HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.10.17. 08:00 jEnci

Te hogyan készíted a rizottót? – Én? Így!

Címkék: gomba rizottó rizs petrezselyem

Gombás, petrezselymes rizottó lépésről lépésre. V-nek ajánlom ezt a posztot, mert már egye ideje tartozom neki a recepttel (az a verzió zöldséges volt, de remélem szeretni fogja ezt is).

IMG_2929.jpg

Hozzávalók:

  • apróra vágott salott hagyma
  • apróra vágott fokhagyma
  • olívaolaj
  • fehérbor
  • barna csiperkegomba
  • rizottó rizs
  • bors
  • szárított gomba
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • reszelt Grana Padano (vagy parmezán)
  • vaj
  • finomra vágott petrezselyem.

A hagymákat az olajon üvegesre párolom.

IMG_2916.jpg

Felöntöm annyi fehérborral, hogy ujjnyi vastagon ellepje. Amikor a bor teljesen elforrt, a hagyma megfőtt, hozzáadom a tisztított, cikkekre vágott csiperkét. Sózom, borsozom.

IMG_2917.jpg

Amikor a gomba elforrta a levét, hozzáadom a rizst. Átforgatom a fazékban, hogy átmelegedjen, majd felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje.

IMG_2918.jpg

Folyamatosan kevergetem, mindig csak annyi forró vizet öntök hozzá, hogy épp ellepje. Amikor a rizs ¾-ig megfőtt hozzáadom a vízbe áztatott szárított gombát; sózom, borsozom megint és reszelek bele szerecsendiót (ebből csak annyit, hogy az íze ott legyen, de ne lehessen érezni a rizottóban).

IMG_2920.jpg

Öntök még rá vizet, megkóstolom a fűszerezést és a tűzről levéve, fedő alatt pihentetem 10 percet.

IMG_2921.jpg

Visszarakom a tűzre, adok hozzá még egy kis vizet, belekeverem a reszelt sajtot.

IMG_2924.jpg

Adok hozzá vajat, ettől lesz krémes és fényes.

IMG_2925.jpg

Számomra ez elképzelhetetlen lenne frissen vágott petrezselyem nélkül, úgyhogy mennyiséget nem sajnálva belekeverem ezt is.

IMG_2923.jpg

Szerintem a rizottó akkor a legfinomabb, amikor érződik benne minden íz, de nem annyira, hogy elnyomják egymást, az állaga krémes, és a rizs szemek közepe enyhén roppan fogam alatt.
Voilà:

IMG_2927.jpg

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr756801219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandulás rizottó 2014.10.18. 09:26:27

Amikor azt mondjuk: "olasz kaja", szinte mindenki paradicsomos, bazsalikomos ételekre, gőzölgő pizzákra, tésztákra vagy fagyira gondol - a rizottó már csak az olasz és gasztronómiai témákban jártasabb embereknek jutna eszébe, ha fel kellene sorolniuk p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

postakocsi 2014.10.17. 22:42:05

A rizottó megköszönné, ha csirke alaplével készítenéd, víz helyett... :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.10.18. 01:49:36

@postakocsi: Tudom szoktam úgy is, DE 1) most nem volt otthon, 2) V vegetáriánus :)

body_andras 2014.10.18. 09:28:58

@postakocsi: sokféle lehetőség van, lehet pl borral is. meg ezerféle hozzávalóval a felsoroltakon kívül. több "hivatalos" recept van az olaszoknál, de igazándiból minden szakács fantáziája szabadon szárnyalhat a rizottóalkotásban is.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.10.18. 10:06:30

Érdekes, én úgy tudtam, hogy a rizottó attól is rizottó hogy az elején azt is pirítom kicsit, aztán öntöm fel fehérborral. Én legalábbis úgy szoktam :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.18. 10:16:53

Arra emlékszem, hogy Édesanyám a kötelező előpirítás-bor-forró alaplével való, fokozatos felöntés "rizottó-háromparancsolatból" az elsőt tartotta be: addig pirította forró zsírban a rizst, amíg az egy kicsit üvegessé vált. Igaz, hogy akkoriban nem rizottónak, hanem gombás rizsnek titulálták, és a rizsfajta nem volt Arborio vagy Carnaroli, hanem amilyen éppen akadt. (Ha csirkehús is került belé, akkor piláfnak hívtuk.)

postakocsi 2014.10.19. 08:59:19

@jEnci: Érthető így... Akkor inkább sima zöldség alaplé, ha már... :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.10.21. 02:01:44

@enpera: @Hobbiszakács: Ha sima rizst főzök, akkor azt én is mindig üvegesre pirítom, de a rizottót csak átmelegíteni szoktam.

@postakocsi: az is csak akkor van, ha zöldséges verzió készül, akkor a vizet, amiben megfőzöm őket, használom a rizottóhoz. :)

sellőlány 2014.10.24. 14:30:36

Az olaszoknál így ment a dolog, amikor még ott lábatlankodtam a konyhákban. Hagyma megpirít, rizs kicsit megpirít, utána megy bele a bor, amit el kell főzni (gyakorlatilag az el is füstöl gyorsan, pár másodperc), majd alaplé. (Én halevő "vega" vagyok, így nálam ez zöldségalaplé, ha nincs kéznél vagy lefagyasztva, akkor sűrített konzerv alaplé). Vajat Milano környékén raktak bele, Mantovában nem. Nem pihentették a risottót, hanem a parmezán után félrehúzták a tűzről és 1-2 perc múlva tálalták. Úgy az igazi, ha tálaláskor a rizst körbeöleli a saját szaftja, a sugetto. A plusz parmezánszórás (esetleg pár csepp olívaolaj rá) kötelező.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.10.27. 12:31:58

@sellőlány: El tudom képzelni, hogy ez a sok apró változtatás ízbeni különbséget okoz, de én soha nem éltem Olaszországban, úgyhogy csak az marad, ahogy a konyhákban megtanultam meg amiket a könyvekben olvastam.

A fickó 2014.10.27. 21:34:15

Én így:
afickofakanallal.blog.hu/2014/05/25/lazacpisztrang_petrezselymes-zoldborsos_rizottoval_piritott_spargacsucsokkal#more6210183

A gombásnál meg gombaalaplevet használok, amibe szárított gombát is áztatok. Te kidobtad az áztatólevet?
Ja, és van egy apró trükköm, ha friss fűszernövény is kerül bele a rizottóba, vagy mártásba a végén, azt "fűszervajként" adom bele. A frissen vágott fűszernövényt kőmozsárban alaposan összedolgozom a hideg vajjal. Folpackba tekerve hűtőben kidermesztem és így adagolom sok mindenhez. Tök szép zöld lesz ilyenkor a vaj, szépen színezi is a ételt és intenzívebb lesz az íze is. Mindig frissen készítem.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.10.27. 21:43:43

@A fickó: ez a gomba rendkívül erős ízű és fűszeres, ezért nem szoktam megtartani az áztató levet. Túl sok lenne már. Elrakni máskorra pedig nem szoktam, mert annyit nem főzök otthon, hogy megérje. Fűszervajjal ugyanez. Fagyasztóban amúgy remekül eláll, szóval nem muszáj mindig frissen készítened.

sellőlány 2014.10.27. 22:53:16

@jEnci: Igen, biztos számít, de én inkább az állagra megyek rá. Ez a nagy tesztételem azokban a éttermekben, amiktől sokat várok (és tartják á la carte). A férjem nem is érti, miért megyek bele a pofonba sokszor és nem rendelek inkább valami kevésbé kockázatosat. :-)
süti beállítások módosítása