Határozottan tavaszodik, hosszabbodnak a nappalok, többet süt a nap és minden növény robbanásszerűen rügyezni kezd. Most már lehet kapni kora tavaszi zsenge zöldségeket is, kezdődik a medvehagyma szezon, a fantasztikus kucsmagombáról pedig nem is beszélve.
Néhány hete az étterem ebéd menüjében volt egy kucsmagombás, medvehagymás köret, ami annyira finom és egyszerű volt, hogy úgy érzem, hogy kár lenne nem megosztani a nagyérdeművel.
Hozzávalók:
- vaj (sok vaj)
- kucsmagomba
- gomba alaplé (fokhagyma, salott hagyma, kucsmagomba szár, víz, kakukkfű, babérlevél)
- gnocchi (vagy bármilyen más kifőzött tészta)
- friss lóbab
- medvehagyma
- só, bors, citromlé
Lóbab előkészítése: kifejtjük a héjából, mint a borsót. Sós vízben leforrázzuk, majd jeges vízben hűtjük. Leszűrjük és kifejtjük a külső, vastag héjból. A belső roppanós részt használjuk majd fel.
A kucsmagombákat megtisztítjuk. Levágjuk a szárát, amit elkülönítünk a fejektől. Mindkettőt váltott vízben többször átmossuk, majd szárítjuk.
Salott hagymát és fokhagymát kevés olajon üvegesre pirítunk, rádobjuk a gomba szárakat. Ezt is csak megfonnyasztjuk az edényben, majd felöntjük vízzel (vagy csirke alaplével). Lassú tűzön forraljuk 10 percig, majd hozzáadunk kakukkfüvet és babérlevelet. A tűzről levéve 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Tipp: ha nincs elég gomba szárunk az alapléhez, adhatunk még hozzá vékonyra szeletelt csiperkét, hogy használható mennyiségű alaplevet kapjunk.
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a kucsmagombákat, puhára főzzük. Ezt ne keverjük kanállal, mert a gombák összetörnek majd, inkább csak óvatosan rázogassuk a serpenyőt. Amikor a vaj elkezd habozni, felöntjük kevés alaplével, miközben folyamatosan mozgatjuk a serpenyőt, így egy fényes emulziót kapunk. Ehhez hozzáadjuk a tésztát, és a lóbabot. Ha szükséges több alaplét. A legvégén beleforgatjuk a félbe vágott medvehagyma leveleket. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. Ha a mártás túl híg, adjunk hozzá még vajat. Miközben az olvad, mozgassuk a serpenyőt a tűz felett. Azonnal tálaljuk.
Ebben az egyszerű ételben a kora tavasz minden íze benne van. Mi csirkével tálaltuk.
Képek: internetről.