HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.05.21. 08:00 jEnci

Rolfs kök – svéd bisztró

Címkék: stockholm bisztrókonyha rolfs kök

Kedden délután érkeztünk meg Stockholmba, a cuccaink lepakolása után bementünk a városba sétálni, nézelődni és természetesen enni. Asztalt nem foglaltunk sehova, mert úgy voltunk vele, hogy hétköznap kora este lévén csak nem lesz probléma az egyik helyi bisztróban vacsorázni. Igazából csak szerencsénk volt, itt is divat foglalni, de egy asztaluk még volt másfél órára. Ez nekünk nem gond, amúgy sem maradtunk volna ettől tovább, úgyhogy leültünk.
Erről a helyről azt mondták, hogy tipikus svéd fogásokat tartanak az étlapon, azokat nagyon jól elkészítve, bár Michelin csillagjuk nincsen.

IMG_2395.jpg

A berendezés stílusa nekünk nagyon tetszett, kettéosztott tér, középen a bár és a konyha, pultnál evés, az asztalon csak a vizes pohár és a konyharuhára rakott teríték volt, a falból kampók lógtak ki, amiket ruha fogasnak lehetett használni, de azon voltak a sótartók és néhány felesleges szék is. Az mellett, hogy jól nézett ki, még praktikus is volt.

IMG_2396.jpg

A hely 15 perc alatt tele lett, ennek megfelelően a zsúfoltság, a zaj és a kicsi, egymáshoz közeli asztalok tökéletesen hozták a tipikus bisztró hangulatot.

IMG_3898.jpg

Az étlap nem volt hosszú, könnyen kitaláltuk, hogy mit szeretnénk, inkább azon csodálkoztunk, hogy ahhoz képest, hogy ez “csak” egy jó városi bisztró az árai a londoni helyek felett voltak. Ezt még el tudtuk viselni, de amikor az itallapra lapoztunk azt hittem, hogy káprázik a szemem: az alkoholt aranyárban mérték.

IMG_3874.jpg

Hogy én kifizessek 2,5 dl ciderért 50 koronát (£ 4,5)! Kész vicc, London legdrágább pubjában ezért már pintet mérnek. Hol élnek ezek?
Dacból sem kértem semmit, ez maga volt a szabadrablás. Úgy néztem, hogy ezen csak én akadtam ki ennyire, a svédek lazán iszogattak sört, bort vagy épp, amit megkívántak.

IMG_2398.jpg

Azon a felszolgálónk meg sem lepődött, hogy egész este a poharainkat csapvízzel töltögette. Mi pedig el is felejtettük, amikor hozott fehér, sós zsemléket friss vajjal. Úgy csaptunk le rájuk, mint az éhes sáskák és akárhogy próbáltuk türtőztetni magunkat semmi perc alatt eltüntettük az egészet, majd amikor megkérdezték, hogy szeretnénk-e még kenyeret az asztalra, egyszerre mondtuk, hogy IGEN! Már ezért megérte Svédországba jönni, annyira jó volt.

IMG_3869.jpg

Előételnek kértünk egy sonka és szalámi tálat, amin megosztoztunk. Ropogós kétszersült még ezekhez is járt.

IMG_3879.jpg

Zsolti főétele halas, kagylós, rákos egytálétel volt, az angol étlapon ‘stew’ néven szerepelt, de ez valahol félúton lehetett a pörkölt és a leves között. Én nem vagyok oda az ilyen halas dolgokért, de Zsolti maximálisan meg volt elégedve vele.

IMG_3886.jpg

A főételek között nagyon sok belsőség volt, olcsóbb húsrészekkel, szezonális köretekkel (kár, hogy ez az árukon nem látszott). Hezitáltam a báránymirigy és a fekete csirke között, végül az utóbbit választottam.
Látványos tányér volt fekete, paprikával megszórt csirkecombbal, agyonra szárított csirkelábbal, amin még a köröm is rajta volt hagyva, szenes csirkeszárnnyal, égetett citrommal, spárgával, póréhagymával és szárított paradicsomos, fokhagymás pesztóval.

IMG_3888.jpg

Ez a múmia állagú csirkeszárny és láb elég bizarr volt, de inkább az, hogy a körmét rajta hagyták és így hozták ki. Értem én, hogy 200 fokon meghal minden baktérium, de az az állat ezekkel a körmökkel a kakit (is) kapirgálta míg élt. Meggyőztem magam, hogy ez csupán bizarr dekoráció a tányéron és nekiálltam a combjának.

IMG_3885.jpg

Ennél az volt az érdekes, hogy nemcsak a csontja és a bőre volt fekete, hanem a húsa is. Ezt most akkor hogy? Lehet, hogy a csirke a vágás után nem lett kivéreztetve és ahogy megsütötték a vér megfeketedett és megszínezett mindent? Ez elég bizarrul hangzik, lássuk be. Zsolti azzal érvelt, hogy a disznóvágáson is megeszem a sült vért. Igen, de az más, mert az az állaton kívül van, ez meg még mindig benne és ez amúgy is csirke, ami általában ‘fehér’. Amúgy finom volt; a pörkölt, füstös citromlé rajta pedig különösen ízlett. Csak ezen az aszott, múmiaszerű, körmös lábon nem igazán tudtam túltenni magam.

IMG_3891.jpg

Nem győztem meg magam erről a nem kivéreztetés dologról, mivel a Google a barátom, megnéztem, hogy mit ír a fekete csirkére. Na kérem, ez a tyúkoknak egy fajtája, pelyhes tolla van, ami tapintásra selymes, ezért is hívják selyemtyúknak (Silkie), kék fülcimpája és öt lábujja van (a normál tyúkoknak csak négy) és a csontja és a bőre is fekete. Szóval a feketeségnek semmi köze nincs a vérhez. Amúgy Ázsiából származik és jóval drágább, mint a hagyományos fajta, de az ízében nincs különbség.

Desszertnek Zsolti kért egy rebarbarásat, aminek az alján édes, lágy túrókrém volt, felette rebarbara püré, puha rebarbara, édes morzsa és sorbet. Én csoki mousse-t rendeltem, ami megfelelően volt csokis, kakaós és krémes. Pont amilyennek lennie kellett.

IMG_3895.jpg

Kértünk számlát, aztán mentünk, mert amúgy is lejárt az időnk. Kifelé menet még benéztünk a konyhába is, ahol javában pörögtek a fiúk.

IMG_3900.jpg

Rolfs Kök
Tegnérgatan 41
111 61 Stockholm

Látogatás: 2014. május 6.
Fizettünk: 915 SEK / 2 fő

A fotók egy részét én, másik részét Fejér Zsolt készítette.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr836164221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása