Még decemberben írtam arról, hogy Heston új tv műsorát 2012 első heteiben fogják vetíteni. Mostanra sikerült megnéznem az összes részt és végre az új könyvét, HB at home, is sikerült átlapoznom.
A műsor 6 részes volt, mindegyikben egy-egy alapanyagot helyezett előtérbe, mint a marha, tojás, csoki, csirke, sajt és a burgonya. Nekem már a bevezető is nagyon tetszett. Tökéletesen megmutatta, hogy Heston munkásságát mi veszi körül: Bray, a Fat Duck, a főzés és a tudomány.
Érdekesség: amikor Heston a Fat Duck bejárata előtt sétál a bevezetőben és a háttérben egy szürke autó látható, akkor a Kacsába kb. 20 ember volt „beszorulva”. A jelenet forgatásakor még ott sztázsoltam, délelőtt 11:30 körül vették fel, még szerviz előtt. Áthordtuk az összes cuccot a konyhára, és a személyzetis kaján is túl voltunk, már mentünk volna vissza az előkészítő házba, amikor mondták, hogy várjunk pár percet forgatás miatt és maradjunk csöndben. Rendben, mi türelmesen vártunk, Jocky viszont nem, mert mókázásból, amikor Heston az ajtó előtt sétált, rányitotta az ajtót. :) Neki lehet, mi meg vártunk tovább, mert újra vették az egészet. :)
A műsor angolja szerintem elég jól érthető, Heston nem kertel, tényleg csak a lényegre törekszik a lehető legszükségesebb információkkal. Egy hobbi szakács / háziasszony rengeteg trükköt elleshet tőle, ami semmi extra befektetésbe és költségbe nem kerül. Én minden rész végén éhes voltam és borzasztóan szerettem volna megkóstolni azokat az ételeket, amiket épp készített. Már amelyiket még nem kóstoltam.
Nagyon sok az ott elkészült ételek közül szerepel a Hind’s Head étlapján:
- vörösboros jégkása,
- ökörfarok és vese puding (ezt mindenképpen érdemes kipróbálni, nincs szó rá, hogy mennyire tökéletes; nyáron nem ajánlom, mert nagyon nehéz),
- háromszor sült krumpli (szerintem ennek szerepelnie kéne azok között az ételek között, amit mindenkinek meg kell kóstolnia, mielőtt meghal),
- scotch egg (mi fürj tojással készítjük, megunhatatlan).
Égek a vágytól, hogy kipróbáljam azt a másfél órán keresztül 90 fokon sütött tökéletes csirkét.
Ha szeretnénk elkészíteni a receptjeit otthon, akkor hagyjunk magunknak elég időt rá, nem az a fajta ember, aki kapkod a főzéssel. A kedvenc konyhai eszközei a maghőmérő, a gázos sárkány (blowtorch) és a kukta.
A műsorból kiderül, hogy Heston imádja a durrogós cukorkát, és le sem tagadhatná azt a tényt, hogy nem tud betelni a száraz jég okozta csodákkal és látvánnyal. :) Minden részben kihangsúlyozza, hogy internetről lehet rendelni és hogy olcsó. A rendelés egyszerű, az meg hogy olcsó vagy sem… viszonyítás kérdése. :)
Nem, a műsorban nincs szó a sous-vide-ről. Ez csak azért meglepő, mert Hestonról van szó. De akkor sincs benne ilyesmi. Ez a műsor mindenkinek szól, nemcsak a profi szakácsoknak.
HB tv szerepléseinek következtében a Hind’s Head forgalma jelentősen megnőtt. Főleg azok az ételek iránt nőtt meg a kereslet, amik a műsorban szerepeltek. Szintén a műsor miatt a Crown eldöntötte, hogy az étlapjukat egy kicsit szezonálisabbá teszik és néhány kaját a műsorból fel fognak tenni néhány hétre.
Ezek után a könyvről azért nem szeretnék hosszasan írni, mert csak magamat ismételném. A tv műsor olyan volt, mintha a könyvet elevenítené meg. Mindenki számára érthető, és otthon is elkészíthető receptek vannak benne. A lényeg minden körítés nélkül. Remek gyűjtemény, ha puccos vendégeim lennének egy házibulira biztos, hogy ebből a könyvből főznék nekik.
Képek: internetről.