A kenyérhez szeretek kétféle lisztet használni. Általában ¾-ed rész fehér lisztet és ¼-ed rész vagy teljes kiőrlésű, vagy kevert magvas lisztet használok. Néhány hete eldöntöttem, hogy fogok cipókat sütni ¾ rész teljes kiőrlésű lisztből és ¼ rész kevert magos lisztből.
Kovász
Hozzávalók
300 g teljes kiőrlésű (kenyér) liszt
100 g kevert magvas (kenyér) liszt
3,5 g száraz élesztő
1 kiskanál méz
víz
A hozzávalókat egy nagy tálban összekevertem annyi vízzel, amennyitől az egész keverék lágy lett. Ezt nem kell kidolgozni, az sem baj, ha lisztcsomók maradnak benne. Majd konyharuhával letakarva hagytam állni szobahőmérsékleten (20-21 fok) 3 órát.
Tészta
Hozzávalók
600 g teljes kiőrlésű (kenyér) liszt
200 g kevert magvas (kenyér) liszt
3,5 g száraz élesztő
1 kiskanál méz
1 nagy púpos kanál só
víz
A tészta hozzávalóit belekevertem a kovászba. Annyi vizet adtam hozzá, amennyit éppen csak felvesz, hogy egy kemény nem ragadós tésztát kapjak, majd simára dagasztottam kb. 10 perc alatt. Ez a tészta nehéz, kemény, tömör és egyáltalán nem ragadós lett. Hagytam állni 3 órát konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten. Ennyi idő alatt a duplájára kelt. A tésztát 3 kb. 540 g-os gombócra szedtem szét. Minden gombócot újradolgoztam, hogy ne maradjon benne levegő és a felülete sima legyen. Ovális alakúra formáztam őket, majd a tetejét néhányszor egy recés késsel mélyen bevágtam. Hagytam a sütő tálcán pihenni másfél órát.
A sütőt előmelegítettem 190 fokra, majd egy edényben vizet tettem az aljára, hogy a sütéshez gőz keletkezzen. A cipókat 190 fokon 15 percig, majd 175 fokon 10 percig sütöttem.
Megvágás előtt hagytam őket hűlni és pihenni egy kicsit. A cipók kb. 500 g-osak lettek.