HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.09.28. 22:46 jEnci

The Fat Duck (A Kövér Kacsa)

Címkék: fat duck fehérbor bray kövér kacsa hinds head

The Fat Duck (Heston Blumenthal) (A Kövér Kacsa) 2011-ben a világ 5. legjobb étterme. Egy eldugott kis faluban (Bray) egy szürke épület, kívülről lakóháznak néz ki.

Amikor ide költöztünk egy hétig kerestük, hogy hol van, annyira nem volt nyilvánvaló, hogy az egy „luxus étterem”.Azóta szeretnénk ott vacsorázni, amióta itt vagyunk. Júliusban elkezdtük hívni őket a foglalás miatt, az első néhány nap hiába próbálkoztunk, mindig lecsúsztunk és csak a géphangot hallottuk, hogy „Sajnáljuk, teltház van két hónapra előre.” Pech. Július 8-án végre felvették a telefont, nagy az öröm, kaptunk asztalt, szeptember 8-án este 8kor. Mert ugye 2 hónapnál továbbra nem vesznek fel foglalást. Nagyon várjuk, szeptember 3-án hívnak telefonon, hogy akkor biztos, hogy megyünk-e. Igen, igen, mi megyünk! (Ha az asztalt nem igazolják vissza, akkor törlik a nevet és vesznek fel valaki mást, utána már hiába mész oda, nem fognak beengedni.)

Eljött a szeptember 8-a. Csinosak vagyunk és izgatottak. A csinosság részletkérdés, hiába a 3 michelin csillag Heston szeretné, ha laza lenne mindenki, nem kell stresszelni, gyakorlatilag abban a ruhádban mehetsz, amiben jól érzed magad, akár farmer és tornacipő is, nem fognak kinézni. Vacsi előtt mi még bemegyünk a Hind’s Head-be, kérünk egy pohár pezsgőt, koccintunk. 19:55-kor átsétálunk a szomszédba. Megvan a nevünk a papíron (JUHÚÚÚ), az ablakban kapunk asztalt. Leülünk, üdvözöljük a személyzetet, a felét ismerjük, örülnek nekünk. Kérünk aperitifnek egy gin tonic-ot, a vacsihoz rendelünk egy üveg vizet is. Néhány perc után kihozzák a menüt, hogy olvassuk át, 14 fogás, izgulunk, és nagyon éhesek vagyunk, nincsen semmi allergiák, megeszünk mindent, jöhet. Hozzák a borlapot is, ami egy Larousse lexikon méretével kel versenyre. Örömmel látjuk, hogy néhány magyar borvidéknek is volt benne hely. Mi egy francia száraz fehérbort rendelünk. Közben kapunk egy kis üdvözlőfalatkát, ami cékla habcsók tormakrémmel megtöltve. Zseniális ízek.

Jön az első fogás: Nitro poached aperitifs, citrus grove. Az a célja, hogy a szádból elvegyen minden korábbi ízt, gyakorlatilag kitisztítja. A levegőt telefújják citrus aromával az illat kedvéért. Az asztalnál „főzik” meg, 3 íz közül választhatsz, én egy vodkás és lime-osat kérek, szifonból kinyomnak egy kanálnyit, amit a felszolgáló beledob a folyékony nitrogénbe, megfőzi, amikor kész kiveszi és megszórja zöld tea porral. A tányért elém teszi, azonnal be kell kapni. Arra készülök, hogy össze kell rágni, de nem kell, a melegtől azonnal köddé válik a számban, szinte csak levegő lesz benne főleg zöld tea ízzel. Érdekes. Zsolti Campari szódásat kért.

A második fogás: Red cabbage gazpacho, pommery grain mustard ice cream. Vörös káposzta lé, magos mustáros fagyival és uborka darabokkal a tányér alján. Nagyon szépen van tálalva, az összes íz harmóniát alkot a szánkban, a mustáros fagyi különösen érdekes, az ember a mustárnál nem fagyira számít. De azért nyami, 3 kanál és eltűnik minden a tányérunkról. Zsoltival elfelejtettünk beszélgetni, az ízekre koncentráltunk.

A harmadik fogás: Jelly of quail, crayfish cream, chicken liver parfait, oak moss and truffle toast.  Ezzel a fogással az erdőbe utaztunk. Mikor megkaptuk a tányérokat a felszolgáló egy tál mohát tett le az asztalra, amit folyékony nitrogénnel leöntött, hogy az kiadja az illatát. Hajnali erdő illat lett körülöttünk. Meg kellett ennünk egy pici lapocskát, ami a szánkat tölgy és füstölt ízzel töltötte meg. A tányérunk alján fürj zselé volt, ami egy nagyon fincsi alaplé volt hidegen, felette egy könnyű rákkrém, csirkemáj parfé és külön kistányérban pedig szarvasgombás tószt. Túl hamar elfogyott ez is és a fantasztikus utazásunknak vége volt.

A negyedik fogás: Snail porridge, Iberico Bellota ham, shaved fennel. Nem hittem el, hogy csigát etetnek velem, mert én nem szeretem. De mire rájöttem, hogy mi az már a számban volt és rágtam össze, csodálatosan omlós és puha, csak enyhén föld ízű. Gondolom ez a csiga íz, ha jó van elkészítve. Itt jól volt. A petrezselymes zabkása fincsi és nagyon! zöld, jól mutat a fekete csigával és a fehér édesköménnyel a tetején.

Az ötödik fogás: roast foie gras, barberry, braised konbu and crab biscuit. Ez az egyik fogás, amit nagyon vártam, mert a rák kekszről sokat hallottam már, de azért a libamájas párosítás sem semmi. Kocka alakú libamájat kapunk, amibe bele van szúrva három igazán ropogós rák keksz. Azonnal megkóstolom a kekszet. Zseniális, ropogós és rák ízű, nem lehet betelni vele, a libamáj omlós és puha. Az ízek érdekesek a szánkban.

A hatodik fogás: Mock turtle soup, „Mad Hatter Tea”.  (Hamis teknősbéka leves) Ezt a „húslevest” Heston az egyik lakomájában készítette. Zsolti rögtön nagyon izgatott lett, hogy tök jó, hogy meg fogjuk kóstolni. Naná, hogy tök jó. Mielőtt kihozzák a csészéket kapunk egy könyvjelző szerű papírt, amin egy kép van az Aliz csoda országból. Amikor Aliz a kalapossal meg a nyúllal meg a többiekkel teázik és egy idézet a könyvből. A lap hátulján egy leírás van a hamis teknőclevesről. (Borjú fejből és lábból készítették a viktoriánus korban, mert az olcsóbb, mint a teknős) Megkapjuk a tányért a „húslevesbe valókkal” viszont a lé sehol. Kapunk egy teáscsészét magunk mellé és a felszolgáló elmagyarázza, hogy a teánkat mi fogjuk elkészíteni. A csészében forró víz van. Hoz egy dobozt, amiben két arany zsebóra van. Legalábbis úgy néz ki, igazából a levesünk van benne szilárd állapotban. Az órát beleteszi a teáscsészébe és ránk szól, hogy keverjük el a teánkat. Elkeverjük, és lám, az óra feloldódik húslevessé, amit a csészéből a tányérunkba kell önteni és lehet kanalazni. Az arany, amivel az óra be van vonva, nem oldódik fel, a levesünk roppant elegánsan néz ki, ahogy a csillogó arany lemezkék úszkálnak benne.

A hetedik fogás: Sound of the sea. Tengergyümölcsei. Mielőtt a fogás megérkezik kapunk egy-egy hatalmas kagylót az asztalra, amiben egy iPod van. Amikor a tányérok, vagyis inkább üveglapok, megérkeznek, el kell kezdenünk hallgatni az iPod-ot, amiben a tenger hangja szól: sirályok hangja, ahogy a szél fúj, és a tenger morajlása. Miközben esszük a tápióka homokot, a különböző halakat, és a rákhabot az iPodon a tenger hangjait hallgatjuk. Jó kis utazás megint!

A nyolcadik fogás: Salmon poached in a liquorice gel, artichokes, vanilla mayonnaise and golden trout roe. Medvecukorban főzött lazac, vaníliás majonézzel, articsókával és kaviárral. Nem vagyok egy nagy lazac fan, de azért ízlett. Imádtam a vaníliás majonézt, sokkal többet is el tudtam volna képzelni a lazachoz, mint amit adtak, de amikor mondtam a Zsoltinak, csak annyit válaszolt, hogy „A Nagy Kopasz Varázsló azt gondolta, hogy ennyi elég, úgyhogy elég.” Hát jó, kóstolom az articsókát, ez sem a kedvencem a való életben, de ez valami fenomenális! A kaviár meg roppan a fogam alatt, egy élmény. Amikor elvitték a tányérjainkat a Zsolti megjegyezte, hogy most már elég halat ettünk, jöhetne már valami hús is! De én itt már alig vártam a desszerteket, már nem volt sok hátra addig.

A kilencedik fogás: Anjou pigeon, blood pudding, risotto of spelt and umbles. Ez volt a főfogás: galamb sült véres szósszal tönkölybúzás és belsőséges rizottóval. Ez egy sötét főfogás volt, a fehér bébi zöldségek kompenzáltak valamennyire. A galamb omlós és puha, a rizottó isteni, azt hiszem előbb megettem, mint a galambot, a belsőség a főtt szív volt benne, a sült véres szósz is elfogyott a galambbal, a zöldséget ott hagytuk. Ezeket a dolgokat (sült vért, belsőségeket) gyerekkorom óta eszem, jó volt megkóstolni milyen 3 csillagos szinten is.

A tízedik fogás: Hot and iced tea. Hideg és meleg tea érkezik egy pohárban. Ahogy iszod a nyelved bal felén hideg, a jobb oldalán meleg. A meleg felében több a buborék, mint a hideg felében. Iszom belőle, bizarr. Szó szerint. 3 nap távlatából sem tudom eldönteni, hogy kedveltem-e vagy sem. Bizarr volt. Jönnek a desszertek! Jupppíí!

A tizenegyedik fogás: Taffety tart, caramelized apple, fennel, rose and candied lemon. Ez egy nagyon bonyolult desszert volt, nagyon sok minden volt benne: karamellizált alma, édeskömény, rózsa és kandírozott citrom. Volt benne ropogós, habos, zselés, gyümölcsös, édes, savanyú, szóval minden. Olyan igazi íz bomba volt, de valahogy mégis szépen illett a sorba.

Időközben a megrendelt borunkat is elszopogattuk és kezdtünk nagyon megtelni ezzel a sok mindennel. Még volt hátra 3 fogás, mi meg már el voltunk pilledve.

A tizenkettedik fogás: The „BFG”, Black Forest Gateau. Fekete erdő torta. Egész este ezt a desszertet vártam. Olvastam róla a könyvében, annyira örültem, hogy fent van az étlapon és meg tudjuk kóstolni! Nemes desszert, a leírtak alapján sokat vártam tőle. Úgyhogy mivel a borunk elfogyott, választottunk hozzá egy pohár olasz desszert bort, mert ez a süti megérdemli. Mikor megkaptuk a tányérokat, a levegőt telefújták cseresznyepálinkával, az illat kedvéért. Olyan szépen volt tálalva! Heston azt írta a könyvében, hogy a fekete erdő tortában egyszerre kell jelen lennie a sósnak, az édesnek és a keserűnek. Ez a desszert tökéletes volt. A tányérra szórt kakaó az erdő földjét hivatott szimbolizálni. Amikor megkóstoltam a gyerekkoromban sokat ivott Nesquik kakaó jutott róla eszembe. Az agyam rögtön kapcsolt én meg megint kb. 10 éves voltam a konyhánkban miközben Nesquik kakaót keverek a tejbe. Heston amúgy is sokat épít a gyerekkori élményekre, szerinte ezek fontosak. Engem meglepett, de klassz volt.

Mikor elvitték a tányérokat a felszolgáló megkérdezte, hogy választható fogásként szeretnénk-e sajtokat. Szégyen vagy sem, azt kellett mondjam (Zsolti amúgy sem egy nagy sajt fan), hogy nem. Túlságosan tele voltam már, nem fért volna be sehova.

A tizenharmadik fogás: Whisk(e)y wine gums. Ezek üveg alakú whisk(e)y gumicukrok egy képkeretben lévő képre felragasztva. A képen egy térkép van, a gumicukrok oda vannak felrakva, ahonnan a whisk(e)y származik. Ötletes és pofás. Az egész vacsora alatt ez az egyetlen fogás, ami egyáltalán nem ízlik. Nem szeretem sem a whiskey-t, sem a whisky-t, valószínűleg azért. Az 5-ből 3-at megettem, próbálkoztam, a maradék kettőt a Zsolti boldogan elpusztította.

A tizennegyedik fogás: „Like a kid in a sweet shop”. „Mint egy gyerek az édességboltban”. Ezek petit four-ok. Egy rózsaszín fehér csíkos zacskóban 4 féle kicsi édesség van becsomagolva egy kártyával. A kártya illatos. Ezt el lehet fogyasztani ott is, de haza is lehet vinni. Mi úgy döntünk, hogy hazavisszük, annyira tele vagyunk már, hogy nem fér sehova több édesség. A csokikat 3 nappal később ettük meg és az „édességes zacsi” pontos tartalma: Aerated chocolate (mandarin jelly), Coconut baccy (Coconut infused with an aroma of black cavendish tobacco), Apple pie caramel with an edible wrapper (no need to unwrap), The Queen of Hearts (she made some tarts…).

Néhány dolog, ami még a vacsora közben történt:
- kenyeret csak a harmadik fogás után kínálnak egészen a főfogás végéig, ha kérsz, mindig csak egy szeletet, választhatsz, hogy fehéret vagy barnát szeretnél, enyhén sózott walesi vajat adnak hozzá.
- az egyik ilyen kenyér kínálásnál a felszolgáló magyarul kezdett el hozzánk beszélni. Meglepődtem, nem számítottam rá, hogy magyarok is dolgoznak ott.  Kellemes meglepetések.
- a vacsora közben adnak 2 viasszal lezárt borítékot (vagy ahányan vagytok), amiben a menü van benne, hazaviheted. A boríték puha, mint a bársony, a viasz pecsétet pedig egy élmény feltörni. Naná, hogy hazavisszük.
- a szerviz nagyon figyelmes, minden alkalommal, amikor elmész mosdóba a szalvétád összehajtogatva vár, a kabátokat azonnal elviszik, amikor megérkezel, és hozzák is, amikor mész, felsegítik. A vizet, bort, italodat mindig utántöltik. A szerviz nem ér véget akkor, amikor fizetsz. Mikor mi kimentünk az étteremből szakadt az eső, a taxink meg kb. 10 lépésnyire volt az étteremtől, úgyhogy a felszolgáló egészen a kocsiig kísért esernyővel, nehogy megázzak.

A színháznak vége volt, fél 1kor ágyba kerültünk. Szerintem legalább annyira vártam ezt a vacsorát, mint gyerekkoromban a karácsonyt. Szuper volt. Október 3-án kezdtem a 4 hetes sztázsolásomat ott. Jó lesz látni a másik oldalról is, már alig várom!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr703263870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szarvacska 2011.10.12. 01:33:40

...őőőő igen! de az árát kihagytad. (-:

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.10.12. 01:44:52

:) 180 font a menü/fő, a mi számlánk pedig 533.25 font volt a végére.

soba 2011.11.20. 17:56:07

Ez szuper lehetett!! Most folytatom az olvasást a másik oldalról. Azért az ital akkor nem volt olcsó, legalább jó bor volt?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.20. 21:43:38

@soba: Igen, nagyon jó borokat sikerült választani. Az ital szerintem tényleg csak azon múlik, hogy mennyit engedhetsz meg magadnak.
Az üveges borok kb. 40 fonttól kezdődnek, nagyon sokfélét lehet kapni pohárban is, a rövid italok meg szerintem semmivel nem drágábbak, mintha elmennél szórakozni itt.
(A bor árakról és a borlapról találsz több információt a honlapon.)

soba 2011.11.21. 13:08:32

@jEnci: Köszi. Azért, ha csak ez az egy degusztációs menü van, akkor nem sok vörösbort adhatnak el... Én is szerettem Angliát, amíg ott éltem. További sok sikert!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.11.23. 10:49:47

@soba: Szerintem ez változó, és azon múlik, hogy a vendégek mit rendelnek, mert a főételeknél (galamb, szarvas vagy bárány) lehet inni vörös bort, meg aztán a sajtok is elbírják stb.
Köszi!

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.08. 20:26:58

Húha, szóval tényleg olyan az egész, mint ahogy a TV Paprikán láttuk. :-)
Valóban életreszóló élménynek hangzik, bár tény és való, ennyi pénzért annak is kell lennie!
„A Nagy Kopasz Varázsló azt gondolta, hogy ennyi elég, úgyhogy elég.”
Zseniális a párodnak ez a mondata, jókat kacarásztam rajta!

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.08. 20:56:36

@HunMoiselle: Ezen én is jót derültem :) Sajnálom, hogy nincsenek fényképek, de akkor még nem gondoltam rá, hogy egyszer blogot írok majd. Ezt a cikket az ismersőeimnek írtam anno. :) Aztán úgy döntöttem, hogy blog bejegyzésnek is megállja a helyét.

HunMoiselle · http://budapest-bordeaux.blog.hu/ 2012.05.08. 21:02:38

@jEnci: Nem zavarja őket egyébként, ha fotóznak? Szoktak fényképezni az emberek?

Az jutott erről eszembe, hogy úgy még zseniálisabb lehetne a "szervíz", és még életreszólóbb az élmény, ha ők maguk a menükártya mellé videót is mellékelnének a vacsorát követően! :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.08. 21:07:13

@HunMoiselle: szerintem megszokták már, az emberek többsége fotózik, meg videózik. A youtube-on nagyon sok videót találsz a menüről, amiket a vendégek vettek fel valamikor.
süti beállítások módosítása