HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2016.05.08. 12:23 jEnci

Bocuse d’Or 2016, Budapest - előzetes

Címkék: budapest bocuse dor rövid hír sirha

 

Sajtó akkreditáció

Azok után, hogy kétszer elmentünk Lyonba és egyszer Stockholmba a Bocuse d’Or kapcsán kérdés sem volt, hogy a budapestire is el fogunk-e jönni.

bocuse2016_logobp.jpg

A többi Bocuse d’Or-hoz képest itt a sajtós jelentkezéseket 4 héttel az esemény előtt nyitották meg és amikor egy héttel a verseny előtt még semmiféle választ nem kaptunk, kezdtem aggódni. Zsolti próbálta hívni őket többször, amit vagy felvett valaki, akinek nem ez a hatásköre, vagy azonnal átkapcsoltak hangpostára egy westeles telefonra. Igen, westelesre. Ezek után küldtem nekik ismétlő e-maileket a jelentkezésről, amikre szintén nem reagáltak pár napig.

Május 5-én (5 nappal a verseny előtt!) megérkezett a válasz:

Tisztelt Kolléga!
Sajnos akkreditációját nem áll módunkban elfogadni, így sajtóbelépőt nem tudunk az Ön számára biztosítani. Egyúttal felhívjuk figyelmét, hogy a Bocuse d’Or Europe 2016 Döntőjére, a verseny történetében egyedülálló módon, szurkolói jegyek is válthatók a http://sirha-budapest.com/regisztracio-jegyvasarlas oldalon.
Megértését köszönjük,
üdvözlettel:
Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület

Nincs szó arra, amit én ez után éreztem, de leginkább tomboltam és dühöngtem. Volt képük elutasítani azok után, hogy 2013-ban az akkreditációt megkaptuk Lyonban, 2014-ben Stockholmban és 2015-ben ismét Lyonban. A többi újságíróhoz képest teljesen mások a cikkeim pont azért, mert én más szemmel nézem az egész versenyt a szakmai hátterem és tapasztalatom miatt. Arról nem is beszélve, hogy a stockholmi versenyről a mai napig az enyém az egyetlen értékelhető és hiteles cikk, hiszen semmilyen más független magyar sajtós nem volt ott a versenyen. Zsolti ott készült videóit a Hír TV használta fel a Gáborral készült interjú során. És akkor nagy kegyesen felajánlják, hogy vegyünk szurkolói jegyeket. ‘A verseny történetében egyedülálló módon, jegyek válthatók’ – ezt egyáltalán nem értettem, hiszen minden egyes európai Bocuse d’Or versenyre lehet(ett) szurkolói jegyeket váltani.
Legszívesebben elküldtem volna őket melegebb éghajlatra mindenféle kulturált nyelvhasználat nélkül. Erről Zsolti erősen lebeszélt és biztos, ami biztos vettünk két szurkolói jegyet. Nem azon dühöngtem, hogy ki kell fizetnem a jegyeket, hanem azon, hogy a saját nemzetem, akinek a nyelvén a cikkeimet írom, ilyen gusztustalan módon lerázott és elutasított.

Eszemben sem volt ennyiben hagyni a dolgot. A lyoni versenyek sajtós főnökével korábban már megismerkedtem, hiszen a 2015-ös verseny előtt engem kérdezett meg, hogy a 3 napos budapesti kiruccanása alatt hova menjen el enni, mit ajánlanék neki. Lyon-ban odamentem hozzá, bemutatkoztam és megkérdeztem, hogy milyen volt a hosszú hétvégéje. Úgy döntöttem, hogy írok neki egy roppant udvarias e-mailt arról, hogy mennyire rossz a szervezés (a korábbi versenyek kapcsán már hónapokkal előre tudtuk, hogy kaptunk-e akkreditációt) és hogy mennyire sokszor kellett hívni őket (eredmény nélkül) és ismétlő e-maileket küldeni, hogy egyáltalán méltóztassanak válaszolni. Nem kértem tőle akkreditációt, viszont sérelmeztem, hogy a korábbi versenyek kapcsán kaptunk sajtós belépőt, a cikkeim egyedülállóak és egyáltalán nem értem a saját nemzetem részéről ezt a fajta bánásmódot. Szombat ellenére néhány órán belül válaszolt, elnézést kért, és elkérte az összes korábban írt cikkemet. Újabb néhány óra elteltével magyarul küldték az akkreditációs kódot nekem is és Zsoltinak is.

Minden jó ha a vége jó, de azt továbbra sem értem, hogy miért kellett ehhez ennyire az asztalra csapni.

Mi várható a versenyen?

A hal téma dunai kecsege lesz (5 darab, egyenként 1–1,2 kg-os) és annak kaviárja (30 g). A tányér feléhez zöldséget és/vagy gyümölcsöt kell felhasználni. Fontos szempont, hogy a tányérra kerülő minden elem ehető legyen.

A hús téma magyar gímszarvasborjú lesz, aminek a combját és a gerincét kell felhasználni. Fontos szempont, hogy a recept sajátos és eredeti legyen. Ebben a fogásban a csapatok bemutathatják országuk kulturális örökségét. Az adott országra jellemző hagyományoknak meg kell jelennie az ízben, tálalásban és a főzési technikában is.

Május 9-én (azaz holnap) 16:30-18:30 között rendezik meg a METRO támogatásával a piacot, ahol a versenyzők a hal ételhez választhatják ki az alapanyagokat.

Május 10-én (kedden) a versenyzőknek korán fog kezdődni a nap, 6:30-kor foglalhatják el a boxokat. Az első boxban a főzés 8:30-kor kezdődik. A többiek 10 perc eltérésekkel kezdenek.

Konyhai beosztás:

Konyha 1 Izland
Konyha 2 Ausztria
Konyha 3 Norvégia
Konyha 4 Bulgária
Konyha 5 Finnország
Konyha 6 Németország
Konyha 7 Észtország
Konyha 8 Spanyolország
Konyha 9 Egyesült Királyság
Konyha 10 Törökország

Az első halétel 13:30-kor az első húsétel 14:05-kor kerül kóstolásra.

Május 11-én (szerdán) a program ugyanilyen időbeosztásban fog zajlani.

Konyhai beosztás:

Konyha 1 Hollandia
Konyha 2 Olaszország
Konyha 3 Oroszország
Konyha 4 Svájc
Konyha 5 Horvátország
Konyha 6 Franciaország
Konyha 7 Belgium
Konyha 8 MAGYARORSZÁG
Konyha 9 Dánia
Konyha 10 Svédország

15:35-kor kóstolja a zsűri az utolsó húsételt, ami a verseny végét jelenti.

Terv szerint az eredményhirdetés 18:00-kor kezdődik.

A versennyel párhuzamosan megrendezésre kerül a Sirha gasztronómiai kiállítás is. Sok nemzetközi kereskedelmi/gasztronómiai vásáron és kiállításon voltam látogatóként is, dolgozni is és sajtósként is, de magyarországin még soha. Kíváncsi leszek, hogy nemzetközi viszonylatban ez milyen lesz.

A versenyen találkozunk!

Hajrá Magyarország!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr398695974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bär Finn 2016.05.09. 08:52:59

Kiraly ill. kiralylany :-) vagy, hogy igy kiharcoltad magadnak a jegyeket. A szervezés részéröl pedig szégyen...