HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.04.09. 08:00 jEnci

Alapanyag: fehér retek vagy angolul ‘tokyo turnip’

Címkék: gomba medvehagyma borsó alapanyag fehér retek tokyo turnip

Február körül rengeteg gyökérzöldséget használtunk az étteremben köretként azon egyszerű oknál fogva, hogy nem volt más. A hűtőkamra egyes részei úgy néztek ki, mintha egy zöldséges polcai lennének. Volt rajtuk legalább hatféle répa és cékla, arról nem is beszélve, hogy nekem fogalmam sem volt arról sem, hogy a tarlórépának is van legalább ennyi fajtája.
Amikor gyerek voltam a kertben mi is termesztettünk tarlórépát, azt a fajtát aminek a belseje fehér, de az alján, a külső héjon lilás. Mi a disznókat etettük vele, mert szerették és mert nagyon olcsó volt. Anno a mángoldot ugyanúgy az állatoknak termesztettük. A csúcsgasztronómia mindkét alapanyagot előszeretettel használja. (Ezen anyukám a mai napig jót derül.)

Februárban elkezdtük használni a címben írt zöldséget is. A levele élénk zöld volt, a kupola-szerű fehér alja pedig friss, roppanós, melyet vékony, fényes héj borított. A főszakácsunk meg volt őrülve érte, és mindenki más is különleges és izgalmas zöldségnek tartotta. Akkoriban az összes környékbeli csúcsétteremnek is szerepelt az étlapján. Kora tavasztól kora nyárig van szezonja, de ha az időjárás olyan, akkor akár egész nyáron is lehet termeszteni. Nyersen is meg lehet enni, az enyhe íze a tarlórépa és a retek között van.
Éttermen kívül kerestem helyi piacokon, szupermarketekben és zöldségeseknél, de egyáltalán nem lehetett kapni.

Turnips.jpg                               Kép: internetről.

Otthon, ha tehetem, akkor elmegyek vásárolni anyuval, mert érdekel a helyi kínálat. Meglepődtem, amikor láttam a falusi zöldségesnél fehér retket, merthogy ezt ilyen néven árulták. Közelebbről megnézve pedig cseppet sem volt rosszabb minőségű, mint amilyenekkel mi dolgoztunk. Szombaton pedig elmentünk a városi piacra is és szinte minden zöldségesnél lehetett kapni a csokor medvehagymákkal együtt. Furcsa, hogy mi csúcsgasztronómiában dolgoztunk valamivel Londonban, ami a lakosság körében egyáltalán nem örvendett népszerűségnek, otthon viszont ez pont fordítva volt. Mielőtt visszajöttem Angliába kérdeztem anyutól, hogy főzzek-e neki valamit ebből a retekből. Naná, hogy azt mondta, hogy igen. :)

Az ilyen zsenge zöldségeket nem jó vízben megfőzni, mert elvesztik az ízüket és könnyen szétfőnek.
Vákuumozva (sóval, borssal, csipet cukorral, olajjal, babérlevéllel) kíméletesen elkészíthetőek 85 C-fokon miközben minden íz megmarad és a kifőtt levét is könnyedén el tudjuk használni, mert hogy annak minden cseppje olyan, mint az arany.
Otthon viszont egyszerűbb alufóliában elkészíteni.

IMG_2304.jpg

A megtisztított retket összevágtam és alufóliába raktam. Adtam hozzá vizet, alaposan sóztam, borsoztam, dobtam hozzá babérlevelet és néhány kocka vajat is, majd becsomagoltam, hogy a benne lévő víz ne tudjon kifolyni. Tepsibe raktam, majd 180 C-okon 40 percig sütöttem. A tepsibe is tettem vizet, hogy az alja véletlenül se égjen le vagy kapjon oda. Amikor elkészült hagytam állni 20 percig, majd kibontottam.
Ez szintén egy nagyon kíméletes módja az elkészítésnek. Bármelyik zöldséget megsüthetjük így kicsit másmilyen fűszerezéssel, az eredmény garantáltan szuper lesz.

Aznap egy egyszerű tésztaételt készítettem. Kolbász karikákat pirítottam, majd rádobtam a gomba cikkeket, felöntöttem gomba alaplével, adtam hozzá borsót, hozzákevertem a kifőtt tésztát, fűszereztem sóval, borssal, hozzáadtam a retket a levével együtt, megvártam amíg egyszer felforr, majd beleforgattam a durvára vágott medvehagymát is. Vajjal befejeztem, és sajtot reszeltem a tetejére amikor tálaltam.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr135987910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.04.09. 21:42:21

El tudom képzelni , de azért nagyon érdekelne hogy miként mutat ez az étel , mert nagy retkes meg tésztás vagyok .

A fickó 2014.04.09. 23:13:10

Azt a lilás tarlórépát szoktam készíteni, az finom. De ezeket főzni tényleg nem célszerű, mert elvesztik az ízüket. A módszered lényegében rövid lében párolás, de jobb, mint edényben, mert minden oldalról éri a hő. A gőzben párolás sem jó minden zöldséghez. Egyik fő ok, hogy beszereztem sous vide cuccot, hogy jól el tudjam készíteni a zöldségeket. Váá, már idén készítettem spárgát szuvidálva. Nagyon király lett. Ti az étteremben tejjel készítettétek? Thomas Keller könyvében olvastam a módszert.
Amúgy meg a kukorica is főleg állati takarmány, tudják ezek az állatok, mi a finom. :)

2014.04.10. 01:15:24

gyökérzöldség!!! EGYBEÍRANDÓ! Amúgy néha vesszőket is tehetnél, például mellékmondatok előtt. Utóbbit nagyon nem érzed. Szerintem kínos ilyen helyesírással blogolni.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.10. 10:36:17

@Az amatőr hagyományörző: nem sikerült volna jó képet csinálni róla. Az ilyen egytálételeket nagyon nehéz esztétikusan fotózni sajna.

@A fickó: Változó volt, hogy a spárgát, hogy készítettük, volt hogy vízben, volt hogy vákuumozva, de tejet soha nem használtunk hozzá.

2014.04.10. 21:46:51

@jEnci: majdnem jó lett a vesszőhasználat!
"Változó volt, hogy a spárgát, hogy készítettük" — ide a "spárgát" után nem kell vessző, a "hogy" nem vonatkozó névmás.

"volt hogy vízben, volt hogy..." ez már viszont vonatkozó névmás, alanyi mellékmondatot vezet be. Mind a két "hogy" elé kell vessző.

Tényleg érdemes lenne upgradelni a nyelvtani ismereteidet, ha blogolni akarsz.

A fickó 2014.04.11. 02:47:17

@retrovírus: Mi jön ezután? Leosztályozod Encit, vagy beírsz az ellenőrzőjébe? :D

T. Szülők! A lányuk helyesírása határozottan fejlődik, legtöbbször jó helyre teszi a vesszőt. :) Dolgozata helyesírása 3-as. Szakmai tartalmát nem tudom megítélni.

Én a szakmai tudására ötöst adnék Encinek, neked pedig javaslom, hogy frissítsd fel konyhatechnológiai tudásod, ha máskor hozzá szeretnél szólni egy szakács internetes naplóbejegyzéséhez.

2014.04.12. 02:56:55

@A fickó: honnan tudod egyáltalán, hogy lány? Amúgy igazad van, a tartalom tényleg fontos, de egy központozás nélküli szöveget olvasni nagyon rossz. Nem értem, másokat miért nem zavar a rossz heyesírás.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.12. 08:29:01

@retrovírus: a helyesírásommal nincs semmi baj, néha becsúszik egy-egy hiba, ahogy másnál is, akkor valaki szól normálisan és azonnal kijavítom. Te ezt feleslegesen túlreagálod.

/Tényleg érdemes lenne upgradelni a nyelvtani ismereteidet, ha blogolni akarsz./
A magyar helyesírásról oktatsz, erre beraksz a mondatba egy egyáltalán nem magyar szót. Hogy is van ez? Vizet prédikál és bort iszik...

Lány vagyok, ő pedig onnan tudja, hogy olvasta a régebbi bejegyzéseimet is.

Mindezt csak azért írom le, mert rendkívül türelmes ember vagyok. Ha a jövőben nem tetszik a stílusom, a blog tartalma, a helyesírásom, javaslom, hogy ne ezt a blogot olvasd.
Téma lezárva!
süti beállítások módosítása