Karen a kolléganőm, ritkán fordul elő, hogy úgy legyen együtt szabadnapunk, hogy mind a ketten ráérünk. A napokban volt. Mondtam neki, hogy csináljunk valamit. Elmenni valahova ebédelni egyikünknek sem volt kedve, de főleg az anyagi vonzata beszélt minket le róla. Úgyhogy mondtam neki, hogy jöjjön át és főzzünk valamit, mert nekem amúgy is van egy kis makréla a fagyasztóban és el kéne már fogyasztani. Tetszett neki az ötlet, mondta ő is, hogy neki meg egy kis garnéla rák van a fagyasztóban és azt is áthozza majd. Előző nap volt egy hosszú szünetünk a két szerviz között, nem voltak sokan. Edzeni nem volt kedvem, úgyhogy sütöttem egy barackos csoki tortát (recept alul), másnapra.
Reggel Karen küldött egy üzenetet, hogy elment a szomszéd faluba a halashoz és vett „egy-két” halat: Szt. Jakab kagylót, fekete kagylót, kalmárt, egy másikfajta kiskagylót (clams) és garnéla rákot. Megkérdezte, hogy szeretnék-e még valamit. Válaszoltam neki, hogy ugye csak viccel? Ugyanis én is vettem tonhalat és sajtokat a boltban. És még a köretekről nem is beszéltünk…
A lakoma:
Egy óra körül átjött, kipakoltunk mindent a pultra és fogtam a fejem, hogy atya ég, ennyi kaját, ennyi finom halat! Ilyenkor egyszerre akarok mindent! Első körben kibontottunk egy üveg fehér bort. Megbeszéltük, hogy a fekete kagylóval és a kalmárral kezdjük.
A fekete kagylókat megmostuk, a kalmárt előkészítettük. A kagylóhoz előszedtem a legnagyobb lábasomat, ami volt, hevítettem benne olajat, dobtam rá egy kis fokhagymát, mogyoróhagymát, szeletelt sárgarépát, amikor egy kicsit összepirult beletettem a kagylókat és felöntöttem az egészet fehérborral, majd egy fedőt tettem a lábasra. Nem kell neki sok idő, néhány perc alatt kész van. A tűzről levéve dobtam bele frissen összevágott petrezselymet és egy kis vajat, összekevertem és tálalásig lefedve a tűzhely mellett a fazékban hagytam.
A kalmárhoz készítettem egy dresszinget: 2 (bird eye) chilit összevágtam apró kockákra, lereszeltem 2 lime-nak a héját, kifacsartam a levüket és ezt az egészet felöntöttem extra szűz olíva olajjal. Friss összevágott mentaleveleket adtam még hozzá a végén. Az egészet egy nagy tálban csináltam és abban is hagytam. A kalmárokat egy forró vas serpenyőben kevés olajon sütöttem, ez is 1-2 perc alatt kész van. Amikor szépen felpöndörödött összevágtam csíkokra és a dresszingbe dobtam, majd megsóztam és jól összekevertem vele. Az asztalunk a nappaliban már terítve volt az előételekhez. Friss kenyérrel ettük. (Ezt is én sütöttem, de a kenyérsütés egy másik fejezet.) A kagyló finom puha volt, akárcsak a kalmár, imádtuk a szaftjukat kitunkolni a friss kenyérrel és meg is állapítottuk, hogy ahogy a kagyló szaftja összekeveredett a chilis mentás kalamáris dresszinggel a tányérunkban még az is ízletes volt. Közben persze ment a csajos csacsogás. A kagylóból maradt valamennyi, azt meghagytuk, de a kalmárt elpusztítottuk, mert mindketten imádjuk.
Főfogásnak ettünk egy-egy makrélát, a Szt. Jakab kagylót és a tonhalat. A köret kenyér és avokádós cous-cous saláta volt.
A couscous salátát még reggel elkészítettem, mert idő kellett neki, amíg kihűl. 250 g nyers couscoust egy nagy tálba helyeztem, majd ráöntöttem 400 ml forrásban lévő vizet, tettem hozzá egy kiskanál sót is. Lefedtem és 5 percig állni hagytam. Utána egy párszor megkevertem, hogy ne tapadjon össze. Meghámoztam egy avokádót és kis kockákra vágtam. Leforráztam 3 paradicsomot, meghámoztam, 4-be vágtam őket, majd a közepét kivágtam mindegyiknek. Így csak a bőr nélküli paradicsomhús maradt meg, amit aztán szintén kis kockákra vágtam (paradicsom concasse). Lereszeltem egy lime héját, kifacsartam a levét, összevágtam finomra mentát és koriandert. Egy kis darab kígyóuborkát kettévágtam, kiszedtem a magos közepét és azt is kis kockákra vágtam. Ezt az egészet összekevertem a couscousszal, megsóztam, adtam hozzá még lime-lét és tálalásig hűtőszekrénybe tettem.
A halakat sóztam, majd kevés olíva olajon egy forró serpenyőben készre sütöttem őket. Egyik sem tart tovább 2 percnél. Evés előtt csepegtettünk rájuk némi citromlevet is.
A főételek után gyorsan elmosogattunk, és csináltunk némi helyet a sajtoknak az asztalon. Általában ilyenkor 3-4 különböző sajtot veszek, mindig van benne egy kemény, egy puha és egy kék sajt, a 4. féle opcionális. A kenyeret fent hagytuk hozzá a vajjal, volt még hozzá némi keksz és chutney is. Addigra már erősen délután volt, az étteremben meg pont szünet, úgyhogy átjött Phil is besegíteni a desszertekbe, meg egy kicsit dumálni. Karen nem túl édes szájú, úgyhogy ő főleg csak a sajtokat ette, a tortát csak megkóstolta.
Terveztük, hogy nézünk majd valami filmet délután, de annyira csacsogtunk, hogy igazából nem is hiányzott. Phil visszament dolgozni, mi még befejeztük a borunkat Karennel, aztán már 6 óra is lett, úgyhogy ő is mondta, hogy megy haza, mert ezer dolga van. Igazi kellemes csajos délután volt nagyon finom lakomával.
Barackos csokitorta:
Csináltam két piskótát 6 szeletes tortaformában:
Fehér piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. k. cukor
- 3 ek. sima fehér liszt
- 3 tojás fehérje keményre felverve
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.
A tojássárgáját összekevertem a fahéjjal és a szegfűszeggel, hozzáadtam a cukrot és kihabosítottam. Hozzáadtam a lisztet, összekevertem, majd a kemény tojásfehérjehabbal lazítottam. Kivajazott, kilisztezett 6 szeletes tortaformába öntöttem, megrázogattam a formát, hogy a tészta mindenhol egyenletes legyen és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem. (Tűpróba)
Csokis piskóta:
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. k. cukor
- 2 ek. sima fehér liszt
- 1 ek. kakaó por
- 1 mokkáskanál szegfűbors
- két kocka 75 %-os csokoládé összetörve
A tojássárgáját összekevertem a szegfűborssal, hozzáadtam a cukrot és kihabosítottam. Hozzáadtam a lisztet és a kakaóport, összekevertem majd a kemény tojásfehérjehabbal lazítottam, közben hozzákevertem az összetört csokit is. Kivajazott, kikakaózott 6 szeletes tortaformába öntöttem és 170 fokon kb. 15 percig sütöttem. (Tűpróba!)
Amikor a piskóták kihűltek kiszedtem a tortaformából és keresztben félbevágtam őket. Lett 4 fél piskóta lapom. A csokis lapot egy tányérra helyeztem, megkentem baracklekvárral, a tetejére egy fehér piskóta lapot tettem. Azt is megkentem baracklekvárral. Felvágtam őszibarack kompótot vékony szeletekre és azokat a lekváros piskóta tetejére helyeztem egyenletesen körbe, hogy ahol piskóta van ott barack szeletek is legyenek. Ennek a tetejére tettem egy csokis piskótalapot, megkentem baracklekvárral, majd a fehér piskótalappal zártam a sort.
Csoki máz:
Vízfürdőn felolvasztottam 3 kocka csokoládét 10 dkg vajjal, adtam hozzá 1 vagy 1,5 dl kávét, és két kiskanál kakaóport. Megmondom őszintén, ehhez az arányokat csak megtippeltem, de nem mértem ki semmit. A csoki máznak közepesen sűrűnek kell lennie (bevonó képesnek). Ezzel úgy tudunk játszani, hogy lassan adagoljuk a kávét és a kakaóport. A kávéval tudjuk hígítani, a kakaóporral tudjuk sűríteni.
Amikor a csoki máz is elkészült, leöntöttem a tortát vele úgy, hogy egyenletesen fedje a tetejét és a széleit is. A szélekhez ecsetet használtam. Miután elkészült hűtőszekrénybe tettem.