Idén egy párszor már próbálkoztunk kerti sütögetéssel, de az időjárás mindig keresztbetett. Azt tudni kell, hogy ha a szombat reggeli időjárás jelentés azt mondja, hogy egész nap felhős lesz az idő, de eső nem várható, tuti délután rövid felhőszakadás lesz, amit időnkénti napsütés fog megszakítani néhány percre.
Én amúgy készültem az egészbe belelendülni, hogy süthetnék kenyér rudacskákat rágcsálnivalónak, meg rendelhetnénk az étterem hentesétől egy 2,5-3 kg-os ribeye-t, amit felszeletelhetnénk steak-eknek meg süthetnék kenyeret és piskótatekercset desszertnek, mert azt tuti mindenki szereti. Aztán Zsolti lebeszélt a ribeye-ról, hogy ha esik az eső és lemondjuk az egészet mit kezdünk ekkora darab hússal, mert hát milyen lenne már ezt lefagyasztani? Hát végülis jogos…
Ez az egész ott folytatódott, hogy péntek délután hirdettük ki a szombati grillezést, mert vártunk az időjárásra. Részemről pedig a 10-ig alvás, délig kávézás, majd a lakás/kert rendberakása és a bevásárlás nem hagyott időt az egyéb sütögetésre.
Ennyit a gourmet baráti vendéglátásról. De legalább a szándék megvolt.
Rágcsálnivalónak sajtos, sós chips és sós mogyoró volt az asztalon. Csak hogy ne haljunk éhen amíg a társaság másik fele is megérkezik.
Aztán begyújtottuk a szerkezetet, ez olyan 20 perc amíg leég, és olyan parázs lesz rajta amin klasszul ízletesre sül minden.
Végül pedig telepakoltuk. Én eddigre már majdnem éhen haltam. Az első körben volt rajta hámozott, forrázott spárga, nyers lilahagyma, bárány és marha burger és kolbászkák, de a jobbféle fajtából.
Voltak némi pálcikára tűzött rákocskák is, de azok olyan gyorsan megsültek és utána olyan gyorsan el is fogytak, hogy esélyem sem volt őket lefényképezni.
Később került még rá sózott, szeletelt padlizsán és cukkini, paprikás malac burger és két 300 g-os tonhal steak is.
A többség egyszerűre vette a hamburger témát, szezámmagos vagy sima buciba rakta a húspogácsát, ketchup és mustár rá majd a buci tető és hammm.
A krumpli köretet ezúttal kihagytuk, volt hozzájuk sokféle zöldség, mint grillezett spárga, lilahagyma, cukkini, padlizsán, volt még zöldsaláta és egy kuszkuszsali is. Utóbbit legalább én csináltam. :)
De azért akadt köztünk, aki a bárányos spárgás burger mellett döntött a sima helyett.
Én az enyémet nagy műgonddal építettem meg. Sima buci, aminek a pirításával nem bajlódtam, mert nem volt hely a grillen, majd a paprikás malac burger (ezt akár magyarosnak is nevezhetnénk) ketchup, mustár, nyers lilahagyma, uborka, paradicsom, grillezett padlizsán és saláta levelek. Majd a buci tető. Aztán haraptam amíg volt.
Az asztalon lévő szószok ketchup, majonéz és kétféle mustár (angol és édes amerikai) voltak. Én részemről az édes amerikait jobban szeretem, mint az angolt. Utóbbiban a csípősség elnyom minden mustár ízt. Ezt egyikünk nem tudta, úgyhogy jól megkente a burgerét vele, majd amikor beleharapott fújtatott, mint egy sárkány. Gondolom neki nem, de nekünk nagyon vicces volt. :)
Miután megettünk mindent összeszedtem a lakásban lévő összes desszert féleséget és kivettem az asztalra. Csak nem hagyhatom édesség nélkül őket?
Szóval volt Brie sajt keksszel, fugde, csoki, szív alakú mályvacukrok és csak a saját lelkiismeretem megnyugtatására, mert semmi mással nem készültem, vittem ki még Baileys-t, kávélikőrt és jóféle portóit.
A bő választéknak köszönhetően mindenki megtalálta a neki valót, mi meg nem bírtuk megállni azt, hogy a mályvacukrokat ne melegítsük fel a parázsnál, mint ahogy azt már annyi amerikai filmben láttuk korábban. Amúgy nagyon jó móka. :)
Szerencsére az egészet megúsztuk eső nélkül aztán volt kajakóma másnap délig.