HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.05.26. 08:00 jEnci

Gastronord 2014 - Stockholm

Címkék: képek kiállítás stockholm gastronord

A Bocuse d'Or-ral egy időben megrendezésre került a Gastronord szakmai kiállítás és vásár is. Itt lehetett beszélni a termelőkkel, megkóstolni a termékeiket, tájékozódni a legújabb trendekről és nem utolsó sorban kapcsolatokat építeni.
Az utóbbi néhány évben Zsoltival párszor megfordultunk ilyen és ehhez hasonló kiállításokon, így ezúttal már nagyon szelektívek voltunk, tényleg csak azt néztük meg és fényképeztük le, amit még korábban máshol nem láttunk, vagy ötletesnek tartottunk. Az már elsőre feltűnt, hogy a kajás standokon nagyon bőkezűek voltak a kóstolókat illetően. Ha jó ütemben és sorok között mentünk, simán meg lehetett enni 3-4 fogást. Máshol is mindig vannak kóstolók, de csak apró, fél falatkák. Itt néhol két falatkák voltak, és akkor sem néztek furcsán, ha dupláztál valamiből. :) Külön plusz pont, hogy mindenki folyékonyan beszélt angolul.

Kb fél tucatnyi kávés stand volt, ezek a retró, színes kávéfőzők nagyon tetszettek. A svédek amúgy rengeteg kávét isznak, de azt a hosszú, vizes amerikai változatot. Az eszpresszó forgalmazóknak nem lehet könnyű dolguk velük.

IMG_4004.jpg

Az elsősegély felszerelés minden konyha elengedhetetlen része. Ezek a ragtapaszok falra felszerelhető dobozkákban voltak, így, ha valaki elvágja az ujját, odamegy a falhoz és kihúz a dobozból egyet. Anélkül, hogy ki kéne venni valami szekrényből, majd nagy nehezen kinyitni az elsősegély ládát. Vérző ujjal ez nagyon macerás művelet. Ez meg gyors és praktikus is.

IMG_4006.jpg

Ezeket a tölcséreket és mini torta formákat külön cég gyártja, mindegyik szín más ízesítésű, van köztük édes és sós is és lehet fagyasztani, de sütni is. Nagyon tutin néztek ki. www.la-rose-noire.com.

IMG_4008.jpg

IMG_4007.jpg

Csoki, csoki, csoki! A Valrhona csupa csodás minőségű és ízű csokikat gyárt.

IMG_4016.jpg

Amikor a fickó megkérdezte, hogy ismerem-e a termékeimet, két csoki bonbonnal a számban bólogattam, hogy igen.

IMG_4010.jpg

Aztán sikerült kinyögnöm, hogy én szinte csak ezekkel dolgoztam. Na, több se kellett neki, azonnal hozta az új termékeiket, hogy akkor kóstoljam meg ezt, és ez is, de ez is új ám! Mennyország, komolyan!
A képen látható golyócskák tejcsokis változatát képes voltam nagykanállal enni.

IMG_4011.jpg

Olyan is volt, hogy kaptunk egy zacskót (3kg-os) tesztelésre az egyik új termékükről (Dulcey - karamellizált fehér csoki 32%), és annyira jól sikerült, hogy a személyzet kibontás után egy hét alatt megette a tartalmát. Mire a főszakács eljutott volna oda, hogy kipróbáljon egy receptet belőle, már nem volt elég a zacskóban és rendelnie kellett egy másikat. Ismeritek a sztorit, ilyenkor megkérdezte, hogy ki volt a dézsmáló, majd mondta, hogy ha elkapja kirúgja, de gondolhatjátok, hogy nem jelentkezett senki, mert mindenki csak egy kicsit evett belőle mindig...

IMG_4013.jpg

Találtunk egy fűszeres standot is. A pultra kirakott színes fűszerek mindig csodásan néznek ki. www.gronabladet.com.

IMG_4020.jpg

A következő pultnál pedig paradicsomok voltak minden mennyiségben. Imádom. Meglepődtünk, amikor a fickó mondta, hogy ő svéd paradicsomtermelő és 83 fajtája van. De azt, hogy ő "svéd paradicsomtermelő" úgy mondta, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy Svédországban a paradicsom megterem.

IMG_4023.jpg

Sütik, ezeket is lehetett kóstolni, normális szeletenként. Határozottan bőkezűek voltak.

IMG_4028.jpg

Kockás abroszok.

IMG_4031.jpg

Egzotikus gyümölcsök.

IMG_4034.jpg

Négyféle tengeri só.

IMG_4072.jpg

Aszalt és magvas gyümölcsök.

IMG_4074.jpg

Ezen a standon késélező köveket árultak, de megvétel előtt meg lehetett tanulni a helyes használatukat.

IMG_4076.jpg

Itt meg egy kisebb vagyon értékű sáfrány volt kirakva. Életemben nem láttam még ennyit egy kupacban. Egy videón mutatták be, hogy hogyan gyűjtik és dolgozzák fel.

IMG_4206.jpg

IMG_4205.jpg

A szigorú alkohol törvény miatt a kiállításnak ez a része teljesen el volt különítve. Az egyik boros standon találkoztunk egy magyar sommelier-vel is.(www.herdenstam.se) Több, mint 30 éve Svédországban él már és nagyon örült, amikor hallotta, hogy mi is magyarok vagyunk és persze kóstolgattunk mindenféle borokat is az ő ajánlásával.
Az egyik vörösbort azért kóstoltuk meg, mert az volt a címkéjére írva, hogy "You fuck my wine?!". Lássuk be, boros címkének ez elég szókimondó. A történet mögötte, hogy ez a szőlőfajta nem szolgáltat jó minőségű vörösbort ezért Franciaországban és Magyarországon kivágták a tőkéket és megszabadultak tőle. Kivétel az a francia bor termelő, aki beintett, hogy az ő bora akármilyen gyenge minőségű, azzal senki ne baszakodjon. És ezt a címkéjére sem félt ráírni. Ezt amúgy asztali bor minőségben árulják. Valóban nem egy csúcsminőség, de egy hagyományos pörkölthöz hétköznapokon nincs szükség többre.

IMG_4037.jpg

Miután megkóstoltunk néhány bort, kaptunk sajtos, köménymagos rudat, tisztára olyan volt mintha otthon lennénk. :) A kóstolás végén pedig kaptunk egy kis magyaros svéd kolbászt is. Utána pedig elkezdtünk beszélgetni azzal a fickóval, aki szakács kabátban volt a standon(www.huntandcook.se). Kiderült, hogy néhány évet ő is Londonban dolgozott, meg Párizsban is, csupa Michelin csillagos helyen, úgyhogy a téma már adta magát egyből. A több évnyi csillagos főzés után most saját lábra szeretne állni, mert olyan hajtás mellett az embernek nem lehet családi élete. Szóval épített a kertjében egy spéci hideg füstölőt, és könyvet ír a húsok pácolásáról és füstöléséről. A kiállításra hozott egy sonkába tekert füstölt szarvashús golyót aminek a közepében libamájkrém volt. Miközben elénk tette, azt mesélte, hogy tegnap Heston B. is kint volt a kiállításon, de már nem tudta megkóstoltatni vele ezt, mert este jött és elfogyott. Szóval ez az, amiről előző nap HB lemaradt én meg megkóstolhatom. Tuti nem lehet rossz. Ez a kis golyó kaja szempontjából az "Úr Isten" kategóriába tartozott. Evés közben nem volt más, csak a szárított sonka, az enyhén füstös szarvas hús, majd középen olyan krémes libamáj, amilyet én még életemben nem ettem. Heston tényleg sajnálhatja, hogy lemaradt róla!

IMG_4039.jpg

Ittunk még gyümölcsös svéd cidereket is. Északi bogyós gyümölcsöset, citromos gyömbéreset és epres zöldcitromosat. Az volt jó bennük, hogy a gyümölcs íz mellett hiányzott az ezekre a ciderekre jellemző édesség, amit én úgy utálok. A citromos gyömbéres volt a legjobb. A fickó azt mondta, hogy még újak a piacon, de idővel szeretnének külföldi forgalmazást is. Nagyon várjuk! www.alskacider.com.

Sikerült megkóstolnunk a svéd hagyományos alkoholt is, amit úgy hívnak, hogy Aquavit és azt jelenti, hogy "az élet vize". A 15. század óta főzik, az alapja egy ízesítetlen párlat amihez fűszereket adnak. A svéd hagyományos ízesítés az édesköménymagos, római köménymagos, ánizsmagos. Ezek rettenetesen erős fűszerek magukban is, együtt egy 40%-os lötyiben pedig egyenes brutálisak. Nem volt finom, na. Ezt szokták whiskey-vel is ízesíteni, az már egy fokkal ihatóbb volt, a bodzás pedig egyenesen finom. Még koktélt is kevertek belőle nekünk, az is nagyon ízlett. Rendes turisták vagyunk, megkóstoltuk az összeset, így a hangulat is megvolt a nap hátralévő részére. A hölgy még azt magyarázta nekünk, hogy nekik sincs könnyű dolguk a piacon, mert a svédek nem isznak rövid italokat. A sört és a bort állítólag jobban kedvelik. www.altia.se.

Stockholm, mint város, nagyon tetszett. A levegő tiszta, rengeteg park és zöld pacni van mindenfelé, a város tágas, tehát nincs épület, épület hátán és az emberek még csúcsidőben sem rohantak úgy, mintha kergetnék őket (nem úgy, mint Londonban). Szóval ahhoz képest, hogy főváros, nyugodtnak tűnt. Bár ez is viszonylagos, mert Londonhoz képest nekem már Budapest is az. A városi sétákat persze itt sem hagytuk ki, erről képeket itt tudtok nézni.
Egy ilyen séta alkalmával fedeztük fel a helyi vásárcsarnokot, rendes nevén Saluhall-t.

IMG_4628.jpg

Gasztró turistáknak kötelező program. Van néhány nyüzsgő bisztró és bár bent, így attól sem kell félni, hogy mi lesz, ha ránk tör az éhezés.

IMG_4622.jpg

A henteseknél olyan húsok voltak, mint a mesében.

IMG_4623.jpg

IMG_4624.jpg

Ez pedig az egyik halas pult volt, csupa friss fogással.

IMG_4626.jpg

IMG_4625.jpg

Ezt a kardamomos, édes zsömlét szinte minden pékségben, kávézóban és utcasarkon lehetett kapni. Zsolti általában ezt reggelizte. :)

IMG_2441.jpg

Ez pedig kardamomos répa torta volt, ezt is kávézókban árulták.

IMG_2440.jpg

A város egyetlen negatívuma, hogy sajnos rengeteg román kéreget az utcán, metrón, aluljárókban és köztereken is. Nem nyomulósak, még csak veszélyesnek sem tűntek, de ott vannak mindenhol a markukat tartva.

Fotók: az utolsó kettő kivételével, Fejér Zsolt.

 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr446173327

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Michelin-csillagos gourmet fesztivál 2014.05.27. 08:40:32

Az otthoni Gourmet Fesztiválnak sincs semmi oka a szégyenkezésre, sőt, arányaiban még talán sokkal jobb is, de azért az éttermi fesztiválok legnagyobbja és legizgalmasabbja a londoni Taste of London. Jártam már pár évvel ezelőtt is párszor itt, de idén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nash vs. Keynes 2014.05.27. 05:45:40

nyam. es nyam meg egyszer