megfelelő létszámú sztázsolójuk. Szerintem csak azért engedték meg, hogy ott legyek, mert bedumáltam magam. Ez engem cseppet sem zavart, sokkal rugalmasabban tudtam így velük dolgozni, ők pedig nem bántak két plusz kezet.
A második héten hétfő kivételével a délutáni csapatban voltam. Az egyik sztázsolójuk szombat helyett szerdán végzett, mivel az anyukája meglátogatta, így úgy döntöttek, hogy én fogom átvenni az ő dolgait. Kedden bementem 5.30-ra ahogy előző héten is, de mondták, hogy szeretnék, ha minél jobban rögzülne bennem az, amit a hét hátralévő részében csinálni fogok, ezért szeretnék, ha ott maradnék az esti szervizre is. Ez azt jelentette, hogy aznap letoltam egy laza 19 órás műszakot. Ezzel az összes korábbi rekordomat túlszárnyaltam és mire hazaértem olyan voltam, mint a mosott kaki. Igazából egészen megtisztelőnek éreztem, hogy 5 nap után ennyire megbíznak bennem és ugyan én nem a szerviz konyhában dolgoztam, viszont a hátsó részből két fogást az étlapról én készítettem el (kenyér és a petit fours Bento doboz). Másnaptól csak délután 1-re jártam.

Ez a hét volt az utolsó munkahetük a 4 hetes bezárás előtt, úgyhogy mindenkinek komoly erőfeszítésébe került, hogy tarsta magát és koncentráljon a nyári szünet előtt. Pont ezért egy kicsit más is volt, de ez nem azt jelenti, hogy lazább. Hétfőn a délutáni csapat azért jött be két órára, mert a 2015-ös filmjüket forgatták, szombaton pedig azért dolgozott a reggeles brigád, mert az előkészítő konyhát takarították ki padlótól plafonig a zárás előtt.

A szakácsok a hosszabb munkaórák ellenére itt is barátságosak voltak és nem bánták a nem túl elmélyült beszélgetéseket munka közben. A mostani főszakácsuk december óta van velük, csak 6 hónapja, és igaz az a pletyka, hogy a harmadik csillagot szeretnék megszerezni. Ezt egyáltalán nem rejtették véka alá. Sőt, büszkék voltak rá. A harmadik csillaggal Svédország első olyan étterme lesznek, akik ezt megkapják. Itt kijavítottak, hogy nem csak Svédország, hanem az egész Skandináv-félsziget első három csillagos étterme lesznek, ha…
Rendkívül ambiciózus az egész csapat és az új főszakács lassan, de biztosan megváltoztatja a régi rendszerüket, hogy még hatékonyabbak, még jobbak legyenek.
Ezt a reggeli-délutános váltást is csak pár hete csinálták, úgyhogy ez még nekik is új volt. A tanulók mesélték, hogy ez előtt mindenki 11-kor kezdett és amíg a szerviz zajlott, addig a hátsó konyhán előkészítettek és mindenki egyszerre végzett. Ennek a következménye az volt, hogy olyan fáradtak lettek a szombati második szervizre, hogy már képtelenek voltak tartani azt a színvonalat, amit kitűztek maguknak. Inkább átszervezték a munkarendet és ők is meglepődtek azon, hogy mennyivel egyszerűbben és hatékonyabban tudnak így dolgozni.

Az ilyen változások az étteremben folyamatosan zajlottak, akár egyik pillanatról a másikra. Az utolsó hetet úgy kezdtük, hogy a főnökség eldöntötte, hogy nem fogunk lejárni a Flying Elk-be a “családi étkezésre” – így hívták a személyzetis étkezést – mert az ő konyhájuknak túl sok ennyi emberre főzni és egyébként sem volt olyan jó a kaja. Mivel minden ott dolgozó fizet 65 koronát /nap az étkezésért (kb. 2150 Ft), jobbat érdemelnek. A két sous chef lett kijelölve felelősnek. Megkérdeztük, hogy miért nem a chef de partie-k főznek, ahogy minden más étteremben. Közölték, hogy azért, mert ők nem tudnak főzni. Az egy dolog, hogy itt dolgoznak, de attól még nem tudnak főzni. Először azt hittem, hogy csak viccel, de amikor kifakadt, hogy az év fiatal szakácsa címet megnyerő, Svédországot európai versenyeken képviselő szuper híres srác még egy valamirevaló IGAZI spagetti carbonarat sem tud megfőzni, rájöttem, hogy ezt halálosan komolyan gondolja és még röhög is rajta. Amúgy leosztották mindig, hogy aznapra kinek mit kell csinálnia, de a lépések a szakácsok szájába voltak rágva.
Az tény, hogy a legjobb személyzetis kaja címét megnyerték. Miden alkalommal volt szuper finom desszert is.

Az ebéd után már csak az apró simításokat végezték el a pályákon. Ha ezzel is kész voltak, átmentek átöltözni szervizre, a fehér kabátokat kék ingre cserélték, így mind a szakácsok, mind a felszolgálók ugyanúgy néztek ki. 5.45-kor volt a megbeszélés, amit a reggeles sous chef mindig megvárt, de mire ez elkezdődött addigra a sztázsolók elmehettek haza.
Az étteremben a társalgás végig angolul folyt, a sok nem svéd alkalmazott miatt ez egyszerűbb volt.
Minden nap szerviz előtt összegyűlt az egész csapat, beleértve a mosogatót, az ajtónállót és a felszolgálókat is. Volt egy olyan rendszerük, hogy minden ott dolgozónak, ha rá kerül a sor, el kell mondania néhány pozitív és néhány negatív dolgot az étteremről. Itt elmondhatta a véleményét, meghallgatták, bármit akart mondani, majd megbeszélték, közösen, mint egy csapat. Ez alól senki nem volt kivétel. A főszakácsnak mindig volt mondanivalója valamiről, általában az üzletvezetőnek is, ezeket meghallgatták és komolyan vették. Általában itt került megbeszélésre az előző napi szerviz is. A meeting azzal zárult, hogy végigmentünk a foglalásokon.
Ez a fajta kommunikáció a csapat között nekem új volt. Hihetetlen, hogy a főnökség menyire nyitott volt a dolgozói véleményére, még akkor is ha épp nem értett vele egyet. A negatív dolgokat megfontolták, ha voltak jó tanácsok, azokat beiktatták a rendszerbe, ha pedig ebben a szezonban nem volt rá lehetőség, akkor majd megoldják a következőben. Ez a munkaruházat, mosoda probléma pl az elsők között volt az új szezon megoldandó dolgok listáján.
Az is igaz, hogy ilyen erős csapatot én még soha sehol nem láttam együtt dolgozni a karrierem során. Ez nem azt jelenti, hogy ők szabadidejükben sülve-főve együtt voltak, mert biztos vagyok benne, hogy nem. Egyszerűen csak jól tudtak csapatban együtt dolgozni, mert a főnökség ezt várta el tőlük és erre lettek biztatva.
Az is nagyon tetszett, hogy a főszakács mentálisan is felkészíti az embereket a változásra. Ő hitt benne, hogy ez ugyanolyan fontos, mint bármi más. Az utolsó szervizeket úgy zárta, hogy tudja, hogy mindenki nagyon fáradt, de most még koncentrálni kell, jól kell megcsinálni, legyenek az utolsók a szezon legjobb szervizei stb. Az utolsó megbeszélést azzal zárta, hogy ne gondolja senki, hogy ha visszajönnek a szünetből, akkor az könnyű lesz csak azért, mert egy hétig még ugyanazzal a menüvel kezdenek, mint amivel zártak. Aztán felsorolta, hogy mik miatt lesz majd nehéz.

Azt mondták, hogy amióta az étterem nyitva van ez volt a legjobb szezon, mert szinte folyamatosan telt házuk volt. Ez miatt valószínűleg idén először, amióta nyitva vannak (2008 óta), a veszteség helyett kijönnek nullszaldósra. Ez azért elég mellbevágó tény, tekintve az áraikat (2300 korona, kb 76 500 Ft / fő + ital és szervizdíj). Mosolyogva azt is megjegyezték, hogy most eldönthetik, hogy maradnak-e ezen a szinten és elkezdenek profitot termelni, vagy ugranak még egyet és akkor még pár évig nem lesz profit, viszont lesz harmadik Michelin csillag. Totál őrület.

Az is nagyon tetszett, hogy itt ténylegesen értékelve van a sztázsolók munkája. Az utolsó nap ezt is megköszönték, mert tisztában voltak vele, hogy nem tudnák nélkülü(n)k csinálni az éttermet. Még azt is kihangsúlyozták, hogy tudják, hogy ugyanannyi órát dolgozunk, mint ők és mindezért mi fizetést nem, csak köszönömöt kapunk. Kell némi elhivatottság és tartás ahhoz, hogy az ember ingyen ennyi órát ilyen színvonalon végigdolgozzon, de ha érzi, hogy legalább meg van becsülve és az ő munkája ugyanolyan fontos, mint azé, akit fizetnek érte, akkor megérte.

 

Az egy hónap értékelése részemről:
én a technikáktól, a receptektől, az egyes éttermek eszköz felszereltségétől már nem estem hasra. Sokkal inkább néztem az egész helyet szervezés szempontjából. Hogy egy-egy problémát hogyan oldanak meg, hogyan szervezik meg a napi munkákat, hogy mennyire tudják összefogni a csapatot.
MD-nél nem volt ilyen sok sztázsoló, ott inkább fizettek a megfelelő létszámú személyzetnek, ehhez tartozott egy igen nagy számú főnök csapat is, akik a rendszert kitalálták, a felmerülő problémákat megoldották, így az ott dolgozó chef de partie-knak csak a ‘szalag melletti munkát kellett elvégezni’ gondolkodás nélkül. Frantzén-nál nem volt erre lehetőség, ők sokkal ambiciózusabbak ettől, inkább meghallgatták mindenki véleményét és alkalmaztak sok tanulót.
Svédország hihetetlen erős a kompenzációban. Gondosan ügyel arra, hogy a személyzetét elégedetten tartsa, mert akkor mindenki sokkal jobban fog dolgozni. Annak ellenére, hogy midsummer a legnagyobb ünnepük és MD-nél dolgozni kellett mindenkinek, hatalmas személyzetis lakomát készítettek és biztosítottak egy órát arra, hogy nyugodtan, ülve tudjon a csapat enni és egy kicsit érezze az ünnep szellemét. Frantzén-nál ugyan hosszabbak az órák, de a félsziget legjobb étterme akarnak lenni, van egy hónap nyári és egy hónap téli szünet, és nem utolsó sorban mindenki véleménye egyformán számít, mert tudják, hogy csak így juthatnak előrébb.
Az is nagyon tetszett, hogy ha közös étkezésre került a sor, akkor a főnökség soha nem ült külön asztalhoz, soha nem ültek egymás mellé, hanem minden esetben vegyültek az alkalmazottakkal.

Ezek azok az apróságok, amiket én a korábbi munkahelyeimen nem tapasztaltam. Jó volt látni, hogy máshogy is lehet és igazából így sokkal hatékonyabbnak tűnik, mert a személyzet elégedett, nincs folyamatos fluktuáció és ki tud alakulni egy olyan erős csapat, aki aztán mindent meg fog tenni a helyért anélkül, hogy úgy érezné, hogy ez fáradtság számára.
Én pedig megváltásnak éreztem, hogy végre úgy tudtam írni konyhai beszámolókat, hogy nem fortyogtam a dühtől.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr607632704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.20. 09:38:24

"végre úgy tudtam írni konyhai beszámolókat, hogy nem fortyogtam a dühtől"

Talán ezért (is) sikerült az eddigi legjobb posztodat megírnod :-)
süti beállítások módosítása