Kora tavasszal egy beszélgetés kapcsán a főszakácsommal (akkor még hajlandó volt kommunikálni velem) mesélte, hogy a családjával az egyik vasárnap Adam Bennett éttermében voltak. Ő 2013-ban és 2015-ben is az Egyesült Királyságot képviselte a Bocuse d'Or-on. Az étterme, The Cross, idén kapott Michelin csillagot. Azt mondta, azért mentek, mert a szüleit szerette volna elvinni ebédelni és ugyan a neten az étlapot nem találta meggyőzőnek, akkor is ez volt az egyetlen értékelhető étterem a környéken. Azt mondta, hogy hihetetlen, hogy mennyire kellemeset csalódott az egész helyben, mert a környezet laza volt, a személyzet kedves, a kaja pedig, az unalmas nevek ellenére, rendkívül izgalmas. Sőt, annyira jól érezték magukat, hogy egész vasárnap délután ott ültek. Az az igazság, hogy én még soha nem hallottam őt ilyen elismerően beszélni egyetlen étteremről sem, úgyhogy ez határozottan olyan hely, amit érdemes megnézni. Mivel mi az idei húsvétot Liverpoolban töltöttük, Kenilworth pedig félúton van London és Liverpool között, úgy döntöttünk, hogy megállunk ott ebédelni.
Az étteremhez hatalmas udvar is tartozott, ahol egy laza sörkert és a terasz is várt a jobb időre. Bent a termek elegánsak, de nem feszélyezettek voltak. Középen volt egy hosszú asztal 6-8 főnek, a terem végén kandalló, magas mennyezet, a falon korábban megjelent cikkek az étteremről, történetek, Bocuse d'Or képek és néhány emblematikus tányér Paul Bocuse lyoni étterméből.
Az asztalokon a teríték egyszerű volt, a házi kenyér pedig szuper.
Az ételekről külön-külön nem fogok megjegyzéseket írni, mert mindegyik hihetetlenül harmonikus volt, jól voltak fűszerezve, ízesek voltak, modernek, de mégis klasszikusak. Illettek az egész hely stílusához.
Zsolti az egyszerűbb ebédmenüről választott (£ 25).
Makrélát almával és kétszersülttel.
Kacsacombot krumpli pürével és füstölt hagymával.
És az alma kompótot.
Én inkább az étlapról választottam.
Medvehagymás rizottót gombával és csirke osztrigával.
"A csirke osztrigája, franciául sot-l'y-laisse (bolond, aki otthagyja) a baromfi combja felett, a hát két oldalán, egy-egy mélyedésben található szaftos falat. Nem a püspök, ami a farok, és zsírszövetből áll, mert az osztriga egy kövér izomköteg." - Malackaraj
Aranydurbincsot édesköménnyel és apró rákokkal.
Majd madártejet. Nagyon ritkán látom ezt éttermek honlapján, így ennek nagyon örültem. Mandula fagyival tálalták, belevágva pedig karamell folyt ki belőle. A legjobb madártej volt, amit valaha ettem.
A konyha félig nyitott és aznap Adam ott volt, úgyhogy odamentünk és köszöntünk neki. Kiderült, hogy a sous chefje az én főszakácsommal dolgozott együtt évekig. Kicsi a világ.
Ha Angliában észak felé kirándultok, akkor a Cross mindenképpen megér egy kitérőt.
The Cross - Kenilworth
16 New Street
Kenilworth
CV8 2EZ
Látogatás: 2015. április 4.
Fizettünk: £ 78 / 2 fő + szervizdíj