HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2016.01.06. 13:24 jEnci

Téli szünet

Címkék: karácsony szilveszter téli szünet

A karácsony és az ünnepek első munkálatai a kereskedelemben és vendéglátásban nyáron kezdődnek. Ebbe olyan dolgok tartoznak bele, mint egy-egy katalógus karácsonyi kollekciójának az összeállítása, dekoráció és díszlet tervezés (szóba sem kerülhet, hogy a tavalyit használják), menü írás és szerkesztés továbbá a karácsonyi ajánlatok összerakása. Egyes cégek már szeptemberben érdeklődnek a karácsonyi céges bulik iránt és muszáj adni nekik ajánlatot, lehetőleg jobbat, mint más, lehetőleg gyorsabban, mint más és lehetőleg valami olyat, amit más nem kínál.
A londoni utcákon októberben kezdik felrakni a dekorációt. Októberben egyes helyeken a kulisszák mögött már karácsonyi hajtás van és az emberek elkezdenek nagyon sok pénzt költeni. Ebben az időszakban Londonban bármit el lehet adni legyen az ékszer, smink, haszontalan giccs, dekoráció, förtelmes előre becsomagolt kaja csomag és így tovább. Minden évben Halloween a vízválasztó, mert addig ezek a munkák csak a színfalak mögött zajlanak, de utána életre kelnek. Felkapcsolják az utcai kivilágítást, a kiraktok egyik napról a másikra karácsonyi pompában díszelegnek, a nagyobbakéi külön túrát érnek meg és kis túlzással, de december végéig még az utcán is csillámpor lesz.

Az éttermekben októberben és november elején egyszerűen csak sokan vannak. November végén viszont dübörög minden egyes helyiség, a bárok tele vannak, gyakorlatilag még a csillárról is vendégek lógnak és kezdődnek a céges karácsonyi bulik a külön termekben. Minden helynek megvan a maga stílusa, és az előre megállapodott menüjei. Ilyen szinten nincs különbség a sarki pub és a két csillagos étterem között. Abban sincs különbség, hogy mindenki 14-18 órát dolgozik naponta és soha sehol nincs elég személyzet. Az szinte csodának számít, ha a mosogató nem hagyja ott a konyhát a legnagyobb hajtás közepén.
Ha van egy hét amikor az egyik szakács netán 2 egész szabadnapot szeretne, bedől a rendszer és megy az áldozat hibáztatás, meg a “cserben fogod hagyni a csapatot” duma. Mert dolgozni muszáj, november-decemberben ha halálodon vagy, az étteremben vagy köteles meghalni különben szar ember vagy.

Idén nálam ez máshogy volt. Amikor úgy éreztem, hogy nagyon megszokják a jelenlétemet közöltem, hogy a következő héten nem megyek. Amúgy is millió egyéb dolgom volt. Utána visszakönyörögtek az ügynökségnél, de a felesleges baszogatást, meg az elvárásokat nem hagytam a főszakácsnak. Kiderült, hogy helyettem két másik embert kértek és ketten (pasik) sem voltak elég jók, hogy engem egyedül pótoljanak. A pletykákból az is kiderült, hogy a 25 éves főszakácsot kirúgták, tehát a karácsonyi szünet után már nem kellett visszajönnie. Extra csavar volt, hogy ezt a 22 éves helyettesének köszönheti, aki addig fúrta a tulajdonosnál, amíg az végül kirakta és természetesen a sous chef lett az új főszakács. Ezen a ponton jöttem rá, hogy London tele van olyan emberekkel akiknek az egója a plafont, de inkább az eget verdesi annak ellenére, hogy teljesen képtelenek még hasonló feladatra is, nemhogy a konyhafőnökségre. Örültem, hogy ennek én csak a peremén vagyok, de nem kell semmilyen szinten része lennem.

Viszonylag későn találtuk ki, hogy hazajövünk karácsonyozni, ezért december 24-én utaztunk. A karácsonyi vásárlások utolsó részét (az apróságokat) karácsony előtt két nappal elvégezni, pedig egyenesen őrültség volt. Életemben nem láttam még ennyi embert az utcán és a bevásárlóközpontokban. Londonban egyébként mindig sokan vannak, de az átlag városi tömeg semmi a karácsonyi emberáradathoz képest.

Gatwick karácsonyi műsorok és szórakoztatás tekintetében nagyon kitett magért. Voltak a Jégvarázs szereplőinek öltözött lányok, jazz-es karácsonyi élő zenekar, elkerített rénszarvasok, akik lustán pihentek a szalmában és még a drog kereső kutyuson is szarvasos hajpánt volt, amit egyáltalán nem bánt. Meg voltak állig felfegyverzett járőröző katonák is.
Anya idén is kérdezte, hogy mit szeretnénk vacsorára, de mi mindannyian csak azt mondtuk, hogy az, amit mindig szoktunk enni, a hagyományos, az tök jó lesz. Ha krumplistésztát rakott volna az asztalra is jó lett volna, csak már lettünk volna otthon. Gyakorlatilag mindannyian beestünk az ezüst-kék gyönyörű karácsonyfánk alá. A nyomokból ítélve anya három napja meg sem állt, hogy nekünk karácsonyt varázsoljon. A megterített asztalon volt húsleves, töltött káposzta, rántott hús, kolbásszal és sajttal töltött hús, sült krumpli, francia saláta, töltött káposzta, savanyúságok és ötféle sütemény plusz a mákos és diós bejglik. Idén el nem tudtam volna képzelni mást és ez így volt tökéletes.
Vacsora után a szobában ünnepeltünk tovább, a fa mellett, ahogy szoktunk mindig. Tesóm (éjszakai hentesként dolgozik London egyik legjobb húsboltjában) nem aludt semmit, így ő kaja után családi körben azonnal kidőlt a hatalmas párnázott fotelben, a beszélgetésünk pedig egyáltalán nem zavarta. Nagyon sokáig dumáltunk, aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy anyuval ketten maradtunk a szobában. Megkerestem a telefonomat, amit amióta hazaértünk elő sem vettem és felnéztem a netre. Anyuval arról beszélgettünk, hogy mikor lett divat Facebook-on gyereket nevelni, az egymásra figyelés helyett folyamatosan képeket készíteni, majd azokat rögtön feltölteni, a karácsonyfával szelfizni mindenek felett és így tovább. Tényleg ez az érték? Ha igen, mikor lett az? Pótolhatja-e ez azt a családi figyelmet, amit akkor kapna mindenki, ha letenné a telefonját 2-3 órára?

img_4047.jpg

Az ünnep hátralévő része családozással telt. Amikor megkérdezték tőlünk pár nappal később, hogy mit csináltunk azt válaszoltunk “ettünk, aludtunk, feküdtünk, tévéztünk, olvastunk”. Néha elmentünk kutyát sétáltatni is. Londont muszáj valahogy kipihenni.

Karácsonykor húst eszünk hússal, szilveszterkor pedig még a csapból is alkohol folyik víz helyett. Az év végén virslit, az újévkor lencsefőzeléket sült husival ettünk. Persze évértékelőt is lefuttattam, de az inkább csak nekem fontos. Nagyon mozgalmas évünk volt és a 2016 sem néz ki kevésbé nyugodtnak, de ez így van jól.

Januárban az üzletek még gyorsan kiárulnak minden téli kollekciót fél áron. Az emberek ilyenkor még mindig úgy vásárolnak, mint a mérgezett egerek. Aztán lassan lekerülnek a dekorációk is, legtöbbször minden a kukába, mert az már jövőre nem lesz jó. Az éttermek január-februárban kicsit elcsendesednek, viszont az edzőtermek dübörögnek. Soha ennyi embert nem lehet egyikben sem látni, mint ebben az időszakban.

Nincs két egyforma év, ennek ellenére a téli szünet és a sok-sok pihenés után szinte észre sem vesszük, de az egyéni mókuskerekünk elkezdődött megint.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr188245642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.