HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2013.09.29. 00:25 jEnci

A blogról

Címkék: szülinap vajas kenyér

Szeptemberben volt a blog 2 éves, ennek kapcsán gondoltam szólok néhány szót arról, hogy miért kezdtem el írni és hogy miért pont “Vajas Kenyér” lett a neve.

Gyerekkorom óta tudom, hogy szakács szeretnék lenni, nálam a pályaválasztás korán eldöntött dolog volt, amiben anyu soha nem hátráltatott (és később Zsolti sem). Azt is tudtam, hogy jó éttermekben szeretnék dolgozni, szóval a szándék és az ambíciók a szakmához megvoltak.
Még suliba jártam amikor elkezdtem olvasni a Bűvös Szakácsot, ami aztán lenyűgözött. Megmutatta azt a világot amiben dolgozni szerettem volna és rámutatott arra, hogy erre 2008-ban Magyarországon mennyire nem volt lehetőség.

Dolgoztam 2 évet szakácsként Budapesten is csak azért, hogy ha később külföldre megyek ne legyek borzasztó zöldfülű a konyhán. Kb. 50 e-mailt küldtem el budapesti éttermeknek állásjelentkezésként és alig volt néhány hely ahonnan kezdőként vissza is hívtak volna. Mivel ismerőseim nem voltak, egyik MBTBD által hájpolt étterembe sem sikerült bejutnom, de azért így sem kerültem rossz helyekre. Dolgoztam az A38 hajón, az akkori séf Vipler György volt és a Café 57-ben ahol az akkori séf Csizmazia László volt.

2010-ben költöztünk ki Angliába, én minimális angol tudással, de az fel sem merült bennem, hogy ne szakácsként dolgozzak. Kevés nyelv tudással is meglepően hamar (egy hét alatt) kaptam munkát egy két rozettás (3 rozetta felel meg egy Michelin csillagnak) folyóparti étteremben. A hátránya annyi volt, hogy ez csak nyáron volt nyitva, szóval télre kellett másik helyet keresnem. Ennek ellenére elfogadtam az állást, mert az elkövetkezendő 5 hónap is tapasztalat, nekem meg muszáj volt megtanulnom angolul amúgy is. Később aztán kiderült, hogy ebben az étteremben Heston is társtulajdonos volt, szóval a tulaj és Heston elég jó üzleti kapcsolatban vannak még mindig. Felajánlották, hogy ha visszamegyek a következő szezonra is akkor 6 hónapra szereznek nekem munkát a Hinds Head-ben. Részemről remek ajánlatnak tűnt, mert a Hinds Head-be amúgy is beadtam egy jelentkezést még korábban és 5 hónap alatt arra is volt időm, hogy megnézzem, hogy ki ez a Heston és egyáltalán mit csinál…, mert hogy róla sem tudtam túl sokat, szóval rohadtul nem hezitáltam, hogy igent mondjak.

Na persze az elején a Hinds Head sem volt habostorta, de valahogy csak túl éltem 6 hónapot és addigra már egy éve Angliában dolgoztam és rájöttem, hogy szakácsként dolgozni otthon és itt kb. mint ég és föld.

A következő nyáron aztán egyre gyakrabban megfordult a fejemben annak a gondolata, hogy a konyhai és egyéb éttermes élményeimet megosztom az otthonaikkal valamilyen formában. Szerettem a Bűvös Szakácsot, de úgy éreztem, hogy a konyhai oldalát a csúcs gasztronómiának nem mutatják be, vagy ha igen, csak említés szintjén. Én meg erről is tudnék írni. Meg aztán az is idegesített, hogy a családomnak és a barátaimnak fogalma sem volt róla, hogy mit jelent szakácsként dolgozni. Mert ők egyből a menzás duci szakácsnénikre asszociáltak és azt hitték, hogy én is valami olyasmit csinálok nap mint nap. Próbáltam nekik elmondani, de igazából fogalmuk sem volt, így az egészet rájuk hagytam és sokáig sehol nem reklámoztam, hogy hol dolgozom és mit csinálok, mert Hestont amúgy sem ismerte senki.

A döntés akkor született meg a blogról, amikor elmentünk a Kacsába kajálni Zsoltival. Az igazából akkora élmény volt, hogy muszáj volt leírni és megosztani másokkal. A többit pedig már ismeritek.
A “Vajas Kenyér” név pedig onnan jött, hogy ha egy jobb éttermbe elmegyünk kajálni, az étlapok után friss kenyeret és sózott vajat kapunk, hogy ne haljunk éhen amíg az ételeket kiválasztjuk és azok megérkeznek. Alapvetően a vendégek többségének a kenyér és a vaj az első benyomása az adott étteremről.
A célom a bloggal pedig a szakácskodás bemutatása Angliában, az éttermi élmények leírása és a személyes véleményem megosztása volt, úgy hogy ezt a világot az is megértse, aki nincs benne a vendéglátásban nap mint nap. Szerintem egész jól sikerült.

 

A Square-ről röviden

Annyira szerettem volna több Michelin csillagos étteremben dolgozni már tizenéves korom óta, hogy amikor itt összejött a próbanap és ennyire tetszett, tényleg nagyon boldog voltam.
A Londonba költözésünk nem alakult zökkenőmentesen és az étteremben eltöltött hosszú munkaórák és rendszer alapján az egész szituáció egyáltalán nem úgy alakult, ahogy számítottam rá. De ilyen van, most ezt dobta a gép.
Sokat gondolkodtam rajta, hogy elmenekülés lenne-e, ha ott hagynám. A körülményeket tekintve nem, viszont ha visszagondolok rá, hogy én ezt mennyire nagyon akartam csinálni, akkor lehet kicsit csalódott lennék, ha ott hagynám. Mert igen, a kiemelkedő étel az egyetlen pozitívum az étteremben, de az odáig eljutó utat azért élvezni is kéne, ha már ennyi időt eltöltök vele, nem?

Megpróbálom bemutatni a szituációt. Lehetnek 7-10 napos hosszúink is, ha a szabadnapjaink úgy jönnek ki. Egy nap 16-17 órás, amiben van minimum két szünet és két étkezés 5 perc alatt állva, egyébként a nyomás és a rohangálás és a kimenő fenomenális 2 csillagos tányérok. Reggel 6-kor kelek. Fél7-re kisétálok a metróhoz, felszállok, elalszom a metrón, miközben reménykedem benne, hogy a megállómnál felébredek. Személyzetis kaja 11-kor, 11.30 kor szünet, 12.00 kezdődik az ebéd, 15.30-kor szerviz után megint szünet, de ha a cukrászaton az elhúzódik akkor az nekünk kimarad, 17.00 személyzetis vacsi, 18.15 szünet, 18.30 kezdődik a szervíz. Kb éjfélkor vagy fél1-kor végzek. Jó esetben 1-re itthon vagyok, gyors zuhany, összeszedem a cuccaimat másnapra, váltok pár szót Zsoltival, ha nem alszik túl mélyen, aztán én is próbálok aludni. De minden vendéglátós tudja, hogy nem fogok azonnal aludni így gyakran 2-kor és fél3-kor még a plafont bámulom kipattant szemekkel, mert nem áll le az agyam a napi dolgokról. Másnap reggel 6-kor ugyanez kezdődik, akár 7 napig.
Persze Zsoltit ilyenkor 2 hétig nem látom. Ja, hogy néhány órát mellette alszom nap mint nap? Csúcs. Szóval Zsolti az utóbbi 3 hónapban a nagyon morcos, nagyon fáradt, kimerült énemet kapja amikor lát. Nem tud elvinni úgy színházba, hogy ne aludnék bele a darabba.
Amilyen arányban a karrierem ment felfelé, a magánéletem olyan arányban zsugorodott össze. Nem tudom, hogy ezt lehetne-e még fokozni, de fantasztikus étel ide vagy oda (mit szépítsem?) egy igásló szintjén vagyunk.
Semmiképpen nem érzem, hogy elmenekülnék, ha ezt abbahagynám és azt mondanám, hogy olyan munkát szeretnék ahol 50 óra körül dolgozom, hogy az életemet visszakapjam és Zsoltit többet lássam. De néhány hónapot szeretnék maradni. Magam miatt.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr15538826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.09.29. 08:00:29

Hajrá, csak így tovább, valóban hiánypótló a blogod! Nagy dolog, hogy a kemény munka melett még írni is van erőd! És ráadásul a világ meghatározó éttermeiről...

Jovanotti 2013.09.29. 13:01:47

A blog egészen elképesztő, bennfentesként írva sokkal hitelesebb, hasonlót még nem olvastam. Azonban sokkal fontosabb az egyensúly, a munka és a magánélet között. Amíg Te döntesz, addig jó.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2013.09.29. 23:24:05

Én minden döntésedet támogatom, Encike! :) Az a lényeg, hogy a blogot folytasd, nagy szükségünk van rá! Köszi és riszpekt! :o)

zadig&voltaire 2013.09.30. 12:45:13

Nagyon szurkolok neked, hogy jó döntést hozz! Holnap indulok Londonba egy fikarcnyit sem érő restaurant management-es diplomával és nekilátok, már tudom, hogy alulról kell kezdeni.
Remek a blog

Bartush 2013.10.01. 20:10:39

Maradj, amíg jól érzed magad. Amíg a hajtás nem megy az egészséged rovására is, amíg a kapcsolatotok bírja. Amikor már felteszed magadnak a kérdést, hogy biztosan megéri, biztosan kell ez nekem, akkor tessék továbblépni. A blog pedig egyszerűen sok Michelin csillagos :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.10.02. 11:55:24

@világevő: @Jovanotti: @Emődi Tehéntánc: @Bartush: nagyon köszi!

@zadig&voltaire: gondolom, most el van havazva az életed, de ha van kedved írj egy üzenetet facebook-on és összefuthatunk egy kávéra beszélgetni.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2013.10.03. 16:07:31

Nem akarom ismételni az előttem szólókat, úgyhogy csak annyit írok: éljen a blog! :-)

Nash vs. Keynes 2013.10.13. 03:43:51

addig menj el amíg el nem veszik a kedved az egésztől.. Nagyon alattomosan ki lehet ám égni a munkával. :/

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2013.10.13. 10:48:47

@Nash vs. Keynes: Igen, tudom. Kicsit olyan érzésem van, hogy "ez már a jóból is megárt a sok kategória". Minden szinten a legvégső határokig tolnak ki minket.
süti beállítások módosítása