Minden csütörtökön a kisvárosunk főutcáján van piac, ahol egy halas kereskedő is meg szokott jelenni. Az itteni piacokon már meggyőződtem róla, hogy az árujuk friss és jó minőségű, úgyhogy bátran lehet tőlük vásárolni. Vettem is két makrélát és egy csomag sziksófüvet estére. Úgy döntöttem, hogy halas vacsi lesz…
Hozzávalók:
- sziksófű
- 2 db makréla (4 filé)
- koktél paradicsom
- kuszkusz
- olíva olaj
- halszósz
- fokhagyma
- szója szósz
- limelé
- citromlé
- chili
- friss menta levél
- vaj.
A sziksófű lágyszárú zöld növény, amit tengeri spárgának is neveznek. A tengerpartok mellett nő, így az íze igen sós. Nyersen és párolva is fogyasztható.
A makrélákat kifiléztem és óvatosan eltávolítottam minden szeletből a benne maradó apró szálkákat, majd hideg folyó víz alatt megmostam a szeleteket.
A sziksófüvet is megmostam, lecsepegettem és átválogattam. Ha a szára a törésnél nagyon barna volt, az lecsipkedtem.
4-be vágtam néhány koktél paradicsomot.
65 g kuszkuszt összekevertem egy mokkáskanál olíva olajjal és felöntöttem 100 g forrásban lévő vízzel, megkevertem, majd lefedve hagytam állni tálalásig.
Készítettem egy dresszinget amiben olíva olaj, halszósz, apróra vágott fokhagyma, szója szósz, limelé, citromlé, apróra vágott chili és vékonyra vágott menta levél volt. Mindezt ízlés szerint.
Egy serpenyőt felmelegítettem olyan forróra, hogy füstöljön és beledobtam egy nagy (ismétlem: nagy) kocka vajat, leszedtem a tűzről és az edényben körbe forgattam. Azonnal megbarnult és felhabosodott. Visszaraktam a tűzhelyre és beledobtam a sziksófüvet és az összevágott paradicsomot. Addig forgattam, amíg az egész átforrósodott.
Egy másik serpenyőt is felhevítettem füstölésig, tettem bele pár csepp olíva olajat és a hal bőrös felét elkezdtem sütni. Amint beleraktam a serpenyőbe egy lapos lapáttal azonnal lenyomtam, hogy ne pöndörödjön fel. Addig sütöttem, amíg a bőre enyhén ropogós lett, majd megfordítottam. A hal nagyon gyorsan elkészül és én szinte soha nem sütöm át teljesen. A közepe meleg, de még rózsaszín volt.
Kitálaltam mindent tányérokra, majd az egészet meglocsoltam a dresszinggel. Ez is egy egyszerű és gyors vacsi volt, 25 perc alatt elkészült.