November végén otthon töltöttünk egy hetet. Főleg hivatalos ügyintézés miatt mentünk haza. Ez a néhány nap annyira kevés volt mindenre, hogy végigrohantuk az egészet. Mire ráeszméltem, hogy hurráááá, otthon vagyunk, addigra már jöhettünk is vissza. De sebaj, most is, mint mindig nagyon élveztem ezt a rövid szabadságot otthon és azért sikerült benézni egy-két helyre.
(Két Szerecsen; Sugar Shop; Cserpes Tejivó; Szilvás Unicum; Kerestünk egész fehér borsot és Túró Pont Kettőt)
Két Szerecsen
Hétfő délután ismerősökkel találkoztunk beszélgetni. Én választottam a Szerecsent, mert sok jót olvastam róluk másik blogokon és a Tripadvisor-on is nagyon pozitív kommenteket írtak róluk. Meg aztán ezzel a hellyel már akkor is szimpatizáltam, amikor még Budapesten laktam. Kíváncsi voltam mennyit változtak 2 év alatt.
Késő délután megkávéztunk, beszélgettünk. Egyáltalán nem voltak sokan, a helyszín a célunknak tökéletesen megfelelt. Később aztán ismerőseink elmentek, mi pedig maradtunk egy gyors vacsorára Zsoltival.
Előételnek kértem egy birsalma krémlevest pirított kacsamájjal. Ennek a párosításnak egyszerűen nem bírtam elenállni. A leves melegen érkezett. Krémes, sűrű és nagyon jó az illata, ízben pedig 100 %-os birsalma, ami inkább savanykás, mint édes volt. A kacsamáj is tökéletesre volt sütve, a leves tetején lévő limehéj pedig kiegészítette az ízvilágot.
Főételnek én hortobágyi töltött tésztát rendeltem, ami szintén nagyon rendben volt.
Aznap otthon házi szilvalekváros derelye volt ebédre pirított grízzel. Anya készítette hozzá a tésztát frissen és akárcsak ez a hortobágyis, az is nagyon-nagyon rendben volt. Aznap tésztás napot tartottam. :)
Zsolti krumpifőzeléket rendelt mangalica pofával. A főzelék korrektül volt fűszerezve és Zsolti nagyon értékelte, hogy a krumpli roppanósra van főzve és nem teljesen puhára. Bár az ő ízlésének a lé egy kicsit híg volt. A mangalicapofa is remekül volt elkészítve.
Desszertnek én nem kértem semmit, Zsolti viszont rendelt egy Kulka féle citromos álmot. Citrom, mascarpone, piskóta rétegezve. Egyszerű és nagyszerű, szerintem a tetején még elfért volna valami ropogósság. Így is tök jó volt, de az még jobban feldobta volna.
Azt kell, hogy mondjam, hogy a Két Szerecsen még mindig nagyon tetszik. Akár egy reggelire, gyors ebédre, délutáni kávéra vagy vacsorára is kiváló választás. Az étlapjukon hagyományos magyar ételek kaptak helyet, míg a rendszeresen változó ajánlaton izgalmasabb párosítások is megtalálhatóak.
Látogatás: 2012. November 26.
Fizettünk: 1 előtelért, 2 főételért, 1 desszertért, 2 pohár fehérborért borravalóval együtt 7000 Ft-ot.
Két Szerecsen Kávéház és Bisztró
Nagymező utca 14.
Budapest
1065
Sugar Shop
A Szerecsenből kisétálva néztünk be ide, mert szinte a szomszédban van. Olvastam már róla, gondolkodtam is rajta, hogy el kéne menni, de azt nem kapcsoltam össze, hogy a két hely ennyire közel van egymáshoz.
Hát én csak tátottam a számat, az édes cukor illat pedig egyenesen megbabonázott. Ide gyerekkel egyenesen élvetveszély lenne bemenni. Mi csak körbesétáltunk és nézelődtünk, nagyon jópofa hely kedvesen mosolygó és segítőkész eladó lányokkal.
Sugar Shop
Paulay Ede utca 48
Budapest
1061
Cserpes Tejivó
Zsolti nagyon kíváncsi volt erre a helyre, de sajna egyáltalán nem tudtunk maradni, mert akkora tömeg volt, hogy emberek áltak sorban tálcákkal és kikért kakókkal meg szendvicsekkel, hogy le tudjanak ülni. Ez nyilván az üzletnek jó, de mi egy kicsit csalódottak voltunk. Majd próbálkozunk a bejutással legközelebb.
Viszont kárpótoltak az élményért az egyik ismerősünktől ajándékba kapott Cserpes Rudik. Megállapítottam, hogy ezekben a túró szárazabb, mint a Pöttyös Rudiban és a csoki is “gazdagabb”. Sem nem jobb, sem nem rosszabb, inkább csak más.
Kép: internetről.
Cserpes Tejivó
Sütő u. 2.
Budapest
1052
Szilvás Unicum
Az egyik italozós helyen láttuk a szilvás Unicum reklámpapírját kirakva.
Kíváncsiak voltunk, úgyhogy kértünk is belőle egy kört. Inkább édes, mint keserű, a gyógyfűszeres alap határozottan átjön úgy, hogy az ember közben felismeri az édes aszaltszilvát is.
Aztán kértünk még egy kört, másnap reggel aztán sajgott a fejem tőle. Bár erre lehet az előtte elfogyasztott bor is rátett. Ezek a gyógyfüves italok, mint a Jager, meg az Unicum nyomják a fejem másnap, ha egynél többet iszom. Részemről inkább maradok a pálinkánál, ha már rövid ital.
A Zwack honlapján amúgy ezt írják róla:
“Az Unicum Szilvát a tölgyfahordóba halmozott aszalt szilva-ágyon történő 6 hónapos érlelés teszi teljessé. Az ital egyediségét a kiváló minőségű aszalt szilva adja. A legjobb íz elérése érdekében a friss szilvát kíméletesen szárítjuk, így őrzi meg a gyümölcs zamatát.”
Kerestünk egész fehér borsot és “Túró pont kettőt”
Amikor kiköltöztem Angliába anyu konyhájában hagytam két bors őrlőt. Az egyikben egész fekete bors volt a másikban pedig egész fehér. Anya használja is őket főzéshez, de szomorúan újságolta nekünk, hogy egész fehérborsot nem tud venni sehol, mert nem lehet kapni, pedig ő azt jobban szereti. Furcsa, de megígértük neki, hogy majd körülnézünk mi is. Mindegyik boltba amelyikbe bementünk kerestük az egész fehérborsot és egyszerűen tényleg nem lehet kapni.
Tudja-e valaki, hogy ez vajon miért lett hiánycikk amikor zöldet és pirosat lehet egészben vásárolni?
Túró Pont Kettőt pedig mi akartunk venni. Mindig hozunk ki egy csomó Túró Rudit, némi kolbászt, ezúttal tepertőkrémet is, de volt olyan, hogy két vas serpenyőt is raktam a bőröndbe. :)
Kerestem a Pont Kettőt, de nem találtam. Ez is megszűnt vagy csak peches voltam és az Intersparban nem lehetett kapni?