HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2011.12.25. 18:08 jEnci

Karácsony marketing és "egynapos" ünnep

Címkék: karácsony könyvajánló heston blumenthal mince pie

Karácsonykor a világ a feje tetejére áll. Mindenhol karácsonyi dekorációkat lehet venni, a tv-ből és a rádióból dől a reklám és a zene, hogy még költsél még több pénzt, mindenhol karácsonyi vásárok vannak, ahol egy kisebb vagyonért árulják a forralt bort és a kolbászt; a cégeknél meg elkezdődnek a karácsonyi bulik, amiket a vendéglátásban dolgozók fognak lebonyolítani. Jaj nekünk, december a legek hónapja számunkra.

Az étteremben még novemberben megcsináltuk a karácsonyi/szilveszteri beosztást. Lehetett választani, hogy ki, melyiket szeretné. Mivel idén hétvégén van mind a két ünnep, tudnak kiosztani 4 szabadnapot egyben. Megbeszéltük, hogy én karácsonykor fogok dolgozni, mert nincsen senki, aki akkor tudná csinálni a desszert pályát. Oké, nekem végül is mindegy volt, mivel úgyis csak kettesben ünnepelnénk Zsoltival. Hát akkor legyen a karácsony, úgyhogy dolgoztam 24-én, 25-e szabad (az egyetlen nap, amikor az étterem zárva van), és 26-án is dolgozom majd. Mivel ezt tudtam már hetekre előre, nem morogtam miatta, mert úgysincs értelme. (Ennek ellenére ellenzem, hogy bármelyik vendéglátóhely nyitva legyen december 24-25-26-án.)

A karácsony már december 1-jével elkezdődött, akkor cseréltük ki a menüt és kezdődtek a karácsonyi rendezvények. November vége totális káosz volt az étel váltások miatt.
Az összes rendezvényünk zavartalanul lement. Ha azt mondom, hogy sokan voltak, azzal nem fejezem ki magam eléggé. A decemberi vendégeink létszáma kb. 6000 fő lesz.

A legkeményebb időszak karácsony hete volt. Mivel karácsonykor a személyzet fele dolgozik csak, ez egy ember/pályát jelent arra a 3 napra (4 szerviz), ami egy szombati napnál elég kemény, akkor a desszert pályán 3-an szoktunk lenni. Úgyhogy a terv az volt, hogy keddtől péntekig csináljak meg annyi dolgot, amennyit csak meg tudok csinálni és amennyi elég arra 3 napra, hogy semmi mással ne kelljen foglalkoznom, csak azzal, hogy szervizre kész legyek. Ilyet még soha nem csináltam korábban. Egy napom ráment arra, hogy leltároztam a pályámon, hogy miből mennyi van, mennyi kell 3 napra, mennyit kell még csinálni és ehhez a rengeteg előkészítéshez mennyi árut kell berendelnem. Meg persze ki kellett találni azt is, hogy a hely problémát hogy oldjuk meg, ha azokon a napokon az előkészítésre 3-an vagyunk. Megoldottuk azt is. Mentem reggel 5-re dolgozni az előkészítő szakácsokkal. Ők általában 3-4 óra között végeztek. Nekem 7-kor sikerült minden nap végezni. Reggelente volt 3,5 órám a konyhán, amikor nem kellett két tucatnyi embert kerülgetni, annyi helyem volt dolgozni amennyit nem szégyelltem használni és csönd volt. De az igazság az, hogy a 4:15-ös kelés egy kicsit megviselt és arra vetemedtem, hogy a bringámat autóra cseréltem.
Az első két nap gyomoridegem volt, hogy hogyan fogok mindennel végezni, plusz az embereimre, meg a szervizre, meg mindenre odafigyelni. A harmadik nap végén megnyugodtam, mert láttam, hogy megleszünk mindennel. Péntek este pedig úgy mentem haza hulla fáradtan, hogy meg fogom tudni csinálni ezt a 3 napot egyedül, mert készen vagyunk. Nos, legalábbis reméltem / remélem, hogy készen vagyunk.

Ez néhány nap eszetlen előkészítés nemcsak rám vonatkozott. Mindenki ezt csinálta a konyhán. Halat egyik nap 1600 font értékben hoztak, másnap pedig 2900 fontért (Több, mint 1 M Ft). A halas cég azt mondta, hogy ekkora megrendelése még soha nem volt. Ezt a mennyiséget 2 hétre hozták. De akkor is. Annyi áru jött be, hogy már a Kacsa előkészítő házában elkezdtük használni a hűtőkamrát tárolásra és az „El tudnád ezt rakni valahova, mert fent már nincs hely?” kérdés szállóige lett.

A hét elején kaptunk a cégtől karácsonyi ajándékot. Heston-nak nemrég jelent meg az új könyve: Heston Blumenthal at home (H. B. otthon) címmel. Az egyik szerviz előtti megbeszélésre hoztak kb. 8 nehéz dobozt a konyhára, fogalmunk sem volt, hogy mi az, mivel délben már semmilyen áru nem jön. Minden egyes dolgozó, szakácsok és felszolgálók egyaránt, kapott egy dedikált példányt a könyvből Heston-tól. A dedikálás mindenkinek névre szólt.

Még nem volt időm komolyabban belemerülni a könyvbe, de első belelapozgatásra nagyon tetszett. Olyan receptek vannak benne, amikkel mi is dolgozunk. Van benne tudomány, kuktában főzés, sous-vide, alaplevek, desszertekkel kapcsolatos fontos tudnivalók és sok-sok recept, mint a háromszor főzött chips (ebből nem lehet annyit enni, hogy megunja az ember, annyira finom), scotch egg, a Kacsában felszolgált néhány étel és úgy általában minden, ami Heston. Aznapra totál fel voltam dobódva, de nemcsak én, a személyzet többi tagja is.

Ez az apró kedvesség csak arra a napra dobott fel. Péntekre már annyira fáradt voltam, hogy felkészültem egy totál depressziós karácsonyra. Facebookon udvariasságból mindenkinek kellemes ünnepeket kívántam ezzel a képpel:

de arra gondolva, hogy 24-én (szombaton) dolgozom, ráadásul egyedül a pályán, ahogy mindenki más, még jobban elfáradtam és inkább ilyen volt a hangulatom:

A szombat amúgy sokkal jobban sikerült, mint ahogy vártam. Egyáltalán nem volt karácsonyi hangulatom, viszont a többieknek igen, úgyhogy az egész helyett áthatotta a karácsony szelleme, mindenki nevetett és senki nem volt befordulva. Ez azért engem is feldobott. Az meg főleg, hogy nem voltak annyian, mint vártam és délután el tudtam jönni egy óra szünetre és este is időben végeztünk, annak ellenére, hogy az utolsó 20 perc egy személyzetis koccintás volt karácsony alkalmával.

Az este meglepetése pedig az volt, hogy Zsolt felállított egy (cserepes) karácsonyfát a nappaliban és berakta alá az összes ajándékunkat. Néhány héttel korábban erőt vettem magamon, hogy feltegyek némi karácsonyi dekorációt meg égősort a falra, amire persze morgott, hogy neki kell megcsinálnia, de a kettő együtt most nagyon jól nézett ki és akármennyire depis karácsonyra számítottam, az ünnep hangulata végleg legyőzött, még ha az számomra csak egy nap is.

A 25-e reggelt, ébredés után, kávéval, pezsgővel, füstölt lazaccal meg friss bagettel kezdtük, aztán persze az ajándékokkal folytattuk. Közöttük megbújt egy hatalmas meglepi is, amikor Zsolti az ölembe rakta a valamivel nagyon nehézre megpakolt utazós bőröndömet. Kinyitva az összes otthon hagyott szakácskönyvemet találtam benne. Ó, Egek, ez a karácsony már jobb nem is lehet. :)

A napot igazi mince pie-okkal folytattuk, amiket Zsolti készített. Azért mondom, hogy igazi, mert tényleg darált hússal készült és a töltelék legalább 2 hetet pihent a hűtőben. Manapság (néhány száz éve) a mince pie-okban csak valami édes töltelék van. Szinte senki nem készíti az eredetit. Én sem, én csak teszteltem azokat, amiket megcsinált és elmondtam a szakmai véleményemet. Karácsonyra elkészült ez is, nagyon finomra!

Este valami kacsát fogunk enni. De azt is főleg Zsolti készíti. Jó dolgom van. :)

Kívánok mindenkinek békés, boldog karácsonyt!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr903495289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása