The Family Meal – Home Cooking with Ferran Adriá (Családi Étkezés – Otthoni főzés Ferran Adriával)
A könyv néhány hete jelent csak meg a legendás el Bulli séfjétől. Az étterem sokak bánatára (az enyémre is, mert nem voltam ott soha) 2011 júliusában bezárt. A személyzet létszáma kb. 75 fő volt. Ennyi embernek az étkezését már tervezni kell előre. Akárcsak a Fat Duck-ban itt is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a személyzet normálisan és kiegyensúlyozottan étkezzen. A könyvben azokat az ételeket gyűjtötték össze, amiket a személyzet evett a szezon során.
Az eredeti ötletük az volt, hogy a könyvet csak szakmabelieknek írják majd. Később ezt elvetették, mert nem tartalmaz olyan recepteket, amiket egy háziasszony (vagy bárki, aki lelkesen főz otthon) ne tudna megcsinálni.
A címe azért lett Family Meal (Családi Étkezés), mert a személyzet úgy ült le minden nap enni szerviz előtt akár egy (nagy) család.
Én részemről nagyon szeretem ezeket „az együtt leülünk enni, mint egy család” dolgokat, mert csapatépítőek.
A könyv elején van egy rövid bevezető az étteremről, alapanyagokról és az eszközökről. A gyűjtemény 31 menüt tartalmaz, mindegyik 3 fogás: előétel, főétel, desszert. Ez az ő ajánlásuk, de ettől nyilván el lehet térni, ha valakinek valami nem szimpatikus. Rengeteg képet tartalmaz, így könnyebb elképzelni az ételeket és ezek segítenek az elkészítésnél is, ha nem sokat mozgunk a konyhában. Mindegyik menü elején van egy kis segítség, hogy mit hol tárolunk, találunk, mit kell frissen megvenni és egy időbeosztás (ez szerintem különösen hasznos).
Magyarul sajnos még nem elérhető, de az angolt ajánlom mindenkinek, aki legalább alapfokon beszél, mert nem lesz gondja a megértéssel.