Kivételesen a korrektor szerepből előlépek vendég blogger-é. Valahogy a pesto készítése történelmileg rám maradt és Enikő megkért, hogy akkor én is írjak róla.
Valószínűleg ez is egy olyan étel, amit minden olasz háziasszony az ősi családi recept szerint készít. Mivel nincsenek olasz őseim, fogalmam sincs, hogy az enyém honnan származik.
Hozzávalók (2 főre):
- Kisebb bokor bazsalikom
- Maroknyi dió vagy fenyő mag
- Két gerezd fokhagyma
- 100g parmezán sajt
- Olívaolaj
A diót kis serpenyőben megpirítjuk, a sajtot megreszeljük. A bazsalikom leveleit lecsipegetjük, megmossuk. Ha kevés van belőle, akkor a vékonyabb szárak is mehetnek bele, csak a fásabb részt hagyjuk ki.
Nekünk a botmixerhez van egy magas, keskeny műanyag edény amiben készítem, de bármi megfelel amiből nem spriccelnek ki az alapanyagok. Beleszórom az összes hozzávalót, megsózom és leöntöm egy kis olajjal. A botmixerrel nagyjából összedarálok mindent. Kóstolás után adok hozzá még sót és olajat. Az utóbbiból elég sokat fel tud venni és a tésztán elfér.
Lehet teljesen krémesre turmixolni vagy kicsit darabosabbra is hagyni. Mindenkinek ki kell tapasztalni, hogyan szereti.
A bazsalikom nagyon hamar elkezd oxidálódni és elveszíti a friss ízét. Érdemes mindig frissen csinálni. Én akkor szoktam elkezdeni az összeállítását, amikor a tészta már a forró vízben van. Amíg megfő 10-12 perc alatt, a pesto is kész.
A tetejére lehet még parmezánt szórni.
Ha a cserepes bazsalikom bokrot nem csupaszítjuk kopaszra, hanem minden száron meghagyunk egy-egy hajtásnyit, akkor gyorsan újra nő és egy nyáron akár háromszor is lehet szüretelni. Szereti a napos helyet és melegben a sok vizet.