HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2012.04.28. 01:53 jEnci

Mák Bistro

Címkék: budapest mák bistro

A Mák Bistro az első helyen volt a magyarországi éttermi listámon. A neten nagyon sok jót olvastam róla és legalább ugyanennyi rosszat. A Bűvös Szakácson írtak Huszár Krisztiánról és volt egy cikk Balatoni Brigittáról, a cukrászlányról is. Van ám marketing, ezek után a saját bőrömön is tapasztalni akartam, hogy ez valóban ennyire jó-e. Foglaltunk asztalt 2012. április 7-én 12.00-ra. Késtünk fél órát, nem szép dolog. A hely stílusa itt is nagyon tetszett: fiatalos, barátságos és fényes. Leültünk a konyhával szembeni asztalhoz, úgyhogy amikor nyílt az ajtó mindig kukucskáltam. :) Szakmai ártalom.

Itt is 3 fogást ettünk, semmi pénzért nem hagytam volna ki a desszerteket!
Meglepődtem, hogy mennyire sok a halas étel az étlapon, ami nem baj, csak nem ez a megszokott a többi étteremhez képest. A felszolgálók felhívták a figyelmünket, hogy főétel helyett rendelhetünk több előételt is, ha épp olyan a kedvünk, ezzel lehetőségünk van több mindent megkóstolni. Jó ötlet, de mi ezúttal maradtunk az “unalmas” előétel-főétel-desszert vonalnál.
Rendeléskor desszeretet még nem kértünk, hogy ne tudják olyan hamar kihozni a főétel után.

A kenyérhez itt sem járt vaj, viszont hoztak hozzá olíva olajat. Vaj hiányom volt (a budapesti éttermek valamiért nem szeretik), úgyhogy megkérdeztem, hogy kaphatnánk-e azt is. Kaptunk. A kenyér itt is házi és langyos, a héja ropogós, a belseje foszlós. Emlékezetesen finom és még vajat is kaptam hozzá. Egyre szimpatikusabb ez a hely…

Kaptunk algát uborkasalátával, mint üdvözlőfalat. Friss, tengeri ízek.

Én előételnek hideg zöldalma levest kértem mangóval. Savanykás és édes is egyben, amilyen az alma, a mangó friss, a zöld levélkék pedig enyhe uborkaízt vittek a levesbe. A borágónak van ilyen íze.

Zsolti tatárbífszteket kért, mert az egy klasszikus. Remekül van fűszerezve, én egyenesen odáig voltam érte. Nem sok helyen lehet ilyen finomat kapni.

Főételnek én édesvizi sügért rendeltem medvehagyma szósszal és gnocchi-val. A sügér tökéletesen készítették el, a medvehagymaszósz is nagyon ízlett és a gnocchi is nagyon rendben volt. Egyetlen problémám az volt, hogy az utóbbi aránytalanul kevés volt köretként a halhoz.

Zsolti tőkehalat rendelt tökfőzelékkel. Bátor, én sehol nem rendelnék tökfőzeléket, mert soha nem szerettem. Itt viszont már a tálalás is izgalmas volt. A gyalult tök a tányér egyik felében csücsült hidegen savanyítva, ami aztán körbe volt rakva meleg krémes tök habbal, ami a főzelék szerepét hivatott betölteni, és ennek a tetején foglalt helyet a hal. Izgalmas és nagyon finom. Zsolti már majdnem az egész tányért megette, amikor mondta hogy nagyon sós a tőkehal. Megkóstoltam azt is, és én azt csodáltam, hogy eddig meg bírta enni. Rettentesen el volt sózva, meg is mondtuk a felszolgálóknak, amikor elvitték a tányért.

A desszerteken nem gondolkodtunk sokat, mivel csak 2 volt, a 3. a sajt. Én vanília tortát kértem eperrel. Nagyon szépen néz ki, de az eper sorbet-n itt is van egy nagy lyuk az elején (és nem azért, mert dierkt így fényképeztem, hanem mert így rakták le elém). Tudom, kekec vagyok erre, ezzel a kollégáimat is kikészítettem. De az ízéért egyenesen odáig voltam, tényleg nagyon finom volt!

Zsolti csokihabot rendelt ananásszal. Meglepődve pislogott fel, amikor megkóstolta a fagyit, mert egyből mondta, hogy ez olyan, mint a halva. És valóban, szotyi fagyi volt. Egek, ez a csokihab selymes és krémes volt, amilyennek lennie kellett, a karamellizált ananász pedig szépen kiegészítette. Zsolti azt is mondta, hogy ha a fagyit a csokival ette, akkor a szotyi íz már egyáltalán nem érvényesült, mert a csoki elnyomta.

Petit fours-ot is kaptunk, a csokis ribizlis túró rudi, a másik pedig valami piskóta szerű volt, de az mély nyomott nem hagyott bennünk. A túró rudi viszont érdekes volt, de mi nem éreztük a ribizli ízt benne.

A szerviz figyelmes és professzionális volt, az ételek az apró hibáktól eltekintve pedig nagyon-nagyon jók.

Az itthoni tartózkodásunk alatt ez volt az utolsó étterem ahova elmentünk. Nekem ez tetszett a legjobban, annak ellenére, hogy ehhez azért mélyebben a zsebünkbe kellett nyúlni. Itt fizettünk a legtöbbet, de cserébe volt jó szerviz és finom ételek.
Egy alkalomtól még egy hely sem lesz a kedvencem, de a Mák Bistro határozottan mély benyomást tett rám.

Mák Bistro
1051, Budapest
Vigyázó Ferenc utca 4.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr754477421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.28. 15:58:18

Köretben meg kellene találni az optimumot a 40 deka nokedli és a csapott teáskanál krém/püré vagy pár borsónyi valami között...
Az Onyxban is ez volt az egyetlen hiányérzetem, nem óhajtok pusztán húsokat enni, esetleg kenyérrel.

tengier1 2012.04.28. 16:03:16

Kedves blogger,lehet hogy főzni tudsz,de írni, nem. Sok a szóismétlés.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.04.28. 16:50:30

Mennyi is volt az a mély zsebbe nyúlás?

Agent Cooper 2012.04.28. 16:59:38

Állítólag ebben az étteremben főznek egyedül tasmán rájalevest az országban. Azt beszélik, hogy hetente van friss rája Ausztráliából. Igaz ez? Meg tudja valaki erősíteni? A világ végére is elmennék egy tál eredeti tasmán rájalevesért!

ninimimi 2012.04.28. 17:29:38

Vacsoráztunk a Mák-ban. Rettentően kevés volt és rettentően drága. Alig győztem enni utána, hogy ne haljak éhen. A pénztárcám azóta is "fáj". Mindehhez képest annyira még udvariasak sem voltak.
Soha többé!

Semper Fidelis 2012.04.28. 20:11:39

@ninimimi: "Rettentően kevés volt és rettentően drága."

Hát a képek alapján nekem is ez jött le. Mondjuk én megértem, meg minden, de akkor is, azért legalább alap, hogy ne legyél éhes miután vacsoráztál, nem???

Note · http://myfunction.blog.hu 2012.04.28. 21:07:54

A Mak Bisztro es a Laci konyha szinte ugyan az. Hiba volt két teljesen hasonló ettermet valasztani. Raadasul azt hiszem a tulajdonosi hatter is hasonlo.
A Mak bisztroban a legnagyobb pozitivum a hibatlan alapanyag, es a vilagtendenciait koveto konyha. A kiszolgalas csapnivalo. A bor ajanlasrol nem irtal. Nem hiszek az ilyen helyen elfogyasztott 3 fogasos vacsorakban. Hideg elo, meleg elo. Ehez bor. Leves. Bor opcionalis. Sorbe. Foetel. Sajt. Esetlegesen deszert. Ez lehet egy kulinaris kaland. Sajnos ebben az etteremben csak a konyha tud teret adni ennek a kalandnak. Tudom hogy bisztronak indult, de vannak hoanyossagok. Vajas kenyer pedig: Costes. Onyx. Fausto. Itt osszesegeben is jobban jarasz. Egy picit emeltebb aron, de az altalad kepviselt muveszet tetejet kapod.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.28. 22:10:10

@Note: nem hasonló (a tulajdonosi háttér): Benkő Lászlót eltávolították a Mákból, de valószínűleg a Laciban is csak kisebbségi tulajdonos, ha egyáltalán az.

Note · http://myfunction.blog.hu 2012.04.28. 22:16:59

@Hepci: Köszönöm az infót!!
Ettől függetlenül is két nagyon hasonló intézmény. A Laci konyhán több a jó pincér. ;-))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.04.28. 22:56:59

@Note: a Mákban meg jobban főznek, a desszertek terén a legfeltűnőbb a különbség.
Egyébként a kiszolgálás nem különösebben érdekel, a Mákban se volt gondom a pincérekkel, amíg le nem köpnek és nem akarnak megverni, addig nem foglalkozom velük. :)
Miért baj, hogy van két ilyen? Akinek ez a stíl (apró adagos különlegességek fura posztindusztriális környezetben, nem olcsón) bejön, legalább többfelé mehetnek.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.04.29. 01:24:53

@tengier1: Legalább az egyikhez értek. ;)

@chipanddale74: italokkal és borravalóval került 22 000 Ft-ba.

@Semper Fidelis @ninimimi: : mi egyáltalán nem maradtunk éhesek utána.

@Note: a tulajdonosi háttérről nem tudtam semmit, de engem főleg a kaja érdekelt amúgy is. Kíváncsi voltam mindkét helyre, ezért mentünk el és cseppet sem érzem, hogy hiba lett volna.
Ilyen sok fogásos vacsorát a Waterside Inn-ben ettünk márciusban, szuper volt. Hogy érted azt, hogy nem hiszel ezekben?
Az Onyxban és a Costesban még akkor voltunk, amikor még nem voltak csillagosak. Az Onyxba legközelebb valószínűleg elmegyünk majd. A Fausto-ba nem jutottam el még, de körülötte nincs is akkora marketing, így könnyen elfelejtkezem róla.

@Hepci: szerintem is borul az egész étel, ha nincs meg a hús/hal köret egyensúly. Én tényleg nagyon hiányoltam több gnocchit ahhoz a halhoz...

Pétrus 2012.05.02. 02:11:58

Még soha nem ettem a Mákban.Ezért csak
a képeidből leszűrtek alapján mondok véleményt. Az ételek kissé egyszerűnek tűnnek, nincs exlusive érzete.Sőt! Ez aztán a menü össze állítás.

22 ezer forint az nagyon sok ezekért az ételekért, s igazából nem is értem a bloggereket, akik írtak a Mákról.
Hogyan merték kinyilvánítani azt, hogy a Mák, Michelin Csillagot érdemelne.
Attól fényévekre állnak.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 12:33:56

@Pétrus: Egy csillagnak nem is kell exlusivenak lennie. Nagyon jó ételeket kell produkálni.

22 000 Ft csak a többi budapesti étteremhez képest sok, európai viszonylatban (és ezt te is nagyon jól tudod) teljesen korrekt. Még ehhez az árhoz számold hozzá, hogy a belváros közepén van. Ez az árkategória belefér.

Nem értek egyet veled, az eslő csillagért küzdeni nem móka és kacagás, ők is küzdenek, túlzás azt mondani, hogy fényévekre állnak, mert ez nem igaz. Lehet, hogy még nincsenek készen rá, de nagyon jó úton haladnak.

Pétrus 2012.05.02. 15:57:49

@jEnci: Szia. Egy csillag megszerzéséhez is szükséges az összhang.

Én az ár / érték aránnyal nem vagyok kibékülve.
22000ft nem sok egy belvárosi étterem árazásnál. Európai szinthez képest meg hagyjuk..
Kint képesek az emberek 200 eurót otthagyni egy étkezésnél. Ahol dolgozom, húsvétkor egy 8 fős asztal 3100Eurót hagyott itt.(Ezzel se vagyok kibékülve), de még mindig arányban van az itteni fizetésekkel.

Tudom mennyi munka megszerezni az első csillagot. Épp stage-oltam egy közeli vendéglőbe ahol a séf, a Michelin Csillagra hajtott. 3 évébe telt, most végre meg is kapta első csillagját.

Nem vagyok rossz indulatú, mert teljes mértékben kiállok a magyar éttermek, s szakácsok mellett. Fontos, hogy szeretett hazánkban vissza fellendítsük az egykor sikeres vendéglátást. Sok sikert kívánok nekik természetesen.

Fontos, hogy együtt működjön a szakma. Rá kell szoktatni az embereket, hogy újra étterembe járjanak.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 16:31:22

@Pétrus: 22 000 Ft 63 font vagy 78 euró / 2 fő. Párizsi egy csillagos étteremben lazán ott hagytunk 78 eurót/fő. A Hind's Head-ben 50 font/ fő/ 3 fogásért tudsz enni és ebben nincs benne az ital. Szóval lehet hasonlítgatni Európához a tény az hogy ezekhez képest a Mák még mindig a legolcsóbb. Megaztán a londoni belvárosi éttermek is sokkal drágábbak, mint a kintebb lévőek. Hiába a hely bérleteket is ki kell termelni valahogy...

/Rá kell szoktatni az embereket, hogy újra étterembe járjanak./ Aha, először is kéne annyi pénzt keresniük, hogy legyen annyi plusz a zsebükben, hogy egyáltalán megengedhessék maguknak az étterembe járást. (És most főleg nem Budapestre gondolok, de ott is inkább rosszabb a helyzet, mint jobb)

Pétrus 2012.05.02. 16:56:46

@jEnci: Tudom, tisztában vagyok vele. Több rétek van. Kérdés az, hogy melyik réteget akarja megfogni az ember. Személy szerint, én majd a közép réteget. Elárulok egy titkot, hogy hol. Nyíregyháza :) De ezt majd 5-10 év múlva. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.05.02. 17:06:26

@Pétrus: Nagyon sok sikert kívánok hozzá! :)
süti beállítások módosítása