HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.01.12. 08:00 jEnci

Isztambul 3 - Éttermek, ahol ettünk

Címkék: könyvajánló isztambul mana török ételek lokanta maya leb-i derya

Lokanta Maya – Leb-i Derya – MaNa

Nem foglaltunk mindegyikbe asztalt, ami utólag hiba volt, mert volt olyan étterem, ahova el szerettünk volna menni, de mondták, hogy már nincs hely. Ha legközelebb Isztambulba megyünk garantáltan ezzel fogjuk kezdeni.
Érdekesség volt még az, hogy az egyik általunk meglátogatott étteremben sem kínálták a most olyan divatos több fogásos kóstoló menüket.

 

Lokanta Maya

 

A szállodánktól 10 perc sétányira volt, úgy kaptunk asztalt foglalás nélkül, hogy az esti nyitásra odamentünk, így a többiekhez képest korán végeztünk. A belső dizájn a londoni modern, fiatalos éttermek stílusára emlékeztetett.

img_0706.jpg

Kezdésnek remek kenyeret kaptunk joghurttal, amire olívaolaj volt csorgatva és paprikával volt megszórva.

img_0707.jpg

Zsolti előételnek ropogós, olajban hirtelen megsütött kishalakat kért, amiket kapros szószba lehetett mártogatni.

img_0709.jpg

Az én előételem töltött, pirított vöröshagyma volt zöld salátával.

img_0711.jpg

Zsolti főételnek báránycsülköt kért, amit krémes polentával szolgáltak fel. Utóbbi annyira nem hasonlított az eredetire, hogy ha nem jegyzik meg az étlapon, hogy ez polenta, akkor nem jövünk rá.

img_0713.jpg

Az én főételem kapros rizottó volt rákokkal.

img_0715.jpg

Zsolti desszertnek sütőtökpürét kért szezámmag (tahini) fagyival. Az általunk rendelt ételekből ezt tűnt a legtörökösebbnek.

img_0718.jpg

Én desszertre nem vágytam, viszont megkérdeztem, hogy készítenek-e sajt tálakat, mert azt az étlapon egyáltalán nem láttam. Szerencsére a válasz igen volt, kaptam is egy hármas válogatást (kecske sajt, kemény sajt, kék sajt) mazsolával és kakukkfűvel megszórva.

img_0719.jpg

Az étterem és az ételek színvonala határozottan az egy Michelin csillagosokén volt, ennek ellenére evés közben olyan érzésünk volt, mintha a sót egyáltalán nem ismernék a konyhán. Pedig mi nem eszünk sósan.
A helyről még tudni kell, hogy egy séfnő (Didem Senol) vezeti, aki New York-ban tanult és főzött néhány évig, majd az ott megszerzett tapasztalatait ötvözte a török konyhával (a sót gondosan kifelejtve minden ételből). 2010-ben egy szakácskönyvet is írt, amit angolul is kiadtak: Aegean Flavours - A culinary celebration of the Aegean region’s local markets and produce. Vacsorázás közben belelapoztunk és a mostani kaja albumok között praktikus és használható szakácskönyvnek tűnt az Égei-tenger melletti régiók piacáról és szezonális termékeikről. Vettünk belőle egyet; itthon lapozgatva meggyőződtem róla, hogy mindenki számára könnyen elkészíthető receptek vannak benne, feltéve, hogy meg tudjuk szerezni hozzájuk a megfelelő (török) alapanyagokat.

Lokanta Maya
Kemankeş Caddesi 35 A
Karaköy İstanbul
34425

Látogatás: 2014. december 22.
Fizettünk: 303 TL / 2 fő

 

Leb-i Derya

 

 

Ez az étterem Zsolti listáján volt rajta, kollégája ajánlotta, de azt mondta, hogy itt nem a kaja, hanem inkább a kilátás a lényeg. Az étterem az épület legtetején található, csupa üveg falakkal, lélegzetelállító kilátást nyújtva az esti kivilágított Isztambulra. Az asztalfoglalás kötelező volt, úgyhogy ide jó időben foglaltunk, mert úgy terveztük, hogy a szentestét itt töltjük majd.

img_0760.jpg

Azért, hogy a kilátás élvezhető legyen az étteremben gyakorlatilag sötét volt. Az asztalokon egy-egy sárga lámba világított, de az étlapot így is alig lehetett elolvasni.

img_0757.jpg

img_0745.jpg

Zsolti pisztáciás, sajtos masszával töltött paprikát kért előételnek, ami finom volt, de semmi extra. Kapott hozzá még egy kosár nagyon gyenge minőségű kenyeret.

img_0748.jpg

img_0747.jpg

Én sajtos nacho-kat rendeltem joghurttal és paradicsom szalszával. Egyáltalán nem illett a hely stílusához, de ha már étlapon volt, kíváncsi voltam, hogy mit hoznak ki belőle. Engem nem győztek meg, paradicsom szalszából pedig sokkal jobbat ettünk két nappal korábban az egyik szendvicsezős helyen.

img_0749.jpg

Zsolti főétele Boszporusz kebab volt, amit ugyanazokkal a szószokkal tálaltak, amik az én előételemen is voltak.

img_0751.jpg

Én csirkét rendeltem, ami mandulás, barackos, kókusztejes rizzsel kevertek össze és határozottan finomnak találtam.

img_0752.jpg

Desszerttel én nem akartam kísérletezni, Zsolti viszont rendelt karamellizált ananászt karamelles szósszal és valami puding szerűséggel a tetején. Ebben kellemesen csalódtunk, kiegyensúlyozott, élvezhető desszert volt.

img_0753.jpg

A konyha nagyon gyors volt, gyakorlatilag rendelés után azonnal megkaptuk az előételeket, a tányéroknak pedig még ki sem hűlt a helye, de a főételek már előttünk voltak. A desszerttel ugyanez volt. A felszolgálók pedig nem kapkodták el a borunk utántöltését, úgyhogy mire a desszertet befejeztük még mindig volt fél üveg borunk. Nem tudom, hova sietettek minket ennyire, mert az étteremben még mindig bőven volt hely. Ha már így alakult, hátradőltünk, borozgattunk, beszélgettünk és élveztük a kilátást. Amikor rájöttek, hogy mi még legalább fél órát tuti ott fogunk ülni, hoztak egy kis mogyorót és olívabogyót.

img_0758.jpg

A kaja egyáltalán nem nyűgözött le, ráadásul az egész hely túlárazott volt, itt inkább a kilátást kellett megfizetnünk, mint minden mást.

Leb-i Derya
Kumbaracı Yokuşu, Kumbaracı İş Hanı, No: 57/6 Tünel,
Beyoğlu İstanbul

Látogatás: 2014. december 24.
Fizettünk: 360 TL / 2 fő

Az étteremből egyáltalán nem lehetett jó képeket csinálni az esti városról, a szállodánk tetejéről állvánnyal viszont igen. Nem ugyanaz, de így legalább el tudjátok képzelni a várost kivilágítva is. Ha nem is ide, de más emeleten lévő étterembe, ahol jobb a konyha, megéri elmenni.

img_8086-edit.jpg

img_8093-edit.jpg

img_8099.jpg

img_8098.jpg

 

MaNa

 

Ez az étterem 5 percre volt a szállodánktól, péntek este volt, és csak azért mentünk le, mert az összes általunk kinézett hely tele volt. Fél hét körül értünk oda, de itt is azt mondták, hogy 8-ig maradhatunk. Az étterem stílusa engem a szocializmusban megragadt éttermekre emlékeztetett, épp csak a fehér abroszt kellett volna lecserélni kockásra.

img_0811.jpg

A kenyérről itt sem tudok sok jót mondani, de a szárított, ropogós csicseriborsó érdekes volt mellette. Az étlap is izgalmasnak tűnt, mert csupa török fogást tartalmazott, az angol nyelven kívül nyugat-európai hatásnak nyoma sem volt.

img_0810.jpg

Előételnek én kapros cukkinisalátát kértem (kaskarikas), Zsolti pedig zöldség gombócokat (muhammara), amit főleg paprikából, dióból, fűszerekből és zsemlemorzsából készítettek. A felszolgáló rettenetesen kedvetlenül rakta le elénk a tálakat, mi pedig kíváncsian kezdtünk neki. Mindkettő friss, jól fűszerezett és finom volt és a méreteik alapján azonnal megbántuk, hogy nem rendeltünk még két előételt.

img_0812.jpg

A teremben lévő négy felszolgálót (a teremfőnököt beleértve) annyira lekötötte a pult támasztása, hogy 10 percig az üres tányérjaink felett ültünk. Ezt a fogást én főételnek rendeltem, de utólag kiderült, hogy ez igazából meleg előétel, így egyszerűbbnek találtuk azt, ha ezeken a fogásokon inkább megosztozunk. Marhasonkás böreket (pacanga böregi) rendeltem, ebből szintén duplát kellett volna, mert annyira finom volt, hogy túl hamar elfogyott.

img_0813.jpg

Újabb 10 percig néztük az üres tányérokat miután elvitték őket, aztán megkaptuk a Zsolti által rendelt szardellás piláfot (hamsili pilav). Szuper volt ez is.

img_0814.jpg

Zsoltinak nem volt kedve várni még 10 percet, hogy aztán újabb 10 perc után felvegyék a desszert rendelést, úgyhogy miután befejeztük, közölte velük, hogy hozzák a desszert lapot. Ezt csak udvariasságból tette, mert amúgy is tudta, hogy a karamellizált birsalmát rendeli majd (ayva tatlisi). Részünkről ez megnyerte a legjobb isztambuli desszert díját. Az alma mellett birsalma zselé volt, a közepébe sűrű török tejszínt raktak és az egészet megszórták pisztáciával. Ez valami olyasmi volt, amire sokáig emlékezni fogunk.

img_0815.jpg

A rettenetes szervizt leszámítva itt legalább ugyanolyan jó török kaját kaptunk, mint korábban a Ciya-ban. Kisétálva az étteremből vettük észre, hogy mi voltunk az egyetlen nem török vendégek és a cikk írása közben tűnt fel, hogy a honlapjuk egyáltalán nem érhető el más nyelven, mint török.

MaNa
Kemankes Mahallesi, Rihtim Caddesi Fransiz Gecidi No. 53/8
Beyoglu, Istanbul

Látogatás: 2014. december 26.
Fizettünk: 144 TL / 2 fő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr137042297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.01.12. 17:47:47

Az éjszakai képek külön posztot érdemeltek volna! Szenzációs a "két moszkés" a (török)félholddal az égen. Az étvágyatok előtt pedig le a kalappal :-))
süti beállítások módosítása