A Bocuse d'Or-ral egybekötött kiállítást idén olyan tüzetesen, mint két éve, nem jártuk végig. Volt néhány cég, akiknek a standjára kíváncsi voltam, azokat megkerestük, ezeken kívül pedig a két magyar standot néztük meg jobban.
Maga a kiállítás azon kívül, hogy idén sokkal nagyobb volt, nem változott. Sajnos nem volt olyan közvetlen, mint a Gastronord tavaly, mert itt nem tudtunk beszélgetni a termelőkkel, és a kereskedőkkel, mert szinte mindegyiktől azt a választ kaptuk, hogy "sajnos nem beszélek angolul", majd elkezdték franciául magyarázni a dolgaikat. Mi pedig azt válaszoltuk, hogy "sajnos nem beszélünk franciául".
Szerencsére a fotózáshoz nem kellett kommunikáció, kattintsatok a képre a galériához.
Az egyik magyar stand a kiállítás nemzetközi részében volt. Így nézett ki oldalról, kényelmes kanapéval és zöld növényekkel.
Így pedig "belülről". Nem túlzok, ha azt mondom, hogy stílusosságában messze kiemelkedett az összes többi ország standja közül.
A pultokra voltak kirakva füzetek Budapestről, kiemelve benne, hogy a 2016-os európai döntő (május 10-11) ott lesz, de voltak prospektusok a tokaji ecetekről és a keleméri bárányokról is.
Ezeken kívül hoztak még parajdi sót, bezdáni paprikát, lehetett kóstolni kolbászokat, szalámikat, borokat, pálinkákat és sütiket is. A személyzet pedig minden érdeklődővel szívesen csevegett. Nem csoda, hogy az egész kiállítás alatt folyamatos volt az érdeklődés.
A másik magyar stand a Bocuse d'Or-hoz tartozó VIP részben volt. Ide újságírók, szakácsok, a versenyen résztvevők, szervezők, VIP vendégek mehetettek be. 4 étterem összefogott és kínáltak egy négy fogásos degusztációs menüt borral, ingyen. Az egész részben gyakorlatilag ez volt az egyetlen hely ahol enni és inni is lehetett, úgyhogy annyira népszerű volt, hogy foglalási rendszert kellett bevezetniük.
A menü amit kínáltak, mert az fel sem merült bennünk, hogy ne próbáljuk ki.
1. Füstölt tokhal kaviárral és uborkával (Kreinbacher habzóbor)
2. Bárány kolbász savanyú káposztával (Pók Tamás Leányka 2011)
3. Vaddisznópofa nudlival (Bock József Feketehegy Cabernet Franc 2009)
4. Gesztenyepüré
És a végére egy unicumos passiógyümölcsös koktél.
Ha ettől a külföldieknek nem jön meg a kedve Magyarországhoz, akkor semmitől. Nagyon jó, igényes munkát végeztek a standokon dolgozó csapatok is. Gratula!
Végigenni egy ilyen menüt úgy, hogy én majd' egy éve nem voltam otthon, kínzás volt. De megérte, kíváncsian várom a májusi Gourmet Fesztivált, és persze van egy-két budapesti étterem is a listámon, amit semmiképp nem fogok kihagyni az alatt a két hét alatt, amíg otthon leszünk.