HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2023.03.13. 08:00 jEnci

Tinédzserek a konyhán

Címkék: stressz pub yorkshire pudding létszámhiány vasárnapi sült

img_4507d_1.jpgA 2022-es karácsonyi szezonra egyszerű menüt készítettünk. Úgy voltunk vele, hogy inkább szűkebb kínálattal csináljuk végig a decembert, de azt csináljuk meg rendesen. Figyelembe véve, hogy egyel kevesebben voltunk a konyhán és a színvonalból nem adunk le.

Nagyon forgalmas szervizeken az egyik tulajdonos jött be segíteni. Volt még egy tanuló, aki részmunkaidőben betöltötte a hiányzó műszakokat. Mindketten gyorsan tanultak, azok a fajta emberek voltak, akiknek elég egyszer elmagyarázni dolgokat, ami a mi életünket tette könnyebbé.

Betanítani valakit egy szakmára (pályára) tapasztalat nélkül eszméletlen energiabefektetés és nagyon-nagyon sok munka. Mert nem elég, hogy gondolsz a következő napra, csinálod a saját dolgodat, ami ebben az esetben nem csak a tálalón álldogálás és tálalás, hanem előkészítés, rendelés, főzés, tálalás, a szerviz levezénylése, a felszolgálókkal való kapcsolattartás. Ezek mellett még van plusz egy (vagy kettő) valaki, aki mellett ott kéne állni és figyelni 100%-ban, hogy mit csinál, irányítani, vezetni, tanítani, recepteket magyarázni, kérdésekre válaszolni. Lesz egy pont a nap folyamán amikor úgy érzed, ha három lenne belőled sem lenne elég.

És akkor jön az érzés, déjà vu, mert ezen már annyiszor, de annyiszor végig mentem. Már kétszer két kezemen sem tudnám megszámolni, hogy hány fiatal szakáccsal/tanulóval csináltam ezt végig. Ez valami olyasmi, aminek ebben a szakmában soha nem lesz vége.

Nagyon kellene még egy ember. De panaszkodni sem akarunk ugye, mert az a tulajok szempontjából úgy jönne le, hogy nem becsüljük meg azt, ami egyáltalán elérhető. Mert gyakorlatilag nincs más.

Vannak vendéglátós fejvadász cégek, ügynökségek, akik kifejezetten erre a szakterületre specializálódtak. A szabályok ugyanazok, mint bármelyik másik fejvadász cégnél. Ők szűrik az embereket, küldenek valakit, ha bejön, alkalmazod és fizeted nekik (a fejvadász cégnek) a lóvét. Ez egy kis hely, két szakácsot vettek fel így, mindkettő kapufa volt. Az ügynök eladta őket, de sajnos nem bírták tartani a tempót, így 2-3 hónap után felmondtak. A vissza nem térítendő pénzt az ügynökségnek ki kellett fizetni. Itt fontban ezrekről beszélünk. A második után a tulajdonsok annyira kiakadtak, hogy közölték, hogy ők többet ügynökséggel nem dolgoznak.
Csináltak egy közösségi media hirdetést, ami 24 órával és néhány megosztással később az üzenőfalakon elveszett, majd felraktak egy hirdetést egy álláskereső oldalra. És ennyi. Vártak. Végül is a hely elketyegett decemberben, januárban úgyis visszaeső forgalom van, majd valahogy túlleszünk rajta.
És esküszöm, ha még egyszer meghallom valakitől azt, hogy ‘we will model through’ vér fog folyni.

Ahhoz, hogy nekem valaki konyhai közegben újat mutasson komolyan oda kell tennie magát. És ezt nem elszállva írom magamtól, de komolyan én aztán sok mindent láttam, sokféle emberrel dolgoztam. Ennek ellenére ez a hely mindig meglep. És most nem a nemváltó kollégámról szeretnék beszélni, hanem a vasárnapokról.

Angliában a vasárnap óriási biznisz, ez egy teljesen más nap, külön menüvel, aminek az alapja a vasárnapi sült. Sült marha, sült malac, sült csirke, sült bárány. Általában kettő vagy max három szokott lenni ezekből az étlapon. Van hozzá sokféle zöldség, szósz (gravy), Yorkshire pudding és itt Norfolkban csőben sült karfiol. 8 féle dolgot kell felrakni egy tányérra: sütőtök püré, krumpli, répa, káposzta, karfiol, szeletelt marha, Yorkshire pudding, szósz. Amikor elkezdtem itt dolgozni elvárás volt, hogy ezt mind egyedül csináljam meg.

Más helyeken ezt 3 ember rakta össze.

img_5695.jpg

Egy ilyen kis csoda vasárnapon, ami amúgy is baromi nehéz, beküldtek nekem 30 főnyi rendelést 10 perc alatt. A CDP, akivel dolgoztam közölte, hogy nem fog segíteni, mert az nem az ő dolga. Aranypofa. Engem lehet terhelni, de ezen a ponton úgy éreztem, hogy ez azért az én határaimon is túl van. Közöltem a CDP-vel, hogy idejön és nincs apelláta. A felszolgálókat meg elküldtem melegebb éghajlatra, amikor jöttek volna jópofizni.

Hetekbe és néhány majdnem idegösszeroppanásba telt elmagyarázni a tulajoknak, hogy ez nem normális, ez jobb helyeken nem így van. Volt újra tervezés, a felszolgálók le lettek baszva, a másik pályán lévő szakácsnak muszáj volt segítenie, de leginkább próbáltak plusz egy embert beírni vasárnapra.

Ebben az óriási létszámhiányban hosszútávon az lett a megoldás, hogy mivel tinédzserek mosogattak, kettő mosogató lett beírva, hogy legyen valaki, aki tud segíteni a desszertekben és a mosogatásban is. Meg az egyik mosogatót beírták szerviz időre tálalni velem (meleg pályára).

Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy 15-16 éves gyerekekről beszélek most, akik konyhán dolgoznak.

Ha 10 éve nekem azt mondja valaki, hogy én egy vasárnapi 80 fős szervizt egy tanulóval és négy 15 éves gyerekkel fogok végigcsinálni, kiröhögöm. Amikor anyám annyi idős volt, mint én most, én 15 voltam. Gyakorlatilag mindegyik a gyerekem lehetne. Az az igazság, hogy ezt a tényt nekem mentálisan is fel kellett dolgozni. Amikor ezen túl voltam be kellett tanítanom őket az mellett, hogy egy négy fős asztalnak 8 féle dolgot pakolok a tányérra egyedül. Ja, nem. Van egy tinédzser, aki megcsinálja egy részét. De mivel 18 év alatti a 25 literes olajsütőhöz nem nyúlhat hozzá, a sütőbe nem nyúlhat be (ezer éves gáz) és nem szeletelhet húst (carving), mert nincs meg hozzá a gyakorlata. Meg az életkora. Ha bármi történik velük az az én felelősségem. Hivatalosan nem lehet egyedül hagyni őket a konyhán, tehát amíg ők ott vannak kell legyen egy 18 év feletti személy is velük. És nem tudják, hogy mit kéne csinálni. Mikro-menedzselni kell őket. Fentebb írtam, hogy ez mekkora meló.

A tanulónk legalább 18 év feletti. De mivel az egész konyhát én viszem (a főszakács szabadnapos), a holnapra is gondolva átnézem a pályáját. Van extra időm, megcsinálom neki az egyik desszertet, hogy másnap könnyebb legyen. De figyelj, a szerviz felpörög, az adrenalinszint megemelkedik, eladjuk az összes egyik fajta desszertet. Kétségbeesve mondja, hogy elfogyott a felszeletelt. Mondom, semmi gond, majd felvágjuk, amit reggel sütöttem. - RENDELÉSRE? – jött válasz. Hát igen, megoldható, fél percig tart, az belefér. (Én a mestere vagyok a rendelésre elkészített ‘belefér’ dolgoknak.)
Leveri a víz, elsápad, elfehéredik. Ott kell hagyjam a 15 éves partneremet a tálalón, hogy megmentsem a tanulónkat.
Egy perc alatt szeletelem és rakom tányérra a desszertet neki. Ez olyan szinten túl van az ő befogadóképességén, hogy meg sem próbálja feldolgozni, hogy mi történik. Egyszerűen csak csinálja, amit mondok neki (mikro-menedzselem őt is). Már rég elveszett a rendelésekben. Fel kell emeljem a hangom, hogy kiszedjem a kezdődő pánikból, hogy azt csinálja, amit mondok neki, lépésről lépésre. Kiküldtük a desszertek nagy részét, a többit már meg tudta csinálni nélkülem is.

Nagy levegő, kifúj, vissza a tálalóra.

A tinim megégette a tenyerét. Nagyon csúnyán. De ő egy kemény gyerek, azt mondja el van és túllesz rajta. Hálás vagyok neki, mert amúgy nagyon kell nekem ott a tálalón két plusz kéz, pedig látom rajta, hogy fáj neki.

Ezen a ponton már nekem is nagyon fáj (a lelkem).

Amúgy ti hallottatok már két 15 éves lányt beszélgetni? Mert ha a szerviz nem szívja le az agyadat, fizikailag úgyis fáradt leszel azzal nincs gond, ez garantáltan le fogja. Amikor bele is bonyolódsz a beszélgetésbe a téma az, hogy Leonardo DiCaprio mikor nézett ki jobban 1997-ben (Titanic, amikor ők még meg sem születtek) vagy mostanában? 

Szóval, amikor azt hiszed, hogy mindent láttál, tudatosul benned, hogy megcsináltál egy (80 fős) vasárnapi szervizt egy tanulóval és néhány gyerekkel. Pedig én mindig az mondtam, hogy a konyha nem játszótér. Ezen a ponton már nem lehet kifejezni, mennyire készültem ki mentálisan.

 

Utóirat

A tinédzsereket nem lehúzni akartam, csak rávilágítani a felelősségre a velük való munkával egy ott lévő műszakvezető vagy főnök szempontjából. A legtöbbjük keményen dolgozik és annak ellenére, hogy egyikük sem a vendéglátásban képzeli el a jövőjét nem kummantják el a munkát. Amennyire tudjuk felnőttként kezeljük őket és ez alapvetően tetszik nekik.

Szerintük Leo a Titanicban nézett ki legjobban. Szerintem meg végre férfi lett.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr10018059572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.04.18. 21:01:27

Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek.
süti beállítások módosítása