HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.10.28. 08:00 jEnci

Mindennapi kenyerünk

Címkék: kenyér vaj vajas kenyér száraz élesztő

Annak ellenére, hogy megvan az évek óta jól bevált kenyér receptem, mindig nyitott vagyok arra, hogy újakat is kipróbáljak. Ezúttal mindent teljesen máshogy csináltam, mint eddig, ezért várhatóan a végeredmény is teljesen másmilyen lett. Annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag felülmúlta az összes eddigi otthoni kenyeremet, pedig azok sem voltak rosszak, sőt!

IMG_1918.jpg

És akkor a recept lépésről lépésre

Hozzávalók:

- 1300 g fehér kenyér liszt

- 860 g víz

- 30 g só

- 1 csomag (7 g) száraz élesztő (7 g száraz élesztő = 50 g friss élesztő)

- 1 kiskanál méz

- 100 g kevert magvas liszt

Este 10-kor 1300 g fehér kenyér lisztet összekevertem 860 g vízzel. A keverést úgy értem, hogy a vizet csak összeforgattam a liszttel egy fakanállal. Maradtak benne liszt csomók és az egész kidolgozatlan volt, de ezúttal pont ez volt a lényeg. Ezt a masszát hagytam állni 12 órát.
Másnap adtam hozzá 30 g sót, 1 csomag száraz élesztőt, 1 kiskanál mézet és 100 g kevert magvas lisztet. Ezt a fajtát használtam:

IMG_1919.jpg

Ezt az egészet kidolgoztam, ami eltartott egy darabig. A tegnap esti “maradtak benne liszt csomók” reggelre összeálltak kemény darabokká, így úgy nézett ki, mint a komondor helyenként összeragadt bundája. Kellő kitartással és erővel addig dagasztottam a tésztát, amíg az egész sima és kidolgozott lett.
Nagyon vékonyan kiolajoztam egy magas falú tepsit és az egész tésztát beleborítottam, majd folpackkal lehúztam a tetejét.
Az olajozás azért kellett, hogy a tészta ne ragadjon bele a tepsibe; folpackot pedig azért használtam konyharuha helyett, mert a hosszú kelesztési idő miatt a konyharuha alatt a tészta teteje hajlamos kiszáradni, míg a folpack alatt nem.
Hagytam állni egy órát, majd hajtogattam: a tészta oldalait alaposan megnyújtottam majd középre hajtottam. Miután végeztem mind a négy oldalával, megfordítottam.
Megint hagytam állni egy órát, azután hajtogattam.
Harmadszorra 30 perc után hajtogattam, majd hagytam pihenni újabb 30 percet és következett a formázás.
A tészta a tepsiből kiborítva kicsit ragadt, de ezen egy vékony réteg lisztezés a felületén segített. A tésztámnak volt tartása, de mégis könnyű volt és megérintve egy levegős dunyhára emlékeztetett.
Itt már látszott, hogy jóféle kenyér lesz, így elkezdtem minden további lépést fényképezni.

Próbálkoztam kenyér bucik készítésével is. A tésztából kimértem 9 x 100 g-ot (ennyi fért el a tepsiben kényelmesen) és mindegyiket kör alakúra formáztam úgy, hogy a teteje teljesen sima legyen. Folpack alatt hagytam őket pihenni 30 percet sütés előtt.

IMG_1912.jpg

Előmelegítettem a sütőt a maximum hőfokára (kb. 240 fok) és beraktam az aljába egy tál forró vizet. Mire a sütő felmelegedett (25 perc alatt) a víz lobogva forrt benne.

A bucikat megszórtam finomra őrölt búzadarával és lisztet szitáltam a tetejükre, majd egy éles, recés késsel X alakban bevágtam a tetejüket. 8 percet sültek maximum hőfokon, majd visszább vettem a hőmérsékletet 180 fokra további 6 percre.

IMG_1913.jpg

Jól néztek ki, de voltak apró szépséghibái: több helyen kirepedtek és a színük is sötétebb lett, mint szerettem volna. Jók lesznek ezek is csak még egy kicsit dolgozni kell rajtuk. Legközelebb 1 órát fogom hagyni őket kelni formázva és 5 percet fogom sütni őket max hőfokon, aztán veszem visszább a hőmérsékletet.

IMG_1915.jpg

Így néz ki belülről:

IMG_1916.jpg

A bucik után a maradék tésztát két egyenlő részre osztottam.

IMG_1909.jpg

Hosszúkás kenyér alakúra formáztam őket, majd egy vékonyan kiolajozott tepsiben folpack alatt hagytam pihenni egy órát. Sütés előtt még óvatosan formáztam az oldalukat, hogy ne legyenek olyan laposak, majd megszórtam finomra darált búzadarával, lisztet szitáltam a tetejére és egy recés késsel bevagdostam őket.

IMG_1914.jpg

8 percet sütöttem maximum hőfokon majd 17 percet 170 fokon. Megfordítottam a kenyereket, hogy az alja is tutira átsüljön és még bent hagytam 5 perce.
Ilyenkor általában a sütő előtt guggolok és azt nézem az üvegen keresztül, hogy hogyan emelkedik és hogyan sül és közben nagyon izgulok, hogy milyen lesz, ha kész lesz, és egyáltalán mikor lesz már kész, és mi a fenéért nem tud gyorsabban hűlni, hogy megvághassam végre?
A képen nagynak tűnnek, de igazából 600 g-osak.

IMG_1917.jpg

Az ember nem is gondolná, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint egy tökéletesre elkészített friss, langyos kenyér enyhén sózott vajjal mekkora örömöt tud okozni. Nem bírtam abbahagyni a mosolygást miközben ettem. Akkor láttam, hogy már délután 5 óra volt. Ráment majdnem egy egész napom, de megérte!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr55595870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2013.10.28. 19:33:05

Uf-uf. De tud hiányozni a rendes kenyér. Ismerősöm úgy csinálja a sütést, hogy öntöttvas lábost a sütőben tart 400F-on 20 percig, aztán abba teszi a tésztát amíg megsül. Szép ropogós héja van annak is.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.10.29. 17:18:28

Hú, ez tényleg nagyon-nagyon szép lett!
Ha még Kasztliban lennék, biztos íziben kipróbálnám, de itt, a pékségek városában ellustultam (vagy ha máshonnan nézzük, tudom, hogy felesleges lenne versenyre kelnem a tökéletes bagettekkel). :-)
süti beállítások módosítása