Néha lehet kapni a szupermarketben friss kagylót. Onnan még soha nem vettünk ilyesmit, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy teszünk egy próbát. Egy csokorba össze voltak kötve szorosan, szaguk nem volt, aránylag tisztának és frissnek tűntek. Vettünk hozzá spagettit is, mert azt már ezer éve nem ettünk.
A kagylóval az a probléma, hogy a megtisztítása nem tartozik a kedvenc munkafolyamataim közé. El lehetne hagyni, de ki akar homokos meg hínáros kagylós ragut enni? Én nem, úgyhogy marad a mosás.
Egy nagylyukú szűrőbe kibontottam a kagylókat és hideg folyó vízzel alaposan átmostam őket. Utána egyesével átválogattam és a hínárokat kitépkedtem belőlük. Amelyik törött vagy sérült volt azt a szemétbe dobtam. Néhány nyitva is volt, ezek általában nem rosszak, csak „levegőznek”. Ha kicsit odakocogtatjuk őket a felülethez, akkor be fognak csukódni. Amelyik nem csukódik be magától az döglött, úgyhogy kuka. Ehhez a művelethez én mindig viselek eldobható kesztyűt.
Hozzávalók:
- fekete kagyló
- sonka hagyma
- fokhagyma
- sárgarépa
- olíva olaj
- fehérbor
- só
- citrom héja és leve
- zsálya
- hideg vaj
- spagetti
(- olíva bogyó
- parmezán).
Összevágtam fél karikára két sonka hagymát és néhány gerezd fokhagymát, majd kockára egy megpucolt sárgarépát.
Hevítettem egy nagy lábosban olíva olajat, majd az összevágott hagymákat és répát rádobtam. Hagytam néhány percig fonnyadni, amikor már üveges volt, de még nem kezdett el pirulni, rádobtam a kagylókat, és öntöttem rá 3 dl fehérbort. Raktam rá egy fedőt és néhány percig hagytam párolódni, közben egy fakanállal néha megkevergettem. Miután a kagylók szépen kinyíltak, (ez kb. 3-4 perc) enyhén sóztam, hozzáadtam egy citrom reszelt héját, egy citrom kifacsart levét, egy kis marék finomra vágott zsályát és néhány kocka hideg vajat. Ezzel összeforgattam és már kész is volt.
Közben egy másik lábasban sós vízben kifőztem a spagettit. Lecsöpögtettem, majd átforgattam egy kis olíva olajjal.
Evésnél mi kiszedegettük előre a kagyló húst a héjból és úgy forgattuk össze a spagettivel és a szósszal. Csipegettünk hozzá magozott olíva bogyót és egy kevés parmezánt is szórtunk a tetejére.