Gyümölcskenyeret már az ókori Rómában is készítettek. Akkor pürésített árpába kevertek bele gránátalma magot, fenyőmagot és mazsolát. Mézet, fűszereket és eltett gyümölcsöket a középkorban kezdtek hozzáadni. Az elkészítési mód az idők során minden országban változott.
A lentebbi verziót egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni. Kávé mellé ajánlom. A fűszerek és a belerakott aszalt gyümölcsök variációja végtelen.
Magyarországon inkább őzgerinc formában, Angliában viszont tortaformában sütik meg.
Hozzávalók:
- 200g liszt
- 10g sütőpor
- 100g kristály cukor
- 1-1 kiskanál gyömbérpor, őrölt fahéj, őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg, őrölt koriandermag
- 100g vaj
- 70g aszalt szilva
- 70g aszalt sárgabarack
- 70g aszalt datolya
- 1 egész tojás
- 100-150g tej
Az összes száraz hozzávalót összekevertem, majd elmorzsoltam a vajjal. Hozzáadtam az összevágott aszalt gyümölcsöket. A tejet a tojással összekevertem, majd azt is a lisztes keverékhez adtam. Igény szerint adtam hozzá még tejet. A masszát vajazott, lisztezett 6 szeletes tortaformába tettem és 170 fokon kb. 35 percig sütöttem.