HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • Kerma: Köszi a cikket. Üdvözlettel, Kerma Design falpanelek. (2023.04.18. 21:01) Tinédzserek a konyhán
  • jEnci: @Sólyom Tomi: Bizonyítani nem tudom. Főleg ennyi idő elteltével nem. A cikk 2018-ban van időben. E... (2023.01.27. 23:47) Kiégés
  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) afrodiziákum (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) blog (1) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chef to home (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) covid (2) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (4) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csokoládé (1) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) curry (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) end of an era (1) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felmondás (1) felújítás (1) ferran adria (3) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (21) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kiégés (1) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai nap (1) konyhai pályák (3) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) korma (1) körte (1) kóstoló (1) kovászos (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) létszámhiány (3) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) miscellaneous (1) mise en place (2) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (3) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (3) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) norfolk (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) privát szakács (2) próbanap (2) pub (12) pulpbrother (1) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (3) rizs főzés (2) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (16) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (2) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (4) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (2) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (4) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (2) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2023.03.20. 08:00 jEnci

Nézeteltérések a vezetőséggel

Címkék: stressz pub létszámhiány

Mielőtt 2021 novemberében bementem a pubba az önéletrajzommal párszor elmentünk előtte kocsival, Facebookon is követtem őket, így maga a hely nem volt idegen. A beszélgetésen arra számítottam, hogy majd egy nekem nem annyira szimpatikus férfi főszakács fogad majd. Ennek ellenére egy fiatal csajjal és a házaspár tulajdonosokkal ültem szemben.

A nem annyira szimpatikus főszakácsot azonnali hatállyal (egy héttel korábban) kirúgták és a sous chefje (a fiatal csaj) lett a főszakács. Gyakorlatilag bele lett nyomva a pozícióba.
Nem akarta elvállalni, de tekintve, hogy ott voltam én, mint tapasztalt szakács, (mentálisan összetörve, de ezt ők nem tudták) úgy gondolta, ad az egésznek kifutási időt.

Elkezdtem tanítani. Gyakorlatilag mindenre, amit egy főszakácsnak kéne csinálnia (papírmunka, étlap árkalkuláció, haszon, elábé számítás) meg főzni is. Sokan kérdezték tőlem, hogy miért csinálom, ebből én mit nyerek. Szakmailag semmit. De nem akartam olyan helyen dolgozni, ahol darabos karfiol pürét csinálnak, mert nincs megfőzve eléggé, nincs turmixolva eléggé, nem adnak hozzá vajat, hogy selymesebb legyen, majd utána nincs átpasszírozva szűrőn. Vannak időszakok az életben amikor muszáj másokat tanítani, még akkor is, ha úgy érzed, hogy a te tudásodból kapaszkodtak fel. Mert amúgy lássuk be, különben mi a francot kezdek a Michelin csillagos főzés tudományommal egy helyi kiskocsmában Norfolk közepén? (Majd fogok vele kezdeni valamit, erről később, de akkor ez volt.)

Mindent együtt csináltunk. Ha probléma volt addig rágtam a fülét, hogy mondja meg a tulajoknak, amíg összeszedte a bátorságát, odaállt és elmondta nekik. Nem kell mindig, mindenre igent mondani. Lehet nemet is. És lehet érvelni is, hogy miért nem a nem. Volt egy pont, amikor döntés úgy nem született, hogy a véleményemet ne kérdezték volna meg. Élveztem ezt a rózsaszín felhőben lévő állapotot, mert nagyon sokat számított, hogy mit gondolok, de nem nekem kellett tartanom a hátam a dolgok miatt. A 2022-es nyár életem egyik legjobbja volt = gondtalan láblógatás.

img_4938.jpg

Semmi nem tart örökké. 

Angliában a nyári szünet 6 hét. Én ebből 3-at ki szerettem volna venni szabadságba. Először az volt a terv, hogy Mo-on fogjuk tölteni az egészet, de végül úgy döntöttünk, hogy kocsival elmegyünk Horvátországba másfél hétre, majd 5 napot Mo-n leszünk és úgy jövünk vissza Norfolkba. A 2020-2021-es évek után szükségünk volt pihenésre, amikor semmi közünk nincs a mindennapokhoz. (Nincs mosás, nincs főzés, nincs takarítás, nincs nagybevásárlás, nincs házfelújítás, nincs ezt meg ezt kell még elintézni.) A 3 hetet sokkallták így csak 2.5 hétre engedtek el. És újra itt voltam, amikor jött a folyamatosan az orrom alá dörgölése annak, hogy a főszakácsnak 10 napot kell egyszerre dolgoznia azért, hogy engem helyettesítsen.

Fél év alatt a biznisz eljutott oda, hogy a konyha kizárólag 2 ember jelenlétére épült. Az enyémre és a főszakácséra. Nem akartam bunkó lenni és a főszakács orra alá dörgölni, hogy amikor a Hinds Headben dolgoztam, rendszeresen dolgoztam 10 napokat egybe. (Az egyik héten hétfő-kedd a szabadnap, a másik héten szombat-vasárnap, a közte lévő 10 napot pedig le kellett nyomni.) Mostanra képes voltam elengedni és túllépni rajta. Giga-mega nyaralás volt, ami a Platán Gourmet-ban elfogyasztott vacsorával ért véget.

Ezek után gyakorlatilag minden egyes szabadság kérelmemre, ami hosszabb volt, mint egyszerre 6 nap, szájhúzás volt. Ez elkezdett nagyon zavarni. Az idill kezdett megbomlani.

Szeptemberben a főszakács megnyert egy országos versenyt. A döntőbe jutással rengeteg helyi sajtó figyelmet kapott, és nagyon sok megkeresést is más helyekről. Ügynökségektől lehetőségeket tekintve. A versenyen azokat a dolgokat emelték ki pozitívként, amiket tőlem tanult. Ellentmondást nem tűrően mondtam neki a verseny előtti utolsó műszakunkon, hogy bármilyen húst választ/kap PIHENTESSE. Bármilyet. Furcsán nézett rám, de megcsinálta.
Nagyon büszke voltam rá, meg magamra is, mert egy közepes teljesítményű fiatal szakácsot megtanítottam rendesen főzni.
A verseny után pár héttel a főszakácsot megkereste egy távolabbi, de szintén norfolki pub, hogy menjen oda főszakácsnak. Felújítás alatt volt az épület és teljes csapatot kerestek. A szituációt bonyolulttá tette, hogy ők engem is megkerestek és ahogy őt, engem is főszakácsnak akartak interjúztatni.
A főszakács és az én viszonyom a pubunkban eléggé adott, mert szerződések alapján ő főszakács, én részmunkaidős helyettes vagyok. A pubon kívül nyilván ez nem releváns ezért elmentem az interjúra. Jól sikerült. Azt mondták, hogy ők úgy érzik, hogy én rengeteget tudnék hozzátenni ehhez a helyhez, majd megkérdezték, hogy a főszakács eljönne-e a helyettesemnek. Valószínűleg nem.

Mivel nem tudtam milyen kommunikáció volt köztük és a főszakács között elmondtam neki, hogy voltam ott interjúzni én is ugyanarra a pozícióra, mint ő. Nagyon kiakadt. Azon is, hogy nem mondtam el neki, hogy megyek (3 hete nem láttam személyesen, én sms-ben pedig ilyenről nem kommunikálok) és azon is, hogy ugyanarra a pozira interjúztattak, mint őt. El kellett magyaráznom neki, hogy ha az ő üzleti szempontjaikat nézzük akkor valószínűleg ők még tucatnyi másik szakácsot is interjúztatni fognak, mielőtt visszaszólnak. Ez eszébe se jutott, ő úgy gondolta, hogy a pozíció már az övé. Nagyon naivan rám nézett és azt mondta, hogy ‘ő ugyanilyen helyzetben nem ment volna el’. Aranyszívem rajtam keresztül most értette meg, hogy a világ igazából hogy működik. (Egyikünknek sem szóltak vissza.) 

Az idill tönkrement.

Már nem kérdezte meg a véleményemet dolgokról, viszont ha elmondtam meghallgatta. Egy idő után az is zavarta, ha elmondtam, és inkább terelt. Mert ez az ő konyhája, ő így vezeti és majd ő megoldja.

Temetés miatt, családi okokból az októbert Mo-n kellett töltenünk. Elmondtam nekik, hogy mi történt, aránylag részletesen, és megkértem őket, hogy a családi problémáimra tekintettel hadd vegyem ki a hátra lévő szabadság napjaimat akkor, mert dolgunk van. Összesen 11 nap lett volna. Azt is elmagyaráztam, hogy Marcit nem szívesen vennénk ki az iskolából ez miatt, így meg vagyunk kötve olyan szempontból, hogy mikor utazhatunk. Októberben rekord számú extra műszakra írtak be, mert a konyha egyéb tagjai is szabadságra mentek és nem volt helyettesítés. És sajnos nem tudnak 11 napra elengedni, mert a főszakács nem tud annyi napot egyszerre dolgozni, az túl sok neki. És amúgy is nagyon rosszkor megyek el, mert az pont őszi szünet és akkor nagyon sokan lesznek. Nem tudnék hamarabb visszajönni? 

Igazából ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy a tulajdonsok, a látszat ellenére, egészen addig megértőek amíg az az ő és az üzlet érdekeit szolgálja és leszarták, hogy az én családomban egy másik országban milyen tragédia történt és ezt a traumát és a következményeit nekem fel kellene valahogy dolgozni.

Amikor aláírtam a szerződést, megfogadtam, hogy mindig, minden körülmények között a családom lesz az első. Nyomasztás ide vagy oda. Ez brutális teszt volt, de megmondtam nekik, hogy 10 napra akkor is el kell menjek.
Én ilyen határozottan még soha nem álltam ki magamért. Nem volt más választásuk, nem örültek, de megoldották.

Engem a legjobban az bosszantott, hogy a főszakács nem nyomta őket extra szakácsért. Azt sem vetette fel, hogy nem egészséges az, hogy az egész cég rá és rám épül. Miért tette volna? Nem tudta, hogy ez igazából a konyhája vezetéséhez tartozik. Ujjal mutogatni a tulajokra és azt mondani, hogy ez az ő felelősségük és lenyomni a 10 napot sokkal egyszerűbb, mint szembenézni a problémával.

A karácsonyi időszakban nagyon ritkán dolgoztunk együtt, de amikor igen volt egy pár alakalom amikor a személyzet hozzám jött oda kérdésekkel és nem hozzá. Ő frusztráltan közölte emelt hangon mindenkivel, hogy ő a főszakács és ha bármi probléma van hozzá kell menni, nem hozzám. Most én erre mit mondjak? A probléma elkerülést alkalmazva bementem a hűtőkamrába és a kommunikáció többi részét hallani sem akartam.
A barátnőm ezt a szituációt úgy foglalta össze, hogy ‘a hiúságát bassza az, hogy te ott vagy’.

Decemberben beírtak extra műszakra, amikor Marcinak téli szünete volt. Nem örültem, udvariasan meg is mondtam, hogy nem szeretnék extra napot vállalni és nekem arra a napra ebben a hónapban (nem januárban, amikor ki tudnák adni) szükségem lenne. A válasz udvariasan az volt, hogy HA találnak valakit a konyhára, ki fogják adni.

Nem találtak.

Én eddigre megembereltem magam. Zavart az, hogy az extra nap elvárás lett és beírtak úgy a beosztásba pluszba, hogy meg sem kérdeztek róla, hogy meg tudnám-e csinálni. Én nagyon jól be tudom osztani az időmet, nincs szükségem rá, hogy mások csinálják helyettem. Elmondtam nekik, hogy nem szívesen csinálom meg. Volt egy megbeszélésem az egyik tulajjal. Az elveimért kiállás a munkáltatóm felé új fokozatra lépett és a beszélgetés ott csúcsosodott ki, amikor a szemébe mondtam, hogy ‘neked azt kell nézned, hogy mi a legjobb a cégnek, nekem pedig azt, hogy mi a legjobb nekem’. Ezzel azért nehezen tudott mit kezdeni. Érdekes, meg tudták oldani, hogy kiadják azt a napot, ami amúgy szerződés alapján járt. Nagyon rosszul esett a lelkemnek, hogy ezért így az asztalra kellett csapni. 

A végletekig ki voltam merülve, megint. 

Januárban találtak egy új szakácsot. DE. (Kapaszkodj.) A főszakács közölte, hogy nem fogja megtanítani neki a meleg pályát, mert mi van akkor, ha felmond és akkor ő az idejét vesztegette. “Szó bennszakad, hang fennakad, lehelet megszegik.” Mert találtak valakit, akinek van tapasztalata, csinálni is akarja, főzni is tud, meg is kóstol mindent és NEM FOGJA BETANÍTANI, MERT LEHET, HOGY FELMOND … Vulgáris leszek, de én ilyet még nem basztam a 15 éves konyhai pályafutásom során.

A kéthetes áprilisi tavaszi szünetet (2023) Mo-n akartuk tölteni a korábban leírt családi dolgok miatt. 15 nap helyett 10 napra engedtek volna el, mert a főszakács egy péntek-szombat nem tud dolgozni és nem tudják helyettesíteni. Nálam itt telt be a pohár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr218059706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása