HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.02.25. 11:40 jEnci

Vörösboros paradicsomos spagetti

Címkék: spagetti paradicsom vörösbor gyors vacsi

 

Nagyon gyors és nagyon egyszerű. Szinte lehetetlen elrontani. A télre és Angliára való tekintettel konzerv darabos paradicsomból készítettem el, mert jobb minőségű, mint a boltban kapható éretlen és ízetlen friss.

 

 

 

Hozzávalók:
- 250 g spagetti
- só
- olíva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sonka hagyma
- 2 dl vörösbor
- chili (ízlés szerint)
- jó minőségű darabos paradicsom konzerv
- bors
- oregánó (szurokfű)
- csipet cukor
- egy köteg friss bazsalikom
- reszelt sajt.

Feltettem a spagettit sós vízben főni. Amikor elkészült leszűrtem és összekevertem egy kevés olíva olajjal.
Felszeleteltem a fokhagymát és fél karikára vágtam a sonkahagymát, majd olíva olajban üvegesre pirítottam őket. Ráöntöttem a vörösbort és nagy lángon hagytam, hogy a bor a felére forrjon vissza. Hozzáadtam az apróra vágott chilit majd a paradicsom konzervet. Sóztam, borsoztam, beleszórtam az oregánót és a csipet cukrot. Hagytam forrni 2 percig majd a tűzről levéve belekevertem a durvára összevágott bazsalikomot.

Tálaláskor reszelt sajtot szórtam a tetejére.

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr74201637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doubting thomas 2012.02.26. 16:49:22

sztem nem hangzik rosszul

2012.02.26. 17:27:43

még ezen lehet egy kicsit fejleszteni:
a tészta főzővizéből lehet kicsit a mártásba rakni, illetve a csilit érdemes néhány pillanatig pirítani a hagymán, mielőtt beleraknánk a paradicsomot, stb.

Az ilyen egyszerű, kevés dolgot tartalmazó recepteknél két dolog fontos: alapanyag minőség, és megfelelő sorrend.

Jofiu 2012.02.26. 17:50:17

Jól hangzik, kipróbálom majd.
A képen mi van?

battery 2012.02.26. 17:51:20

Biztos, hogy a paradicsom az valóban paradicsom volt? Mert a spagetti a képen makaróni.

_iMaginer_ 2012.02.26. 18:21:49

@battery: én hasábburgonyának néztem

mhxmqz 2012.02.26. 18:22:12

spagettinek biztos nem spagetti, sztem sültkrumpli lesz az ketchuppal..nézd csak meg jobban:-)))

_iMaginer_ 2012.02.26. 18:23:44

vagy lehet hogy tökgyalun reszelt sajt?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.26. 19:59:26

@battery: @_iMaginer_: @mhxmqz: spagetti van alul, rajta nagy lyukú reszelőn reszelt sajt, felette szósz, és a tetején megint egy kis sajt. Nem írtam le, hogy így szeretem enni, mert így jobban beleolvad a sajt a kajába.

Deneware. 2012.02.26. 21:01:26

Na a "Tálaláskor reszelt sajtot szórtam a tetejére." részt kellene kissé cizellálni... Én tegnap láttam a pécsi Metróban majd' 6000 ft/kg-ra kalibrált parmezánt. És ez még -gondolom- az átlagos kategória. Mégis milyen sajtot reszeljünk rá?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.26. 21:08:11

@Deneware.: a parmezán nem olcsó, viszont cserébe nagyon finom. Bármilyen kemény sajtot reszelhetsz rá, mint pl.: ementáli vagy cheddar.

Jofiu 2012.02.28. 11:13:38

@jEnci: @Deneware.:
Sok helyen lehet kapni jo cheddar-t?
A parmezán ugyan drága, de intenzív az íze, kevesebb kell. Persze nem is a nagylyuku reszelő kategória.

Le akartam írni az én paradicsomos tészta receptem, ami nem véletlen szinte ugyanez, mint a postban.
Gyenge lángon bőséges oliván sütök nyers húsos szalonnát benne jó csípős szeletelt nyers chilivel, mikor átpuhult - nem kell pirítani, ha vizet ereszt a víz épp csak elfő - megmutatok neki egy kis darabolt fokhagymát, majd beleöntöm a paradicsomot - apróra vágott friss vagy ahogy mondod darabolt jó konzerv -, mindezt megszórom darált fekete borssal és ipari mennyiségű őrölt rozmaringgal, hogy világospirosból középvörössé váljon, legalább mint a képen, talán kicsit sötétebbé is. Közben jó eséllyel kis vízzel kell beállítani mert túlságosan besűrűsödik a portól. Még mindíg alacsony lángon összemelegítem, ízlés szerint kis oreganoval és/vagy bazsalikommal véglegesítem és teljesen összekeverem a leszűrt tésztával (penne vagy spagetti). Kevés reszelt parmezánnal az igazi, három intenzív íz, a chili, a sok rozmaring és a parmezán keveredik. Sót csak a főzővízből hoz át a tészta.
Mennyiségeket nem tudok mondani, érzésre megy. Tippre 30dkg tésztához 15-20dkg paradicsom megy. Az tetszik legjobban, mikor a szósz csak bevonja a tészta felületét, megfesti, főleg ha jó pikánsra készítem a chilivel, a nagyon intenzív ízek miatt ha csomóban marad a szósz az már sok az ízlelőbimbóknak.
Ez is a hűtőnyitástól a szűrő és reszelőmosásig bezárólag csak 30 perc és alig keletkezik mosatlan, ami nagyon fontos. : )

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.28. 11:21:59

@Dr. Jofiu, PhD, FYI, ASAP, Etc.:

Nem is parmezánt ettünk hozzá. :)

Ezek az egyszerű receptek szinte mindenhol nagyon hasonlóak lesznek, pont az egyszerűségük és olcsóságuk miatt.
süti beállítások módosítása