Néhány napja vendégségbe voltam hivatalos, de nem akartam üres kézzel menni. Szezonalitásra való tekintettel egyszerű, diós répatortát készítettem.
Hozzávalók a tésztához:
- 400g liszt;
- 1 csomag szódabikarbóna;
- 550g kristálycukor;
- 1 mokkáskanál só;
- 2 púpos kiskanál őrölt fahéj;
- 1 kiskanál gyömbérpor;
- 1 csapott kiskanál őrölt szegfűszeg;
- 1 csapott kiskanál őrölt szegfűbors;
- 5 egész tojás;
- 400g napraforgó olaj;
- 600g hámozott, reszelt sárgarépa;
- 100g apróra vágott dió.
Hozzávalók a krémhez:
- 300g szobahőmérsékletű sajtkrém
- 150g porcukor
- 100g szobahőmérsékletű vaj
- 1 lime héja
Tészta elkészítése:
A sütőt előmelegítettem 150 C-ra.
A száraz összetevőket, a répa és a dió kivételével, egy nagy tálban összekevertem. Az olajat és tojást egy külön edényben kikevertem, majd hozzáadtam a száraz mixhez. Amikor egyenletesen elkeveredett hozzáadtam a reszelt répát és a diót, ismét alaposan összekevertem. Én egy közepes méretű lapos tepsiben sütöttem ki, így készült el kb 35 perc alatt. Nagyobb méretű tortaformában is meg lehet sütni, de akkor figyeljünk rá, hogy a tészta vastagsága miatt a sütési idő is több lesz.
Hagytam kicsit hűlni a tepsiben, majd egy deszkára fejjel lefelé kiborítottam és konyharuhával letakarva hagytam állni másnap reggelig.
A krém elkészítése:
A vajat, a krémsajtot és a porcukrot kihabosítottam. Fontos, hogy mind a vaj, mind a sajt szobahőmérsékletű legyen. Amikor szépen krémessé összeállt, egyenletesen elkentem a tészta tetején és lime héjat reszeltem rá.
Eredeti recept: BBC Food Recipes.