HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2016.04.17. 21:34 jEnci

UMU – két csillagos japán étterem Londonban

Címkék: szülinap london zsolti umu

Zsoltit szülinapjára valami különleges étterembe akartam elvinni. Azért választottam az UMU-t, mert ők az idei kalauzban kapták meg a második csillagjukat, kivételesen nem francia alapú konyhát visznek és az egyik ex-kollégám a desszert főszakács.

Péntek este 7-re foglaltam asztalt. Zsoltival 6-kor találkoztam a Sketch egyik bárjában. Az én szülinapomat tavaly az ottani étteremben ünnepeltük és úgy gondoltuk, hogy itt az ideje kipróbálni az egyik koktélbárt is. Mivel londoni mértékkel elég korán mentünk, bőven volt hely, így nem kellett sorban állni a bejutáshoz.

Úgy terveztem, hogy lesz egy nyugodt napom készülődni és összeszedni magam. Mégiscsak a férjem szülinapja van… Ez egyáltalán nem jött össze, végül rohantam, hogy odaérjek időben és a fényképezőt is otthon felejtettem. Végső estre maradt a mobil, de a félhomályban nem mindig sikerültek a képek olyan jól.

Az UMU a Mayfair egyik eldugott, sötét zsákutcájában van. Ha nem tudnám, hogy London egyik legpuccosabb környékén járunk, megijednék. Hatalmas táblával itt sem hirdetik, hogy mi az étterem neve, egyáltalán nem egyértelmű megtalálni az ajtót. Jobb oldalt a kis táblán diszkréten ki van írva, hogy UMU és az, hogy ‘ezt a gombot kell megnyomni’, hogy az ajtó kinyíljon.

img_4029.jpg

A recepción ellenőrizték a foglalásunkat, elvették a kabátjainkat majd az asztalunkhoz kísértek. A terítés nagyon egyszerű volt.

img_3989.jpg

Érkezés után azonnal hoztak meleg kéztörlőt.

img_3990.jpg

Utána pedig egy fekete tálcát, amire újra terítettek. Az este folyamán minden tányért, a desszertek kivételével, erre raktak le.

img_3991.jpg

Kértünk egy-egy pohár pezsgőt (ennyi volt az összes alkohol fogyasztásunk) majd kiválasztottuk a kóstoló menüjüket (Kaiseki Menu).

Az első fogás (Mukozuke) vékonyra szeletelt nyers kalmár volt Exmoor kaviárral, zöld retekkel és yuzuval (japán citrusféle). Ízben nagyon könnyű fogás, viszont a kalmár nyersen, akármennyire is szépen volt szeletelve, egyáltalán nem ízlett egyikünknek sem.

img_3992.jpg

A második fogás (Nimonowan) gőzölt ördöghal volt könnyű levessel és az ‘eddoe’ nevű trópusi gyökérzöldségből készült habbal.

img_3993.jpg

img_3994.jpg

A harmadik fogást két részre osztották (Tsukuri). Először megkaptuk a szószokat, abból az egyik szójaszósz volt, a másik pedig egy friss, házi készítésű chilivel, limemal és korianderrel.

img_3995.jpg

Utána hozták az első ‘tányért’, ami vékonyra szeletelt (nyers) morgóhal volt. Ez magában nem nyújtott semmiféle felemelő élményt, de a szószokkal fantasztikus ízbomba volt a szánkban.

img_3996.jpg

A második tányér (főleg sült) hal válogatás volt, amiket szintén a szószokkal fogyasztottunk el.

img_3998.jpg

A negyedik fogás (Atsumono) főtt Ibérico disznóhús volt tarlórépa pürével és téli zöldségekkel. A püré engem inkább főzelékre emlékeztetett. Ízletes, könnyű fogás volt.

img_3999.jpg

Az ötödik fogás (Yakimono) grillezett makréla volt japán savanyúsággal és eszméletlen finom szósszal. Pontosan nem emlékszem a szósz összetevőire, de arra igen, hogy ez így egyben volt a menü legízletesebb fogása. A savanyúságot a legvégén javasolták elfogyasztani, amolyan száj semlegesítő gyanánt a következő fogás előtt.

img_4002.jpg

A hatodik fogás (Shiizakana) kombuval (tengeri hínár) marinált szarvas volt, japán fűszerekkel. Ezt én kicseréltettem, úgyhogy kaptam helyette tonhalat ugyanazzal a körettel. Mindkettő éppen csak körbe volt pirítva és langyos volt. Zsolti azt mondta, hogy a szarvas szinte elolvadt a szájában.

img_4005.jpg

img_4006.jpg

A hetedik fogás (Gohan) rákos, rizses ‘leves’ volt szarvasgombával. Azért írom, hogy leves, mert az étlapon úgy szerepelt, hogy ‘crab rice soup’. Speciális melegentartón, rák páncélban szolgálták fel, majd a szarvasgombát frissen reszelték a tetejére. Laktató és látványos fogás volt kiadós mennyiségű szarvasgombával. Ehhez a fogáshoz ismét kaptunk japán savanyúságokat.

A nyolcadik fogásunk nem szerepelt a menüsorban. A desszert főszakáccsal a Square-ben együtt dolgoztam pár hetet, úgyhogy a vacsora előtti nap írtam neki egy üzenetet, hogy megyünk az UMU-ba ünnepelni.
Vaníliás, csokis, szarvasgombás desszertet kaptunk.

img_4019.jpg

A kilencedik fogásunk (Dessert) gesztenyés, mogyorós, csicsókás volt. Minden falattal más izgalmas íz és textúra volt a szánkban anélkül, hogy bármi is túlsúlyban vagy túl sok lett volna.

img_4021.jpg

Petit fours-okkal zártuk a menüsort. A zászlócskára japánul volt ráírva Zsoltinak, hogy ‘Boldog Születésnapot’.

img_4028.jpg

Mielőtt indultunk volna a felszolgálónk mondta, hogy a konyha most nem olyan elfoglalt, úgyhogy bemehetek köszönni az ex-kollégámnak és körbe nézni egy kicsit. Bemutattak a főszakácsnak is. Az UMU egyértelműen megkaphatná a London legkisebb meleg konyhájával rendelkező étterme címét. A hideg konyha nyitott és nagyobb, de a meleg konyha és a desszert pálya egyben nem nagyobb 6 m2-nél.

A kaja különleges élmény volt, de nem feltétlenül az amire mi számítottunk. Az viszont tény, hogy a japán konyhában nem vagyunk túl jártasak.
Most dolgozom egy japán szusi-mesterszakácsnővel, aki úgy jellemezte a helyet, hogy “európai japánnak nem rossz, de ez nem igazán japán konyha”.

UMU
14-16 Bruton Lane
London
W10 6LX

Látogatás: 2015. december 11.
Fizettünk: £373.50 / 2 fő

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr588635878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.18. 08:43:07

Ez igen! Ennél már kívánni sem lehet jobb gasztro-élményt!

Na jó, kívánni lehet. :-))