A Mák Bistro az első helyen volt a magyarországi éttermi listámon. A neten nagyon sok jót olvastam róla és legalább ugyanennyi rosszat. A Bűvös Szakácson írtak Huszár Krisztiánról és volt egy cikk Balatoni Brigittáról, a cukrászlányról is. Van ám marketing, ezek után a saját bőrömön is tapasztalni akartam, hogy ez valóban ennyire jó-e. Foglaltunk asztalt 2012. április 7-én 12.00-ra. Késtünk fél órát, nem szép dolog. A hely stílusa itt is nagyon tetszett: fiatalos, barátságos és fényes. Leültünk a konyhával szembeni asztalhoz, úgyhogy amikor nyílt az ajtó mindig kukucskáltam. :) Szakmai ártalom.
Itt is 3 fogást ettünk, semmi pénzért nem hagytam volna ki a desszerteket!
Meglepődtem, hogy mennyire sok a halas étel az étlapon, ami nem baj, csak nem ez a megszokott a többi étteremhez képest. A felszolgálók felhívták a figyelmünket, hogy főétel helyett rendelhetünk több előételt is, ha épp olyan a kedvünk, ezzel lehetőségünk van több mindent megkóstolni. Jó ötlet, de mi ezúttal maradtunk az “unalmas” előétel-főétel-desszert vonalnál.
Rendeléskor desszeretet még nem kértünk, hogy ne tudják olyan hamar kihozni a főétel után.
A kenyérhez itt sem járt vaj, viszont hoztak hozzá olíva olajat. Vaj hiányom volt (a budapesti éttermek valamiért nem szeretik), úgyhogy megkérdeztem, hogy kaphatnánk-e azt is. Kaptunk. A kenyér itt is házi és langyos, a héja ropogós, a belseje foszlós. Emlékezetesen finom és még vajat is kaptam hozzá. Egyre szimpatikusabb ez a hely…
Kaptunk algát uborkasalátával, mint üdvözlőfalat. Friss, tengeri ízek.
Én előételnek hideg zöldalma levest kértem mangóval. Savanykás és édes is egyben, amilyen az alma, a mangó friss, a zöld levélkék pedig enyhe uborkaízt vittek a levesbe. A borágónak van ilyen íze.
Zsolti tatárbífszteket kért, mert az egy klasszikus. Remekül van fűszerezve, én egyenesen odáig voltam érte. Nem sok helyen lehet ilyen finomat kapni.
Főételnek én édesvizi sügért rendeltem medvehagyma szósszal és gnocchi-val. A sügér tökéletesen készítették el, a medvehagymaszósz is nagyon ízlett és a gnocchi is nagyon rendben volt. Egyetlen problémám az volt, hogy az utóbbi aránytalanul kevés volt köretként a halhoz.
Zsolti tőkehalat rendelt tökfőzelékkel. Bátor, én sehol nem rendelnék tökfőzeléket, mert soha nem szerettem. Itt viszont már a tálalás is izgalmas volt. A gyalult tök a tányér egyik felében csücsült hidegen savanyítva, ami aztán körbe volt rakva meleg krémes tök habbal, ami a főzelék szerepét hivatott betölteni, és ennek a tetején foglalt helyet a hal. Izgalmas és nagyon finom. Zsolti már majdnem az egész tányért megette, amikor mondta hogy nagyon sós a tőkehal. Megkóstoltam azt is, és én azt csodáltam, hogy eddig meg bírta enni. Rettentesen el volt sózva, meg is mondtuk a felszolgálóknak, amikor elvitték a tányért.
A desszerteken nem gondolkodtunk sokat, mivel csak 2 volt, a 3. a sajt. Én vanília tortát kértem eperrel. Nagyon szépen néz ki, de az eper sorbet-n itt is van egy nagy lyuk az elején (és nem azért, mert dierkt így fényképeztem, hanem mert így rakták le elém). Tudom, kekec vagyok erre, ezzel a kollégáimat is kikészítettem. De az ízéért egyenesen odáig voltam, tényleg nagyon finom volt!
Zsolti csokihabot rendelt ananásszal. Meglepődve pislogott fel, amikor megkóstolta a fagyit, mert egyből mondta, hogy ez olyan, mint a halva. És valóban, szotyi fagyi volt. Egek, ez a csokihab selymes és krémes volt, amilyennek lennie kellett, a karamellizált ananász pedig szépen kiegészítette. Zsolti azt is mondta, hogy ha a fagyit a csokival ette, akkor a szotyi íz már egyáltalán nem érvényesült, mert a csoki elnyomta.
Petit fours-ot is kaptunk, a csokis ribizlis túró rudi, a másik pedig valami piskóta szerű volt, de az mély nyomott nem hagyott bennünk. A túró rudi viszont érdekes volt, de mi nem éreztük a ribizli ízt benne.
A szerviz figyelmes és professzionális volt, az ételek az apró hibáktól eltekintve pedig nagyon-nagyon jók.
Az itthoni tartózkodásunk alatt ez volt az utolsó étterem ahova elmentünk. Nekem ez tetszett a legjobban, annak ellenére, hogy ehhez azért mélyebben a zsebünkbe kellett nyúlni. Itt fizettünk a legtöbbet, de cserébe volt jó szerviz és finom ételek.
Egy alkalomtól még egy hely sem lesz a kedvencem, de a Mák Bistro határozottan mély benyomást tett rám.
Mák Bistro
1051, Budapest
Vigyázó Ferenc utca 4.