HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.09.28. 21:54 jEnci

Kenyér

Címkék: kenyér café 57 friss élesztő száraz élesztő

A kenyérsütést mindig is egy csodának tartottam. Gyerekkoromban anyuék húsvétra és karácsonyra sütöttek kenyeret. Először a mama dagasztotta, aztán az évek során, ahogy öregedett, anya vette át a kenyérdagasztó szerepét. Ez a kenyér mindig egy napig készült, és általában 2 vagy 3 kilós hatalmas cipó lett belőle, ami elég volt a családnak az ünnepekre. Aztán az évek alatt már az ünnepekre is elmaradozott a kenyérsütés.
Én eddig még ezt a kenyeret nem készítettem el, viszont megtanultam a sajátomat csinálni.

Még abban az időben kezdtem el ezzel foglalkozni, amikor a Café 57-ben dolgoztam Budapesten. A séf kapott egy kenyér receptet egy másik étteremtől, amit elkezdett kipróbálgatni. Miután kitalálta, hogy nagyjából milyenre szeretné felajánlottam neki, hogy ezentúl megcsinálgatom én is. Nagyon érdekelt a dolog, szívesen foglalkoztam vele. Az esti szervizre ez a kenyér lett felszolgálva a vendégeknek a vásárolt helyett. Nagyon ízlett nekik, borzasztóan értékelték. Időnként az is előfordult, hogy vásároltak belőle otthonra. Sikerélménynek éreztem én is.

A kenyeret mindig előző este kezdtünk készíteni. 1 kg lisztet összekevertünk egy csomag friss (50g) élesztővel és annyi vízzel amennyitől olyan folyós, de ragacsos állaga lesz. Ezt másnap reggelig a konyharuhával lefedve ott hagytuk a pulton. (Kb. 12 óra)
Másnap hozzáadtunk még 2,5 kg lisztet, 3 és fél kanál sót, 50 g friss élesztőt és annyi vizet, amennyit igényel a tésztánk. Ezt kellett aztán összegyúrni. Izomerőre szükségünk volt, mivel nem volt akkora gépünk amivel ekkora mennyiséget be lehet dagasztani. A mamám mindig azt mondta, hogy  „A kenyértészta akkor jó, ha már izzad a plafon.” És milyen igaza volt! Mire eljutsz oda, hogy izzadjon a homlokod a tészta el fog válni az edény falától és a hangján is hallani fogod, hogy jó. Egyszer hagytuk az edényben megkelni utána kiborítottuk a pultra és ott hagytuk egy időre. Kb. 20-30 percenként áthajtogattuk. Ez azt jelenti, hogy kisimítottuk laposra, majd háromba hajtottuk, aztán kettőbe és megfordítottuk. Ezt megismételtük 4-szer vagy 5-ször. Formázásnál kilapítottuk megint és 8 csíkra vágtuk, amiket kilisztezett tepsibe tettünk. 210 fokon 35 percig 30 % gőzzel sütöttük. A héja pont annyira volt ropogós, amennyire a kenyérnek kellett, és a közepe könnyű és levegős volt.

Miután a sima kenyér már nagyon ment elkezdtük ízesíteni is őket. Általában az ízesítő anyagokat a hajtogatásnál tettük a tésztához, gyakorlatilag belehajtogattuk. Pl.: olivás, aszalt paradicsomos kakukkfüves, kolbászos hagymás stb.
Ez egy elég nagy mennyiség, de az étteremben, ha sokan voltak, akkor szinte nem maradt másnapra semmi. A Café 57-ben a mai napig sütnek kenyereket, de ha jól tudom, akkor ettől a recepttől már eltérnek.

Amikor kiköltöztem Angliába sokk hatásként ért azt a kenyeret enni, amit itt a szupermarketben lehet kapni. Úgyhogy mondtam, hogy én ugyan ezt meg nem eszem. De attól én jobban imádom a kenyeret mintsem, hogy lemondjak róla, úgyhogy elkezdtem kitalálgatni, hogy hogyan lehetne itt is kenyeret sütni, csak 2 főre, anélkül, hogy a szupermarketben a pék részleg felé kéne menni. Mérlegünk meg még nem volt. A 45 kilós bőröndömben sajnos a mérlegnek már nem volt helye, amikor jöttem. Sebaj, gondoltam, hogy megoldom valahogy, végül is évszázadokig sütöttek kenyeret (meg minden mást is) mérleg nélkül. A másik „gond” az volt, hogy itt nem használnak friss élesztőt, és nem is lehetett kapni sehol. Szárazzal én meg még soha nem dolgoztam. Csupa kaland volt az élet akkoriban. 7g száraz élesztő 50 g friss élesztőnek felel meg. Találtam egy szimpatikus spicc kanalat a fiókban, gondoltam, az lesz a mérlegem a liszthez. Kétféle lisztet használok a kezdetektől, egy kenyérhez való fehéret és vagy kenyérhez való korpásat vagy pedig magosat. (Itt a boltban lehet kapni kifejezetten kenyérsütéshez liszteket.)

Volt egy pár melléfutásom: rájöttem, hogy a száraz élesztő sokkal másabbul viselkedik, mint a friss. A tészta nem fog olyan magasra kelni és sütés után nem lesznek akkora buborékok a kenyérben. Ha a kovászhoz több vizet tettem, mint amennyit igényelt volna és éjszakára ott hagytam a pulton másnap reggelre megdöglött és ki kellett dobnom. Egyszer döglött száraz élesztővel sütöttem egy adag kenyeret. Nem volt hajlandó kelni és az egész ragacsos és tömör lett.

A jó hír az, hogy azért sokkal több olyan kenyeret sütöttem, ami finom volt, mint ami nem. Meg aztán néhány hónap alatt azért meg is lett az arány és metódus a készítéshez. Az kanalas mérős megoldást akkor sem mértem le, amikor már lett mérlegünk. Csak mert ezt már úgy megszoktam.

Kovászt készítek: 3 spicc kanál kenyérhez való fehér lisztet, 1 kanál kenyérhez való magos lisztet, fél csomag száraz élesztőt, egy jó csipet cukrot és annyi vizet, amennyit ez az egész massza felvesz, úgy hogy még ne legyen folyós, összekeverem és 3-5 órát állni hagyom. (A kovászhoz soha nem teszek sót, mert megöli az élesztőt.)

Kenyér: a kovászhoz adok 6 spicc kanál kenyérhez való fehér lisztet, 2 kanál kenyérhez való magos lisztet, egy púpos evőkanál sót és annyi vizet, amennyit felvesz. Bedagasztom (amíg a plafon izzad) és az edényben állni hagyom.

Ha megkelt az edényben visszadolgozom. Ezt elvégzem 3-szor vagy 4-szer. Sütés előtt kiborítom a tálból, kisimítom az egészet és 6 csíkra összevágom. Lisztezett tepsibe teszem, bevagdosom a tetejét.

Egy üveg tálba forrásban lévő vizet teszek amit a sütőbe helyezek, amikor bekapcsolom. A bagetteket 35 percig sütöm 190 fokon.

Ebből két főre néhány napra elegendő kenyér lesz. Ha nem eszünk otthon ennyi kenyeret, de időnként szeretnénk a friss kenyér illatát a lakásban (ami fantasztikus) és persze az ízét, akkor a bagetteket csak 15 percig süssük. Ilyenkor átsül teljesen, nem lesz nyers a közepe, viszont nem lesz még színe és kérge. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük őket egy zacskóba és fagyasszuk le. Ha meg szeretnénk enni, akkor vegyük ki a fagyasztóból, olvasszuk ki teljesen és tegyük a sütőbe 190 fokon még 10 percre, amíg átmelegszik és színt kap.

 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr33263752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.02.26. 15:13:21

Köszönöm!
Nagyon szeretnék tudni egy dolgot: mi az a spicckanál?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.02.26. 19:56:28

@Intizar: hegyes tálalókanál. Egy spicckanál liszt a receptben kb. 100 g. (Azóta lett mérlegem. :) )

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.01. 20:15:05

Most jutott eszembe, hogy az elejétől szisztematikusan olvassam a blogodat,és nagyon örülök, hogy eszembe jutott. Élvezettel olvastam, ahogy a kenyérről írsz, én is hasonlóan érzek, és nemrég írtam le én is valami hasonlót, hogy a kenyérkészítés folyamata mekkora csoda! Ráadásul nekem is az itteni szupermarketben található kenyerekből lett elegem (pékséget én nem is tudom, láttam-e Newcastle-ben, mióta itt vagyok, kivéve a Gregg's-et, ami viszont a pékség szó megcsúfolása), és ezért álltam neki a házi kenyérsütésnek... :-)
És külön hála a fagyasztási tippért: már régóta törtem rajta a fejem, hogy milyen állapotban dugdossam a kenyereket a fagyasztóba.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.01. 21:19:04

@HunMoiselle: olvastam a bejegyzésedet, tetszett. Bár én krumplis kenyeret még soha nem csináltam. Anyukám szokott valamennyi főtt burgonyát tenni a lángos tésztába. Isteni lesz tőle!
Nálunk volt egy francia pékség. Zsolti gyakran vásárolt náluk munkába menet, meg ha együtt voltunk itthon reggelente mindig elszaldt friss pékáruért szóval amikor felkeltem volt friss croissant. :) De "érdeklődés hiányában" sajnos az is bezárt. :(
Én sem vagyok hajlandó azt a vackot enni a boltból. Néha úgy érzem, hogy az angoloknak nincs igényük normális kenyérre.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.01. 22:26:04

@jEnci: Nem arra gondoltam, hanem a norvég rozskenyérre - abban zengem hosszan a kenyér dicséretét. :-D
Viszont a krumplis lángos receptjére nagyon kíváncsi vagyok. Megadnád?
Hú, a friss croissant-ért az Uram kifutna a világból! Szegénykém már Magyarországon is folyton azért sírt, no meg pain au chocolat-ért (sajnos ugye nálunk is csak egy-két helyen lehetett normálisat kapni, úgyhogy lényegében csak francia látogatásokkor jutott hozzá). Brioche-t csinálok neki néha, de azért ahhoz túl macerás, hogy minden reggel azt ehessen.
Az angolok igényeivel kapcsolatban pedig teljesen igazad van! Úgy látom, hogy szinte már az is ínyencnek számít, aki szupermarket tiger breadet vásárol a fehér szeletelt műanyag helyett. Egyébként az "érdeklődés hiányából" kiindulva néha azon is elcsodálkozom, hogy még van zöldségrészleg a boltokban, és nem mindent csak a készételek borítanak el... :-)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.01. 23:21:41

Jaj, még azt elfelejtettem, hogy ha még mindig fennállna az élesztőprobléma, akkor ha van a közeledben Morrison's, ott nézd meg - az enyémben rendszeresen tartanak frisset.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.01. 23:31:02

@HunMoiselle: Most olvasom a norvég kenyeres cikkedet. Miután a bolt bezárt itt sem volt többé friss coissant :(
A kaláccsal én is próbálkoztam a vége nem lett rossz, de tényleg macerás. :)
Elkérem anyutól és átküldöm majd a lángos receptet. Nekem az a kedvencem, szerintem a legjobb :)
A mai napig nem értem, hogy mit szeretnek azon a fehér vackon. De az tény, hogy a kollégáim, ha fel van rakva eléjük személyzetis kajánál fehér szeletelt gagyi kenyér és a szervizről megmaradt nagyon finom barna akkor tuti hogy a fehéret választják. Én meg csak rázom a fejem..

Köszi, az élesztőprobléma megoldódott már. Megtanultam kezelni a szárazat és ha friss kell akkor elmegyek a lengyel boltba ahol tartanak frisset.

Néhány héten belül írok megint a kenyerekről, mert megtaláltam A kenyeres könyvet és nagyon tetszik. Holnap focaccia lesz estére. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.02. 14:56:51

@jEnci: Előre is köszi szépen a receptet!

A kollégáidat én is már csak azért sem értem, mert nyilván jó, sőt kifinomult ízlésük van, ha már ott dolgoznak, ahol, és ehhez képest meg a szivacsot preferálják? Lehet, hogy ez afféle beidegződés - azt szokták meg gyerekkorukban ezért felé húz a szívük...?

A további kenyeres bejegyzéseket pedig aig várom, remélem, beszámolsz a focacciáról is! :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 15:11:03

@HunMoiselle: Az éttermi főzéssel kapcsolatos ízlésünk, meg az hogy mi mit eszünk, nem függ össze. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Amúgy képesek vagyunk nagyon egészségtelenül etkezni a hétköznapokon. A fehér kenyeret meg szerintem a gyerekkori megszokás miatt választják, igen.

Beszámolok majd. :)

KundK 2012.05.02. 19:11:45

@HunMoiselle: Nekem egész jó tapasztalataim vannak a Sainsbury's-ben kapható nyersen fagyasztott pain au chocolat-tal. Egy igazi francia pékségihez nem ér fel, de otthon nehéz lenne jobbat csinálni. És forrón, ropogósan jön ki a sütőből. :)

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.02. 22:47:42

@KundK: Köszi a tippet! Remélem, a kicsik is tartanak, mert a közelünkben csak az van. Próbálom akkor meglepni vele Uracsot hétfőn, mert a születése napja lesz neki!
Ha nem sikerül, akkor viszont marad a brioche-készítés, és a macera... :-)

dondared 2012.08.23. 13:52:50

Most tartok éppen a kelesztési fázisban, egyelőre biztatóan néz ki, ha készen van majd beszámolok :)

Eddig kenyérsütőben próbálkoztam a sütéssel, de sosem lett az igazi, hátha a Te módszered és recepted meghozza nálam a várva várt áttörést! :)

dondared 2012.08.23. 15:49:55

Elkészült, külsőre jól néz ki, szépen megsült, megvágni még nem vágtam meg :)

Egy problémám van, megrepedt :( Persze, nem múlik az életem rajta, első próbálkozásnak szerintem így is tökéletes, de lehet tenni ellene? Kevesebb élesztő, vagy mélyebben bevágni a tetejét?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.23. 17:22:50

@dondared: Lehet tenni ellene.
Ha van időd a kovászt hagyhatod állni 12 órát. Ebben az esetben én mindig előző este 10 körül megcsinálom és csak egy konyharuhával letakarom másnapig. Aztán doglozom vele tovább. Érezhető lesz majd a különbség.
Az utolsó visszadolgozás helyett formázd meg a bagetteket és hagyd a tepsin állni 30-60 percet. Aztán süsd meg. Utána nem fog kirepedni. :)

Milyen lett az íze? :)

dondared 2012.08.23. 18:21:16

@jEnci: Most vágtam fel, kívül tökéletesen ropogós, belül levegős és puha, és csodálatos frissensült kenyér íze van :)

Végre sikerült összehoznom egy nem tömör, (majdnem) tökéletes kenyeret, köszönöm! :P

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.08.24. 01:12:46

@dondared: Szuper! A következő majd tökéletes lesz! ;)
süti beállítások módosítása