A hot dog főtt vagy grillezett virsli felszolgálva egy hosszúkás, félbevágott kifliben különböző szószokkal. Az USA-ban a német bevándorlók kezdték a virslit és kiflit ilyen formában árusítani az utcán a 19. század végén. Alapvetően egy nagyon népszerű street food volt, ami a világon mindenhol elterjedt és azóta sem ment ki a divatból.
Az elmúlt 4 év átlaga az, hogy évente kétszer azért összecsődítettük az itteni baráti körünket egy amolyan iszogatós, eszegetős házibulira. Ezt, ha tehettük, a kertben tartottuk, mert az sokkal kényelmesebb és egyszerűbb, és megvan az az előnye, hogy nem kell nagy takarítani utána.
Az új lakás nem új lakás, avató buli nélkül, úgyhogy néhány hete megint meghívtuk a jónépet. Felmerült a kérdés, hogy mi legyen a kaja? Kerti sütögetésről szó sem lehetett, ahhoz már túl sötét és hideg volt, de ahhoz sem volt kedvünk, hogy a társaságtól leszakadva “órákat” töltsünk a konyhában.
Zsolti javasolta a hot dogot. Jó ötletnek tűnt, mert a azon kívül, hogy a virslit frissen kell megfőzni a bulin, a többi a társaság érkezése előtt előkészíthető.
Ezúttal a menüt komolyan megterveztem, voltak előétel falatkák, főétel, sajt és desszert is. Már megérte nálunk vendégeskedni :) És ha ez magában nem lett volna elég mindezt úgy kellett összehoznom szombat estére, hogy napközben a fürdőszobában és a konyhában padlót cseréltünk. Ezekkel a konyha és idő kapacitásunkat maximálisan kihasználtunk, de szerencsére meglett minden időben.
Én a hot dogot úgy szeretem ha tömör, de friss kifliben van, ami langyos; ha a virsli jó minőségű, ha van hozzá csemege uborka, sok mustár és ropogós hagyma karika a tetején.
Szerintem ez így annyira egyszerű és finom, hogy azt gondoltam, hogy a vendégeink is szeretni fogják. Na persze nem erőltettem rá senkire semmit, tálalásnál csak a virsliket tettem a kiflibe, aztán az összes többit pedig mellé raktam, hogy mindenki ízlésének megfelelően rakja össze.
Hagymakarika
Néhány fej salott hagymát megpucoltam és vékony karikára vágtam, majd egyesével szétszedtem a gyűrűket. A középső darabokat ehhez nem használtam fel, a többit pedig egy edénybe raktam, majd annyi zsíros tejet öntöttem rá, hogy ellepje. Folpackkal alaposan körbe tekertem az edényt, hogy a hűtőszekrénynek ne legyen hagyma szaga, aztán hagytam ázni egy éjszakát. Másnap a karikákat leszűrtem, lecsöpögtettem és lisztbe forgattam. 180 fokos olajban sütöttem aranybarnára őket. Még melegen enyhén sóztam. Ezek még igen távol voltak a ropogósság fogalmától, úgyhogy begyújtottam a sütőt légkeverés nélkül 50 fokra és addig szárítottam őket, amíg ropogósnak nem ítéltem őket.
Vajas hot dog kifli
Hozzávalók:
- 1000 g (kenyér) liszt
- 35 g só
- 60 g cukor
- 185 g puha vaj
- 125 g egész tojás (2 nagyobb tojás)
- 50 g friss élesztő
- 380 g víz
Mindent egy tálba tettem, összekevertem, majd kidolgoztam simára. Addig hagytam kelni amíg duplájára megnőtt, utána 100 g-os gombócokat mértem ki belőle. Ezeket egyenes kifli alakúra formáztam és megint megvártam, amíg megnőnek. A tetejüket megkentem tejjel, majd 180 fokra előmelegített gőzös sütőben sütöttem készre őket.
Persze azt is megértem, ha ehhez valakinek nincs kedve vagy ideje elkészíteni otthon. Londonban van egy “Herman ze German” nevű hely, ami egy darab Németország a város közepén. Főleg hot dogot lehet kapni különböző német virslikből, rendes mustárral és akár savanyú káposztával. A legjobb az, hogy a pirított hagymát ingyen adják. Különböző német söröket is lehet kapni és ha valakinek ahhoz van kedve, az ételeket kérheti elvitelre is.
Maga a hely eredeti, szószok az asztalon, a falon lévő nevesített húsdarálók pedig fogasként funkcionálnak.
Mi ráértünk, úgyhogy leültünk az egyik asztalhoz.
Rendelni a pultnál kellett majd kb 5 perc után meg is kaptuk a hot dogokat. A maga nemében első osztályú volt mindkettő.
Erre a helyre a nap bármely szakában be lehet ugrani és a hot dogban az a jó, hogy akár menet közben is meg lehet enni, ha rohanunk.
Látogatás: 2013. december 13.
Fizettünk: 2 limonádéért és a hot dogokért £13.80
Herman ze German
33 Old Compton Street
London
W1D 5JU