HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.10.29. 02:15 jEnci

Családi ebéd - avagy a rántott húson túl

Címkék: burgonya pisztácia répa dió anyu csoki lakoma húsleves brownie szalonna brokkoli családi ebéd ribeye roast beef hús krumplival hús sütési fokozatok

Néhány hete anyu meglátogatott minket egy rövid időre. Programra vonatkozóan csak annyi kérése volt, hogy hozzunk össze egy találkozót az unokatesójáékkal (szintén Londonban laknak, csak ők hozzánk képest a másik felén), mert már évek óta nem látta őket. Az aránylag nagy létszámra való tekintettel (6 fő) úgy döntöttem, hogy családi ebéd lesz. A bulit szombatra raktuk így volt egy hetem felkészülni.

Zsolti hétfőn elvitt minket egy piacos, bisztrós, sajtos helyre ebédelni (La Fromagerie, cikk lesz ebből is), aminek a szomszédságában egy tuti hentesüzlet volt (Ginger pig). Az utcai kirakatban elkezdtük nézni a husikat és hogy milyet kéne venni majd, mert azt én az elején leszögeztem, hogy rántott húst nem csinálok. Annyira tanácskoztunk, hogy észre sem vettük, hogy már mindannyian bent vagyunk a boltban és a pultos fiú kérdezi, hogy miben segíthet? Nos, ha már itt tartunk: családi ebéd lesz szombaton, marhasültet szeretnék készíteni, 6-an leszünk, mit javasol? Néhány perces tanácskozás után előrendeltünk egy nagy darab 3 csontos côte de bœuf-öt. Ez a rostélyos (ribeye) a bordacsontokkal. A fiú azt mondta, hogy 3 csont elég lesz 6 embernek és ebből még maradni is fog másnapra. Nekem voltak e felől kétségeim, de Zsolti meggyőzött, hogy érdemes hinni a hentesnek, és ez elég lesz.
Péntek reggel mentünk vissza érte, vettünk még marha csontot is húslevesnek, kérésre ketté is fűrészelték őket (különben nem fért volna bele a fazékba). A fickó értetlenül nézett rám, de megcsinálta amit kértünk, belerakta a csontokat egy zacskóba és odaadta őket ingyen.
A 3 hétig érlelt côte de bœuf 2,7 kg-ot nyomott.

IMG_2896.jpg

Az érlelést az üzletben lévő hűtőben végzik, ami közszemlére van téve, úgyhogy már csak azért megéri odamenni, hogy ezt a folyamatot megcsodáljuk. Természetesen az eladók el is magyarázzák a rendszerüket és hogy mit, miért csinálnak. A boltban amúgy lehet kapni ott készített kolbászokat sütve, pástétomokat, terrine-eket, pitéket, rilett-eket és minden olyan finomságot, amit eddig én csak Franciaországban az ottani henteseknél láttam.
A husira visszatérve; még péntek este lefekvés előtt kivettem a hűtőből, hogy sütésre szobahőmérsékletű legyen, mert nagyon nem mindegy, hogy 5 vagy 20 fokról sütünk 60-ra (medium).

Anya megkérdezte, hogy a hús miért van ilyen szorosan összekötve és hogy így fogom-e hagyni sütés közben?
Azért van kötözve, hogy sütés közben ne nyíljon szét és megtartsa a henger formáját. Lassabban, de a különböző húsrészek egyenletesebben fognak sülni. A zsineget csak szeletelés előtt vágtam le róla, közvetlen tálalás előtt. Így minden szelet kerek formájú lett.

IMG_2897.jpg

Szombat reggel, magamhoz képest, korán felkeltem és azonnal a konyhába mentem, aztán a délelőtt hátralévő részére ott is maradtam. Tekintve a konyhám méreteit, vagyis inkább az említésre sem méltó méreit, a főzést komoly előkészületek és szervezés előzte meg. Anya már rutinos az ilyenekben, úgyhogy hősiesen talpon volt velem és segített, ahol tudott.

Húsleves
Az ebédet húslevessel kezdtük, erről már egyszer írtam, ezúttal marhacsontból főztük és reszelt tésztával tálaltuk. Ez, szombat ellenére, meghozta azt a tipikus vasárnapi családi hangulatot, amiben mostanában egyre kevesebbszer van részünk.

Sült hús
A marhahúst megsóztam amennyire lehetett, majd egy forró serpenyőben kívülről elkezdtem sütni az oldalait úgy, hogy két percenként forgattam. Ezt addig csináltam amíg a tetején a zsír ropogósra sült és a többi oldala is aranybarna lett (kb fél óra). Majd 130 fokos sütőbe raktam egy órára (15 percenként megforgattam). Az alacsony hőfok miatt a hús lassabban, de egyenletesebben sült. Ezzel lett volna medium, de tudom, hogy a családom jobban szereti az átsült husit ezért visszaraktam még 10 percre, majd langyos helyen pihentettem. Ezt minimum fél órára terveztem, a vendégeink kicsit késtek, és mire leért a leves ez kb. másfél óra lett. Tökéletes medium well lett, kicsit rózsaszín középpel, szerintem pont olyan, ahogy ők szeretik és a hosszú pihentetésnek köszönhetően már egyáltalán nem folyt belőle húslé, amitől sokan rosszul lesznek és azt hiszik, hogy nyers a hús, pedig nem, csak nem hagytak neki elég időt pihenni.
Azt, hogy a sült kész van-e onnan tudtam, hogy egy hústűt a csont mellett függőlegesen beleszúrtam kb a közepéig. A tűt kihúzva a számhoz érintettem, ha ez forrónak érződik, akkor kész van.
A vékony hústűt mindig a hús legvastagabb pontjához szúrjuk be függőlegesen, így maghőmérő nélkül is érezni fogjuk, hogy az ‘hogyan’ sül.

Köretnek készítettem szalonnás mandulás brokkolit, fűszeres pirított répát, pirított krumplit és whiskey-s szószt.

Brokkoli
A brokkoli fejeket sós vízben roppanósra főztem, itt ügyeltem arra, hogy a víz ne forrjon, hanem gyöngyözzön, és mindig csak egy marék brokkolit dobtam bele, így az nem hűtötte le a vizet, hanem megfőtt benne. Kis adagokban gyöngyöző vízben főzve tovább tart, de a brokkoli egyenletesen fog főni, szép marad a színe és nem lesz olyan, mintha a teteje püré lenne a szára pedig még nyers.
Füstölt szalonnát apró kockákra vágtam, kevés olajon elkezdtem pirítani amíg a zsír kisült belőle és összeforgattam a brokkolival. Ízlés szerint sóztam, borsoztam. Tálaláskor pirított szeletelt mandulával szórtam meg.

Répa
A répákat megpucoltam, majd egyforma hosszúkás csíkokra vágtam (batonra). Egész köménymagos, egész borsos, sós vízben főztem őket roppanósra. Itt a víz még csak nem is gyöngyözött, inkább csak nagyon forró volt. Kíméletes módja a főzésnek, ez is tovább tart, de megéri.
Olajon megpirítottam a répát miközben fűszereztem sóval, borssal, marokkói fűszerkeverékkel, mézzel és őrölt köménnyel.

Krumpli
A krumplikat egyforma nagy darabokra vágtam, gyöngyöző sós vízben ¾-ig főztem, leszűrtem, lecsepegtettem őket, kiraktam egy tepsire és megvártam amíg teljesen kihűlnek. Így is maradt alattuk valamennyi víz, ezért egy másik tepsibe, nem sajnálva az olajat, visszaraktam őket, sóztam, borsoztam és megszórtam oregánóval. Mivel a husival sütöttem egy sütőben alacsony hőfokon fél óra 40 perc volt, mire teljesen ropogósak lettek. Gyakran kevergettem.

Szósz
Fél liter marha alaplét felére forraltam, sóztam, beleöntöttem a sültnek a levét és egy nagyon kevés liszttel mártás állagúvá sűrítettem. Beleöntöttem a húsból kisült zsírt és megkínáltam egy kis whiskey-vel (ennél az volt a célom, hogy az íze benne legyen, de ne érződjön rajta az alkohol).

A főétel tálalása előtt az összes köretet könnyedén meg lehetett melegíteni megint. Pár percre még a sültet is egészben visszadobtam a sütőbe. Szeleteléskor levágtam róla a zsineget, majd a csontot, és kb 10 szeletre felvágtam.

IMG_2900.jpg

Unokatesónk felesége félve megjegyezte, hogy ő nem vegetáriánus, de a csirkén kívül mást húst nem nagyon eszik. Nem győztem bocsánatot kérni, mert én nem kérdeztem, hogy mit nem esznek, ők pedig nem mondták.
Az az igazság, hogy ez a tál annyira jól nézett ki élőben, hogy már a látványtól csorgott a nyálunk, pedig az illata még el sem ért az orrunkig. C azt mondta, hogy neki már ezért megérte eljönni, hogy lássa az arcunkat amint a terített asztalt bámuljuk. :) Úgyhogy nekiestünk, aztán két perces csend lett, mert mindenki el volt foglalva azzal, amit a tányérjára rakott. C is megevett egy szelet husit, azt mondta, ez nála nagy dolog, de ez annyira finom, hogy nem lehet neki ellenállni. Örültem, hogy senki nem marad éhen.

Evés után mindenki kezdett hátradőlni, én gyorsan leszedtem az asztalt és mondtam, hogy van desszert is, de nyilván nem fogom senki torkán lenyomni, ha nem kér belőle. Diós, pisztáciás csoki brownie-t készítettem, amit vanília fagyival tálaltam. Egy ilyen menü után szóvá is tették, hogy mi az hogy a fagyit nem én csináltam. Haha, azt majd egy másik rendezvényen… :) Egyébként mindeki evett belőle, anya azonnal kérte a receptet, a vanília fagyi pedig egyszerű és nagyon finom választás volt hozzá.
Ezt már előző este elkészítettem, a brownie-nak jót tesz, ha tálalás előtt áll néhány órát.

IMG_2894.jpg

Hozzávalók:

  • 200 g sötét csoki (én Valrhona 72 %-osat használtam)
  • 150 g vaj
  • 150 g tojás
  • 345 g cukor
  • 2 g só
  • fél vanília rúd kikaparva
  • 200 g átszitált liszt
  • 100 g piríott dió
  • 100 g pirított pisztácia.

A csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztottam. A tojást, a cukrot és a vaníliát robotgéppel kihabosítottam. A cukros mixhez hozzákevertem az olvasztott csokit és a sót majd adagonként a lisztet, a legvégén pedig a diót és a pisztáciát. 150 fokon sütöttem 10 percig majd 2-3 percenként ránéztem.
Gyors, finom, nagyon csokis desszert.

IMG_2895.jpg

A kajakóma nem fejezi ki, amit éreztünk. Én megint leszedtem az asztalt, a tányérokat kivittem a konyhába és becsuktam az ajtót ‘ha nem látom, hogy mi van ott, akkor nincs is’ alapon. Aztán beszélgettünk és iszogattunk estig. Tök jó volt.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr496842263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2014.10.29. 15:54:44

Egy ekkora darab szárazon érlelt hús, már valami. Jó kaja. Étvágygerjesztő poszt. Csak a jóféle veresbor hiányzik.:D Teccik, jó alapanyagokból, jó érzékkel elkészített ételek. A húsos szalonna, mandula, brokkoli trió verhetetlen. Én brokkoli krémlevesen is ezt szeretem. Annyi, hogy én együtt pirítom a mandulát a szalonnával. Ami a zöldségeket illeti, a kíméletes főzés, nálunk sajnos még mindig nem divat. Kifőzik a tápanyagokat belőlük. Amióta megvettem a suvid cirkulátoromat, szinte mindig ezzel készítem a legtöbb zöldséget 83 fokon. Tökéletes és praktikus. Vegáknak is ajánlom, mert zöldségekhez, gyümölcsökhöz legalább olyan jó, mint húshoz.

Valrhona pasztillát lehet valahol on-line rendelni? Régebben időnként egy hazai csokiboltban tudtam Amedei tömböt venni, de manapság ez már aranyárban van.

rambo13 2014.10.29. 16:00:09

@A fickó: "Vegáknak is ajánlom, mert zöldségekhez, gyümölcsökhöz legalább olyan jó, mint húshoz."

erről mindig az jut eszembe, h a szakácsok könyve a sous-vide-ot kb kifejezetten zöldségekre kitalált módszernek írja. valóban csodákra képes, fantasztikus répákat lehet vele készíteni.

a poszthoz: ez a hús valami gyönyörű, de hol marad a yorkshire pudding? :)

sellőlány 2014.10.29. 23:37:01

A hús részt leszámítva, a zöldségek nagyon is a fogamra valók lettek volna a brownieval együtt! Ha legközelebb Budapesten főzöl valahol, igényelni fogok pár meghívót! :-)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.11.02. 19:53:37

@A fickó: nem hiányzott az, csak a cikkbe nem írtam bele! :)
Innen rendeltük: www.chocolate.co.uk/chocolate-shop/valrhona-couverture/

@rambo13: azt meghagytam az angoloknak! ;)

@sellőlány: sajna otthon nem szoktam főzni a publikumnak, max a családnak anyu konyhájában, de azt is csak nagyon ritkán.

sellőlány 2014.11.05. 17:18:01

@jEnci: Akkor az olyan felkéréseket, mint az a jómúltkori, amire egy ismerősöd hívott meg, már sosem vállalsz? Főleg, ha egyszer majd nagyon híres leszel? ;-) Szerintem Világevő is azonnal pártfogolna egy ilyen kezdeményezést.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.11.06. 01:31:11

@sellőlány: megmondom őszintén, hogy azóta nem keresett meg senki ilyesmivel, meg aztán én sem kerestem a lehetséges alkalmakat. Az utóbbi néhány alkalommal szinte végig családoztunk otthon, szóval rohantunk egyiktől a másikig, még éttermekbe sem nagyon mentünk el, mert egyszerűen már nem volt mikor. Jövőre május végén, június elején szeretnék hazamenni a Gourmet Fesztiválra, akkor terveztem egy kicsit több időt az otthoni gasztronómiára szánni. Ennek a részleteit még homály fedi, mert az még úgyis messze van, de az tuti, hogy a Lou Lou-ba el fogunk menni.

sellőlány 2014.11.14. 21:41:33

@jEnci: Biztos meg fogsz majd lepődni az itteni fejleményeken. Elképesztő módon fejlődik a gasztronómia szinte minden szinten, annak dacára, hogy a jó alapanyag sajnos még mindig nehezen beszerezhető. De azért nem reménytelen. Érdekes, annak ellenére, hogy a LouLou tartja a presztízsét, az én fantáziámat egy hosszabb külföldi távollét után lehet, hogy jobban izgatná valami experimentálisabb konyha. Gondolok itt a viszonylag gerilla módon működő lakáséttermekre vagy azokra a helyekre, amik éppen csak megnyíltak vagy profilt váltottak és még tart a lelkesedés, erős a motiváció. Kíváncsi leszek, hogy mit gondolsz majd erről, ha legközelebb hazalátogatsz. Addig is várom a bejegyzéseidet. Még egy kérdés, Cambridge-ben tudnál ajánlani egy bistrot jellegű, easy going helyet, ahol élmény lenne ebédelni?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.11.17. 18:06:21

@sellőlány: Még jóval azelőtt, hogy elkezdtem szakácsként dolgozni Zsolti elvitt a LouLou-ba egy vacsorára. Ez volt az első komolynak nevezhető éttermi élményem és akkor bármit rakhattak volna elém, akkor is el lettem volna ájulva, mert akkor az volt az ország legjobb étterme én meg ott voltam. Az első mindig különleges, ezért szeretnék annyira visszamenni. :) Azóta nyilván ők is változtak, meg én is, lehet én többet, mint ők, szóval oda muszáj menni. :)
Amennyire tudom a neten követem az otthoni dolgokat és tényleg feltűnő a változás aminek nagyon örülök.
Cambridge nekem teljesen kimaradt, ott még soha nem voltam és jobban belegondolva még ismerőseim sincsenek arról a környékről. Úgyhogy sajnos nem :( Zsoltival egyszer beszéltünk róla, hogy el kéne menni, de ettől tovább nem jutottunk.

the same thing 2015.01.03. 14:26:35

Végül maradt másnapra a húsból?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.01.03. 17:31:27

@the same thing: Igen, bőven elég volt, még másnap ebédre is.
süti beállítások módosítása