HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.04.04. 22:24 jEnci

Tamarind – egy Michelin csillagos indiai étterem

Címkék: szülinap london naan indiai étterem tamarind

Én általában nem járok indiai étterembe, de azt mindig szerettem volna kipróbálni, hogy mégis milyen az az indiai étel, amit még a Michelin kalauz is elismer. Szülinapi ünneplésre kinéztem néhány helyet, amiből az egyikbe azért nem tudtunk menni, mert két héttel a dátum előtt már nem volt szabad asztal, a másik pedig be volt zárva valami rejtélyes okból. Ez az indiai jött a sorban, úgyhogy örültünk, amikor mondták, hogy lesz szabad asztalunk.

Vasárnap ebédidőben szikrázó napsütésben sétáltunk az étteremhez miközben a város a Szent Patrik napi felvonulástól, és a zöldbe öltözött emberektől zengett.
A bejáratnál mosolygós hölgy fogadott minket, elvette a kabátjainkat, majd a lefelé vezető lépcsőn követtük az asztalunkhoz. Alagsori étterem lévén a teremben természetes fény egyáltalán nem volt. Mindegyik asztalra elegáns terítéket raktak és a szerviz az elejétől kezdve rendkívül formális volt.

IMG_2200.jpg

Ilyen helyen nekem mindig nagyon sokáig tart átlapozni az étlapot, mert a tételek jelentős részét nem ismerem, amit pedig igen, azt háromszor elolvasom, hogy biztos, hogy nincs-e benne bárány, mert azt nem szeretem annyira és ha lehet, nem rendelem. Az étlap hosszúsága amúgy is egy kisebb könyv méreteivel vetekedett. Nagy nehezen kitaláltuk, hogy Zsolti a vasárnapi három fogásos ebédmenüt fogja enni, én pedig rendelek valamit az étlapról.
A négy vagy hét fogásos degusztációs menüt most elvetettük, mert nem akartunk olyan sokáig maradni. A jó idő miatt engem zavart, hogy egy alagsori lámpás étteremben vagyok az helyett, hogy valahol élvezném a napsütést.
A felszolgálónk rendelés felvételkor felvilágosította Zsoltit, hogy ő az összes ételt meg fogja kapni, ami a “vasárnapi menü” cím alatt volt feltüntetve. Ez amúgy annyira sok és hosszú volt, hogy visszakérdeztünk, hogy ez egy vagy két főnek van? Itt a pincérünk már furcsán nézett ránk, de Zsoltit meggyőzte, hogy ez a sok minden mind neki lesz. Az én rendelésem után csak annyit kérdezett, hogy kérek-e rizst köretnek? Nem, nem kérek, de sajtos korianderes naan-t viszont igen. Na, erre visszakérdezett, hogy biztos nem kérek-e rizst. Nem, köszi, majd elhúzta a száját és elrobogott a konyha felé. A grimaszt nem tudtam mire vélni, de én a naan-t jobban szeretem mint a rizs.

Ez volt Zsolti előétele. A tányéron az egyik kupac zöldséges volt, a másik halas, harmadik pedig csirkés. Mindenből tálaltak egy kicsit. (Spiced kidney bean, wheat crisps and sweetened yoghurt with tamarind chutney and pomegranate; Tilapia fillets with garlic, ajwain and gramflour, mint chutney; Chicken tikka with cream cheese, green chilli and coriander stem)

IMG_2207.jpg

Az én előételem grillezett szent Jakab kagyló volt kaliforniai paprikákkal és borssal. (Scallops with mixed peppercorns; topped with roasted peppers) Egyetlen bajom az volt vele, hogy a sót elfelejtették használni hozzá.

IMG_2205.jpg

Zsolti főétele vagyis helyesebben főételei csirke és bárány voltak, hozzá a köretek pedig vajas naan, rizs, padlizsános krumpli és valami lencsefőzelék szerű ragu voltak. (Boneless chicken with browned onion, tomato and spice, finished with fresh fenugreek leaves; Ground lamb and green peas with tomato, cumin and coriander Served with: Aubergine and potato tossed with onion, tomato and chaat masala; Green lentils flavored with garlic, turmeric and chilli; Steamed basmati rice; Butter Naan)
Ehhez képest az én főételem csak egy egszerű rákos kókusztejes curry volt, korianderes sajtos naan-nal. (Malabar Prawn: Tiger prawns with sautéed onions, chilli, fenugreek seeds and coconut)
Mindent külön edénykében tálaltak, majd egy nagy tálcán hozták ki az asztalunkhoz.

IMG_2209.jpg

IMG_2211.jpg

Először letettek mindent elénk gondosan elmondva, hogy mi micsoda, majd a felszolgáló szervírozta a rizst az előttünk lévő tányérokra. Komolyan megsérthettem azzal, hogy nem rendeltem rizst, mert most megint megkérdezte, hogy kérek-e. Úgy döntöttem, hogy megkönyörülök rajta és elfogadtam két kanállal. Látszott rajta, hogy megnyugodott, hiszen helyre állt a világ egyensúlya. A szervírozás pedig olyan volt, mint egy rituálé.
Igazából Zsolti annyi rengeteg mindent kapott főételnek, hogy két nem túl éhes embernek ez bőven elég lett volna, főleg, ha esznek egy vagy két másik fogást is. Amúgy minden nagyon finom, ízletes és rettenetesen fűszeres volt.

IMG_2210.jpg

Szerencsére a desszertek közül könnyebb volt választani. A konyha megneszelte, hogy születésnapom van, ezért mielőtt elkészítették volna a hivatalosan rendelt édességeinket, kaptam egy kis meglepit. Ez igazából jellegtelen tejberizs volt zöld tea porral megszórva, műanyag ízű eperrel körítve. A “boldog születésnapot” feliratot pedig valami tubusos eper öntettel írták a tányérra. A szándék a fontos, azt pedig értékeltem.

IMG_2212.jpg

Zsolti desszertje diós, datolyás sütemény volt, édeskömény és gyömbér fagyival. (Date and Walnut Steamed Pudding; Fennel and Ginger Ice cream) Az a fajta bögrés sütemény volt, amit az ember 10 perc alatt összedob otthon, aztán 20 perc alatt megsüti. A fagyiban a gyömbér egyáltalán nem érződött és az édeskömény is csak annyira gyengén, hogy meg kellett kérdeznünk, hogy ez igazából milyen fagyi is?

IMG_2214.jpg

Az én desszertem grillezett fűszeres ananász volt rózsa fagyival. (Grilled pineapple delicately spiced with ground spices and honey, served with Rose ice cream) Az a rózsa fagyi olyan erős volt, hogy képtelen voltam az ¼-énél többet megenni belőle. Émelyítő volt az íze, engem inkább szappanra emlékeztetett, mint kajára. Az ananász szeletek pedig csak át voltak langyosítva, nyers volt mindegyik, grillezésnek, méznek, fűszereknek nyomát sem éreztem.

IMG_2213.jpg

A számlához kaptunk petit fours-ot is. Két kis kocka brownie és hideg fehér csokiba mártott menta levél voltak az üveglapon. Utóbbi nagyon finom és ötletes volt, meg is jegyeztem magamnak.

IMG_2216.jpg

Ilyen volt a csupa réz mosdó:

IMG_2201.jpg

Összességében engem ez a hely nem győzött meg. Az étterem stílusa túl formális volt, ez az alagsori terem sem jött be, a desszert pedig abszolút csalódás volt. Azért sem szeretek gyakran indiai kaját enni, mert a rengeteg fűszeres étel mindig nagyon megüli a gyomromat. Sajnos ezúttal sem volt másképp. Zsolti alapból is több indiai kaját eszik, ő elégedett volt.
Nekem a Hakkasan (egy csillagos kínai étterem) sokkal jobban tetszett, pedig azt is alagsorba építették.

Tamarind
20 Queen Street, Mayfair
London
W1J 5PR

Látogatás: 2014. március 16.
Fizettünk: 12,5 % szerviz díjjal 121,11 fontot / 2 fő. 2 pohár pezsgőt és a fentebb írt desszertet ajándékba kaptuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr765929955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása