HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.08.11. 08:00 jEnci

Hedone – 2014-ben a 63. legjobb étterem a világon

Címkék: london hedone

Az egyik szabadnapomon néhány héttel az után, hogy elkezdtem a bor bárban dolgozni az executive chef-el elmentem egy bemutató főzésre. A vendégek főleg londoni újságírók voltak és mivel a létszám 20 fő volt kellett neki valaki segíteni. A főszakácsom azt mondta, hogy ő nem fog nekem ezért fizetni, de majd valahogy biztos kárpótolva leszek. Ezen a részén a dolognak nem aggódtam, mert amúgy is érdekelt, hogy ki ez a fickó és mit csinál, úgyhogy nekem még akkor is megérte volna elmenni, ha csak köszönömöt kapok érte.
A főzés során én a commis szerepét játszottam és a nagyfőnök csak akkor beszélt velem, ha muszáj volt, egyébként pedig franciául társalgott a másik szakáccsal, aki a menü desszertes felét készítette. Én úgy nem értek, úgyhogy próbáltam tenni a dolgom csendben. A bemutatót gyorsan és rendezetlenül zavartuk le, de ha a Főnök elégedett, akkor én is. Visszafelé megköszönte a segítségemet és mondta, hogy cserébe meghív egy ingyen vacsira az éttermébe, ha nem bánom. Én? Egy ingyen vacsit egy puccos helyen? Dehogy. Annyit mondtam, hogy a férjemet is vinném, mert egyedül nem szeretek üldögélni egyik étteremben sem, de természetesen azt kifizetjük. Nagyvonalúan azt mondta, hogy ne aggódjak ez miatt.
Így az egyik kedd este el is mentünk Zsoltival.

IMG_5250.jpg

Mi a bárpultnál kaptunk helyet, ami olyan volt, mint egy séf asztal. Evés közben szemléltük a pörgést, a tálalást, a konyhai munkát, szóval mindent látni lehetett, ami történik. Ilyen jellegű nyitott konyhával eddig még sehol nem találkoztam, mert itt tényleg olyan érzésünk volt, mintha vendégként mi is részei lennénk az esti szerviznek.

IMG_5180.jpg

Az étterem stílusa természetes és annak ellenére, hogy asztalterítő nem volt, az alapterítés még így elegáns. Az egy-egy pohár pezsgőt érkezés után kérdés nélkül hozták, mi pedig véletlenül sem akartunk udvariatlannak tűnni azzal, hogy nem fogadjuk el.

IMG_5184.jpg

Nagyon tetszett a különterem is, ami a bor raktár mellett volt. A mosdók felé pont útba esett és mivel mindenhol üvegfal volt, bámészkodás nélkül látni lehetett mindkettőt.

IMG_5246.jpg

IMG_5241.jpg

Az étlapot csak azért hozták ki, hogy jobban megértsük a stílusukat. Lehetett választani 6 vagy 7 fogásos menüt vagy a harmadik verziót, aminek a címe ’carte blanche’ (a google szerint ez ’korlátok nélküli felhatalmazást’ jelent) volt. Ezt a menüt a séf állítja össze, megadva neki a sok fogásos vacsorához a bizalmat, hiszen semmilyen étel nem volt feltüntetve a cím alatt. Nekünk azt mondták, hogy a mi menünket is ők állítják össze, úgyhogy fogalmunk sem volt, hogy mit kapunk majd. Ennek következtében a bort is ők választották nekünk. Annyit mondtunk, hogy mi a fehéret előnyben részesítenénk. Az üzletvezető végül rábeszélt minket arra, hogy kezdjünk a fehérrel és a főételhez majd hoz egy-egy pohár vöröset.

A vacsi ezzel a vadrizsbe szúrt cékla tölcsérrel kezdődött. Felhívták a figyelmünket, hogy nagyon törékeny, nem is tart sokáig, úgyhogy együk meg gyorsan. A tölcsér valóban nagyon vékony volt, épp hogy csak megtartotta a céklahabot. Utóbbinak semmi más íze nem volt, még a só is hiányzott belőle.

IMG_5174.jpg

A második kanapénk rozs-chips volt sajtkrémmel. Tipikusan az a kombináció, amit órákon keresztül lehetne rágcsálni és mártogatni a szószba, mert olyan finom.

IMG_5176.jpg

Az amuse bouche langyos csontvelő volt kaviárral, cékla ropogóssal és cékla krémmel. Nem tűnik annak, de nagyon visszafogott ízvilág volt.

IMG_5185.jpg

Az első fogásunk csinosan tálalt főtt osztriga volt zöldalma habbal és savanyított salott hagymával. Én határozottan szívesebben eszem osztrigát így, mint a hagyományos módon citrommal.

IMG_5193.jpg

A második fogás krémes, kenyeres puding volt vékony húsleves zselével a tetején, amire még durva zsemlemorzsát szórtak. Ezek ismét nagyon diszkrét ízvilágú falatok. Nem mondom, hogy unalmas, de eddigre már egy órája itt ültünk és elkezdtünk sóvárogni valami karakteresebb ízvilág után.

IMG_5204.jpg

Két fogás között megkaptuk a friss kenyeret is. Sokan az egyik legjobbnak tartják egész Londonban. Minden asztalnak rendelésre frissen szeletelték. Nem szégyellve magunkat mi három kosárral ettünk meg a vacsora alatt.

IMG_5208.jpg

IMG_5245.jpg

A harmadik fogásunk Szt. Jakab kagyló sashimi volt uborkával.

Sashimi: japán specialitás, friss nyers húst vagy halat vékony szeletekre vágnak és úgy tálalják.

A kagylót akkor szedték ki a héjából, mikor a konyhának beküldték a blokkot, hogy jöhet a következő fogás. Épp hogy csak le nem mászik a tányérról. A frissesség miatt az íze sokkal erősebb, és finomabb mint amit én korábban megszoktam. Határozottan érezhető a különbség.

IMG_5213.jpg

A negyedik fogásunk rombuszhal volt édesköménnyel, fehér babbal és fekete olívás szósszal. Itt felhívták a figyelmünket a halon látható gyöngyház fényre, ami a jó minőségre és a frissességre utal.

IMG_5236.jpg

Az ötödik fogás homár farok volt friss mandulával, almával és a páncélból készült szósszal. A homár kiváló volt, de a szósz az erős tengeri rákos íze miatt egyáltalán nem ízlett. Az ilyen jellegű mártásokat máshol sem szoktam megenni.

IMG_5261.jpg

A hatodik fogás vékony szelet nyers tintahal volt burgonyapürével, a tetején bundázott, olajban kisütött csáp darabbal. Amikor elénk tették a tányért már fenntartásaim voltak, mert már a látvány sem volt szimpatikus. A csáp mérsékelten volt gumis, ebből kihozták a lehető legjobbat, de életemben nem ettem még ilyen rágós tintahalat, mint amilyen ez a vékony szelet volt. Szerencsére csak 2-3 falat volt az egész és Zsoltival egyetértettünk abban, hogy ezt a fogást csak udvariasságból ettünk meg.

IMG_5296.jpg

A hetedik fogás parmezán ravioli volt tormás hagymaleves habbal. A második fogás óta annyira várt ízbomba végre ott volt a szánkban, ami különleges és izgalmas is volt. Amikor szétharaptuk a batyucskákat jöttünk rá arra, hogy a töltelékük folyós. A legjobb ravioli volt, amit valaha ettem.

IMG_5306.jpg

A nyolcadik fogás sült csirke volt borsóval és kucsmagombával. A borsó, kucsmagomba, vajas mártás ízletes klasszikus, a csirke hozzá pedig kiválóan volt elkészítve. Ez a fogás az egyszerű, de nagyszerű ízeivel akármelyik pillanatot képes lenne feldobni.

IMG_5312.jpg

A kilencedik fogásunk 70 napig érlelt marha hús volt répákkal. Zsolti már korábban kinézte magának a szép darab husit a deszkán, úgyhogy külön öröm volt, hogy az lesz az utolsó főételünk. (A kép jobb alsó felében látszik.)

IMG_5318.jpg

Az pedig, hogy 70 napig érlelték egyenesen az egekbe repítette az elvárásainkat és csak fokozta a kíváncsiságunkat. Köret nem sok volt hozzá, de ebben az esetben nem is az volt a lényeg, nekünk pedig egyáltalán nem hiányzott volna több. A husi puha és omlós volt, nagyon határozott ízvilággal, és ugyan kaptunk hozzá rendes kést, de vágni és rágni is csak minimálisan kellett. El voltunk ájulva tőle. Egyből megértettem azt is, hogy az üzletvezető kérdés nélkül azt mondta a vacsi elején, hogy a főételhez hoz majd egy pohár vörösbort. Zsolti nehezményezte, hogy ő egy zsírosabb részt kapott, az én tányéromon pedig két húsosabb szelet volt. Mivel én már kezdtem nagyon tele lenni, ez pedig egy férfias főétel volt, megkönyörültem rajta és egy nagyobb darabot átcsúsztattam a tányérjára.

IMG_5380.jpg

Tizedik bónusz fogásként kértünk egy sajt tálat. Nem volt túlbonyolítva, 5 kiváló sajt volt a tányéron, mindegyik szobahőmérsékletű, mennyiségre is elég. Mazsolás kenyérrel szolgálták fel.

IMG_5384.jpg

A tizenegyedik fogásunk epres desszert volt kókusz fagyival és hibiszkusz krémmel. Elegáns tányér volt, imádtam benne, hogy kiegyensúlyozott és nem túl édes. Mivel a desszert pálya pont előttünk volt, Zsolti könnyen készített fényképeket az összeállításáról is.

IMG_5387-Edit.jpg

A tizenkettedik fogásunk csokis desszerthab volt, passiógyümölcs pürével, málnás habcsókkal és vanília fagyival. A csoki passiógyümölccsel szintén klasszikus, nem hinném, hogy ezt valaha is meg lehetne unni, kiváló befejezése volt a menüsornak.

IMG_5421.jpg

Ezek pedig a petit fours-ok. Macaron és egy fehércsokis töltött bonbon.

IMG_5428.jpg

Remek esténk volt, és ugyan tele voltunk mindketten, nem éreztük azt, hogy ne tudnánk felállni. Az étteremben egyébként telt ház volt, így előfordult, hogy két fogás között nagyobb szünet telt el. Ilyenkor szóltak, hogy a konyha most elfoglalt és szeretnék a többi asztal ételeit elkészíteni előbb, de idővel a mienk is jön majd. Ez részünkről nem volt probléma. A vacsi után beszélgettünk még egy kicsit az üzletvezetővel és a főszakáccsal is, udvariasan megköszöntük a vacsorát, aztán hazafelé vettük az irányt. A metrón jöttem rá arra, hogy mi a legdrágább menüt kaptuk. Én 3-4 fogásra számítottam és talán egy-két extrára kiegészítésnek, de hogy a napi luxusmenüt esszük végig, arra nem. Kellemes meglepetés volt.

Még több képet a vacsiról és a konyhai munkáról ide kattintva tudtok nézni.

Hedone
301-303 Chiswick High Road
London
W44HH

Fotók: Fejér Zsolt
Látogatás: 2014. június 24.
Árak: 6 fogásos menü £65, 7 fogásos menü £75, ’carte blanche’ £95, plusz ital és 12,5 % szerviz díj.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr406593213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása