HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.10.06. 12:02 jEnci

The Manor – elegáns vidéki étterem északon

Címkék: liverpool kirándulás manor

Angliában vidéken főleg történelmi pubokat lehet találni, de igazán jó, elegáns éttermet, ahol jól is főznek és ehhez képest az árai is korrektek, nagyon nehéz. Az ‘elegáns étterem’ fogalma kimerül az indaiban, ahol nagyon szépen három fogásra meg van terítve az asztal, mégis mindenki farmerban ül bent és ahova magunktól amúgy sem mennénk kivéve, ha barátok ajánlják, mert annyira kiemelkedő a konyhája.
A Manor-ra barátaink hívták fel a figyelmünket, mondták, hogy ők már többször voltak itt és a környék éttermeihez képest kiemelkedő a konyhájuk. Gyorsan megnéztük az étlapot, tetszett a kínálat, úgyhogy szombat kora estére foglaltunk is egy asztalt. A hely Greasby faluban található egy 17. századi épületben és sokkal nagyobb volt, mint amire én számítottam. A parkolóból helyes ösvényen sétáltunk be az étteremhez elhaladva a ‘különterem’ mellett, amit akár külön épületnek is nevezhetnénk. Ott egyébként épp esküvőztek.
Az étteremben hatalmas recepciós pult, hangulatos bár, szépen megterített asztalok és mosolygós személyzet fogadott minket. A stílushoz és a többi vendéghez képest határozottan alulöltözöttnek éreztem magam, de pont aznap voltunk kirándulni Hilbre szigetén és már nem volt idő hazamenni átöltözni. Jártunk már így máskor is, úgyhogy ugyanolyan lendülettel vetettem bele magam az étlapba mintha sminkelve, szép ruhában, tűsarkakkal csücsülnék ott. Mellesleg senki egy rossz pillantásra sem méltatta a megjelenésünket és ez nagyon tetszett. Az étlapon csupa klasszikus brit fogást kínáltak éttermi és egy kicsit modern változatban tiszteletben tartva a tradíciókat.

Kezdésnek rendeltünk egy nagy kenyeres tálat, amin volt bagett, paradicsomos focaccia és kalács is. Mind langyos és nagyon finom volt és pont addig tartott, amíg az előételek megérkeztek.

IMG_0086.jpg

Zsolti csirkés vol-au-vent-et rendelt. Remekül nézett ki, a tészta könnyű volt, a fehérboros, póréhagymás töltelék pedig ízletes volt.

Vol-au-vent: (franciából) azt jelenti, hogy ‘szélfútta’ ezzel magyarázva a könnyűségét. Leveles tésztából három karikát vágnak ki, amiből az egyiket lyukasra csinálják, ebbe megy bele a töltelék, egy teli az alja, majd rá a másik tető. Az édes verziója ritka.

IMG_0087.jpg

Én ‘black pudding hash’-t rendeltem. Durván lefordítva zöldségekkel összekevert véreshurkát jelent. Örültem, hogy van az étlapon, mert nem sok helyen tartanak ilyesmit. A töltelék volt felmelegítve és összekeverve gyökérzöldségekkel és karamellizált hagymával. Szerintem remek volt, emlékeztetett az otthoni ízekre és ugyan kicsinek tűnik a tányér, de ez egy igen laktató fogás, úgyhogy bőven elég volt.

IMG_0088.jpg

G brit waldorf salátát rendelt. A megszokott összekevert saláta helyett itt minden összetevő külön volt tálalva: alma, dió, zellerszár, kéksajt és borsócsíra volt a tányéron.

IMG_0089.jpg

V medvehagymás gombákat rendelt, ami igazából egy ízletes, sűrű tejszínes gombamártás megbolondítva medvehagymával és crème fraiche-el.

IMG_0090.jpg

Én főételnek treacle-el főzött marhapofát rendeltem amihez járt még yorkshire puding, sörös szósz és tormás hollandi mártás is. Kifogtam a két legkarakteresebb ételt az étlapról, de erre sem tudok semmi rosszat mondani, ugyanolyan finom volt, mint amilyen jól nézett ki.

IMG_0093.jpg

G tejszínes, brandyvel főzött zöldborsos borjú combot kért, ami az angol hagyományokhoz híven egy fekete ‘pot’-ban érkezett, eszméletlen illattal, az pedig külön öröm volt, amikor felfedeztük, hogy a raguban lévő ‘bread dumpling’ az igazából ugyanaz, mint a mi zsemlegombócunk.

IMG_0092.jpg

V serpenyőben sült sügér filéket választott, amik sajtos, zöld fűszeres szósszal voltak tálalva. A hal úgy volt megsütve, ahogy kell, a szósz pedig ízletes volt hozzá.

IMG_0094.jpg

Zsolti édesgyökeres nyúlragut rendelt, ami szintén egy fekete edénykében volt tálalva, rásütve a tetejére a sós, omlós tésztát. Újabb remek fogás került az asztalunkra.

IMG_0095.jpg

Mindegyik főételhez járt egy adag szezonális párolt zöldség is, mint extra köret (a főétel ára ezt tartalmazta).

IMG_0096.jpg

Ekkora adag ételek után desszertet én csak azért kértem, mert kíváncsi voltam a karamelles sajttortájukra, Zsolti pedig azért, mert neki külön desszertgyomra van. Igazából azért is szerettem volna édességet is enni, mert úgy gondolom, hogy a desszertek sokat elárulnak egy konyha igényességéről. Tapasztalatból tudom, hogy sok főszakács nem szeret az étlap ennek a részével foglalkozni, ami így nem feltétlenül lesz olyan színvonalban, mint az előzőleg elfogyasztott fogások. Nem szoktam szóvá tenni ha ilyen van, de arra a helyre nem szeretek visszamenni később.

Szóval a karamelles sajttorta… Jól néz ki, de ez nem a hagyományos fajta, ennek a krémje nem sült, hanem habosított, amibe szerintem zselatint is kevertek. Ötletes, de a hátránya, hogy ezek a habok hamar elöregszenek és hűtőízűek lesznek. Ez határozottan friss és finom, a fagyi állagán még van mit javítani, de kétlem, hogy ezt rajtam kívül más vendég az étteremben észrevette (túl kemény és darabos is volt).

IMG_0100.jpg

Zsolti ‘lemon curd shortcake’-et rendelt, ami ropogós, vajas keksz volt citromos krémmel és egyéb citrusokkal. Könnyű desszert, ami még könnyebben eltűnt Zs tányérjáról.

IMG_0098.jpg

Különlegességnek számított, hogy itt a sütik mellé a hagyományos édes borok helyett gyümölcsbort kínáltak. Ez kevésbé édes, viszont remek kísérő és én még sehol máshol nem találkoztam vele.
Mivel még mindig kora este volt kértünk egy brandys kávét is. Gyakrabban kéne ilyesmit innom, mert nagyon ízlett ez is, de ilyen kávékra is úgy kell vadászni, mert nem sok helyen készítik őket.

IMG_0099.jpg

A Manor egy remek vidéki étterem, nem pub, hanem elegáns étterem, a maga nemében egyedi, amit a vendégkör értékel és igényel.

The Manor Restaurant
91 Greasby Road
Greasby Village, Wirral
CH49 3NF

Fotók: Fejér Zsolt
Fizettünk: £107 / 4 fő + borravaló
Látogatás: 2014. szeptember 6.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr156763591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.06. 20:04:49

Te jó Ég! Micsoda ízorgia! A fotókból (is) következtetve ugyancsak lukulluszi hangulatot teremtettek a válogatott fogások.

OvisAries 2014.10.06. 23:36:58

Az a kalacs ugye az egy brios ( egesz pontosan brioche), fura, reggelire vagy desszertnek szokas enni.
süti beállítások módosítása