London, a látnivalói mellett, bővelkedik jobbnál jobb gasztro helyekben is. Ebben a városban mindenki megtalálja a neki és a pénztárcájának valót, de az gyakorlatilag képtelenség, hogy az ember az összeset feltérképezze. Persze törekedni azért lehet rá.
A címek linkek az adott hely oldalára.
1) Paradise (by way of Kensal Green)
Kívülről rossz arcú pubnak tűnik, belül viszont felújított és eklektikus. Három emeletes épület, a földszinten van a pub és az étterem egymástól külön termekben, az emeleteken pedig a bulizós helyek és a tetőterasz is. A pubban templomi bibliatartós székek vannak, az étteremben nincs két asztal ugyanolyan székkel, a női és férfi mosdók felett egy-egy kitömött fácán díszeleg egyéb dekorációkkal, az udvaron pedig egy két méter magas zománcozott táblára festve a 10 parancsolat. Gasztro pub stílusú kaját kínálnak, szezonális alapanyagokból. Amiket ettünk: zsömlécskéket olíva olajjal, szardíniát, carpaccio-t, csirkét, bárányt, sajt tálat és ragacsos karamellás sütit (sticky toffee pudding). Na meg lecsúszott néhány koktél is a vacsihoz, mert azokból is nagyon jókat készítenek. A hétvégi bulik belépősek. Látogatás: 2014. szeptember 3.
Fizettünk: £120 / 2 fő
2) The Captain Kidd
Temze parti pub folyóra néző kilátással és terasszal. Nevét William Kidd (1645-1701) skót hajós kapitányról kapta. A fickó privatér volt, megbízásra támadott meg az országra veszélyt jelentő hajókat a tengeren. A zsákmány egy részét át kellett adnia az államnak, a többit pedig megtarthatta, így jelentős vagyonra tett szert. 1699-ben kalózkodás vádjával letartóztatták az USA-ban, Angliában perbe fogták és 1701-ben felakasztották. A teste 3 évig a Temze mellett lógott elrettentés gyanánt azoknak, akik fontolgatták a későbbi kalózkodás gondolatát. (Teljes történet itt.) A hely hangulatos, több kisebb kép és történet van a falakon Kidd-ről, kutyák is üdvözölve vannak, de csak a kaja miatt nem érdemes odamenni. Hagyományos pub kínálat van és abból sem említésre méltó minőség. Amit ettünk: burgereket és májas ragut krumplipürével és zöldségekkel.
Látogatás: 2014. szeptember 27.
Fizettünk: (italokkal) £38 / 3 fő
Cím: 108 Wapping High Street, London E1W 2NE
3) Shoryu
Japán ramenezős hely (…tészta leves, amit hússal vagy hallal tálalnak és szójaszósszal vagy miso-val ízesítenek. Általában minden régiónak megvan a maga variációja…), nekem jobban bejön, mint a mostanra már kommersz Wagamama, kicsit többe kerül, de megéri a különbözet. £9-tól kezdődnek a ramenek, már többször voltam náluk, jelenleg öt éttermük van Londonban.
4) The Salusbury Pub
A vasárnapi tradicionális sült húst valamilyen formában minden magára egy kicsit is adó pub kínál. Ha ez nincs az étlapon a hét utolsó napján, akkor ki sem érdemes nyitni. Ez amúgy egy modern gasztro pub, szezonális kínálattal, fiatalos vendégkörrel. Amit ettünk: csülök terrine-t, welsh rarebit-et (sajtos melegszendvicsszerűség), karfiol levest, csirkés pitét, sült marhát, sült malacot, almás morzsát (apple crumble) és fagyit.
Látogatás: 2014. november 9.
Fizettünk: £118.13 / 3 fő
5) Dock Kitchen
Ide egyik este spontán mentünk le vacsorázni. Az étterem a Londont keresztülhálózó egyik csatornára néz és mivel csupa üveg az egész, nyáron és napközben nagyon kellemes. Itt el lehet bújni a város zaja és szmogja elől. Stílusos, modern hely látványkonyhával, Tom Dixon lámpákkal és este kellemes félhomállyal. Mellesleg ez is egy pop-up koncepcióból lett állandó étterem, csak úgy, mint a Clove Club. Fényképeket itt nem csináltam, de a kaja (erős keleti hatással) sokkal jobb volt, mint amire én első körben számítottam. Amit ettünk: kishalakat sütőtökkel, karamelllizált karfiol levest, húsgombócokat, szerecsendiós csirkét, onglet steaket, halas ragut és egy csokis desszertet.
Látogatás: 2014. november 26.
Fizettünk: £115.75 / 3 fő
Merveilleux: két könnyű habcsók össze van ragasztva felvert tejszínhabbal, majd körbe van kenve szintén tejszínhabbal, amit csokireszelékkel szórnak meg.
Fréderic Vaucamps francia cukrász “újragondolta” ezt a hagyományos és egyszerű édességet azzal, hogy elkezdte ízesíteni őket. Jelenleg két boltja van Londonban, a különleges habcsókok elérhetőek különböző méretekben és ajándék dobozokban is. Mivel a bolt csupa üveg, így a műhelyt is lehet látni az utcáról. Nem lehet úgy elmenni mellette, hogy ne térnénk be legalább egyre…
Címek: 88 Old Brompton Road SW7 3LQ és 55 Northcote Road SW11 1NP
7) Senor Ceviche
Fiatalos, modern, nagyon londoni hely, arra az esetre, ha nem akarunk sokat és nehezet enni. A felszolgálók 4 tételt javasolnak / fő egy étkezésre, az árak £4-£9 között vannak. 17.00-19.00 között féláron kínálják a koktélokat. Látogatás: 2015. január 21.
8) Four to Eight
Néhány hónapja nyílt étterem a Covent Gardenben, Zsoltival színház előtt vacsiztunk itt. Öttől hétig kínálnak 3-3-3 fogásos kora esti menüt rendkívül kedvező áron. A stílust londoni bisztrósnak mondanám olaszos beütéssel, de ők olasz helyként reklámozzák magukat. Amit ettünk: grissinit, szardíniákat céklával, steaket (skirt) puliszkával, és financier-t mascarpone szorbéval.
Látogatás: 2015. február 18.
Fizettünk: £65.81 / 2 fő
9) Said
Többször elmentem már előtte, olasz bisztró, kávézó és csokizó 5 perc sétára az Oxford Circus-től. Leginkább a falon lévő sütemény formák ragadták meg a szemem minden alkalommal. Múltkor egyik barátnőmmel be is mentünk végre. Vasárnap délután révén akkora pörgés volt, hogy 5 percnél tovább egy asztal sem maradt üresen. Van meleg konyha is, egyszerű olasz ételekkel, amikhez remek kenyeret kínálnak. A csokis brownie-juk (£3.50) valami isteni volt, és később kiderült, hogy a sós karamelles tortájuk London szerte híres. Ettünk egy paradicsomos rigatonit (£9) is. A kézzel készült csokibonbonjaik £1.60-£2.50 között vannak és ajándék dobozba is be tudják csomagolni őket.