Gombás, petrezselymes rizottó lépésről lépésre. V-nek ajánlom ezt a posztot, mert már egye ideje tartozom neki a recepttel (az a verzió zöldséges volt, de remélem szeretni fogja ezt is).
Hozzávalók:
- apróra vágott salott hagyma
- apróra vágott fokhagyma
- olívaolaj
- fehérbor
- barna csiperkegomba
- rizottó rizs
- só
- bors
- szárított gomba
- szerecsendió (ízlés szerint)
- reszelt Grana Padano (vagy parmezán)
- vaj
- finomra vágott petrezselyem.
A hagymákat az olajon üvegesre párolom.
Felöntöm annyi fehérborral, hogy ujjnyi vastagon ellepje. Amikor a bor teljesen elforrt, a hagyma megfőtt, hozzáadom a tisztított, cikkekre vágott csiperkét. Sózom, borsozom.
Amikor a gomba elforrta a levét, hozzáadom a rizst. Átforgatom a fazékban, hogy átmelegedjen, majd felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje.
Folyamatosan kevergetem, mindig csak annyi forró vizet öntök hozzá, hogy épp ellepje. Amikor a rizs ¾-ig megfőtt hozzáadom a vízbe áztatott szárított gombát; sózom, borsozom megint és reszelek bele szerecsendiót (ebből csak annyit, hogy az íze ott legyen, de ne lehessen érezni a rizottóban).
Öntök még rá vizet, megkóstolom a fűszerezést és a tűzről levéve, fedő alatt pihentetem 10 percet.
Visszarakom a tűzre, adok hozzá még egy kis vizet, belekeverem a reszelt sajtot.
Adok hozzá vajat, ettől lesz krémes és fényes.
Számomra ez elképzelhetetlen lenne frissen vágott petrezselyem nélkül, úgyhogy mennyiséget nem sajnálva belekeverem ezt is.
Szerintem a rizottó akkor a legfinomabb, amikor érződik benne minden íz, de nem annyira, hogy elnyomják egymást, az állaga krémes, és a rizs szemek közepe enyhén roppan fogam alatt.
Voilà: