- Mit ebédeljünk?
- Én ennék valami halat, van kedved?
- Van, de együnk hozzá spárgát, úgyis szezonja van.
Zsoltival vettünk pisztrángot, citromot és spárgát a boltban, a többi hozzávaló az ebédhez már otthon volt korábbi bevásárlásokból.
A hal
A pisztrángokat lepikkelyeztem és levágtam az úszókat. A hasukba tettem egy rozmaring ágat, vékonyra szeletelt répát és fokhagymát. A halakat sóztam, borsoztam. Egy tepsit kibéleltem alufóliával, abba tettem sütőpapírt. Utóbbiba összevágott fokhagymát és sárgarépát tettem, összekevertem sóval, borssal, korianderrel, rozmaringgal és olívaolajjal. Erre rátettem a halakat, meglocsoltam az egészet fehérborral és alaposan becsomagoltam előbb a papírba, majd azt az alufóliába. A tepsi aljába öntöttem egy kis vizet és 190 fokra előmelegített sütőbe tettem 40 percre.
A kuszkusz saláta
100 g kuszkuszt összekevertem egy csipet sóval, 1 ek olívaolajjal és fél marék mazsolával. 170 g forrásban lévő vizet ráöntöttem és lefedve hagytam állni néhány percet. Összekevertem egy késhegynyi szegfűborssal, majd tálalás előtt friss, apróra vágott mentát adtam hozzá.
Tejfölös szósz
Tejfölt összekevertem sóval, citromlével, fehér borssal, szerecsendióval, egy gerezd reszelt fokhagymával és apróra vágott friss mentával. Annyi tejet adtam hozzá, hogy sűrű mártás állagú legyen.
Édesköményes spárga
A spárgákat meghámoztam és félbe vágtam, összevágtam egy chilit, az édesköményt pedig vékonyra gyalultam. Olívaolajon elkezdtem pirítani a chilit és a spárgát, sóztam, majd amikor majdnem kész volt rádobtam az édesköményt is. Azzal éppen csak átmelegítettem az egészet.
Tálaláskor citromlét facsartam a halra, majd a tetejére citromhéjat reszeltem.