HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.09.04. 02:09 jEnci

Kolozsvári Magyar Napok – Maurer Oszkár borkóstoló

Címkék: erdély bor kolozsvár borkóstoló maurer oszkár

A stockholmi sztázsolás után a nyár hátralévő részét Erdélyben töltöttem. Tanulmány úton voltam, minden érdekelt ami helyi és tradicionális. A rohanó városi élethez képest jó volt látni, hogy még léteznek, a szó hagyományos értelmében, közösségek. Volt egyfajta egészséges körforgás az élet és a természet között.
Szembetűnő jelenség volt, hogy míg a nyugati luxus éttermi világban divat a helyi alapanyagot használni, a kistermelőt megkeresni és támogatni, kimenni az erdőbe ehető virágokat, növényeket, gyümölcsöket szedni, addig itt ezek a dolgok természetesek. A kertből van a saját megtermesztett zöldség, mindenki befőzi magának télre a paradicsomot, lekvárokat, szörpöket régi receptek alapján. Az erdőből szedni a gyümölcsöt pedig egyes családoknak megélhetés, nem pedig sznobizmus Instagramon.

Kolozsvártól ugyan messze voltunk, de a magyar napok kapcsán odautaztunk pár napra. Nagyon színvonalas vásár volt, tele igényes programokkal és kereskedőkkel.
A steet food kínálatról pedig csak annyit említenék meg, hogy Londonban bátran megállná a helyét és jobb volt, mint amit bármelyik magyarországi vásár általában felvonultat.

A Borvadász Társaság minden estére szervezett borkóstolókat. Péntek este Maurer Oszkár volt. Nem néztem előzetes programot, de a nevével a RAW Wine Fair kapcsán már találkoztam. Oda a tumultus miatt nem jutottunk be, úgyhogy külön öröm volt, hogy a boraival ilyen személyesen is találkozhatok.

A kóstoló hatkor kezdődött, 10 lej (710 Ft) volt a jegy rá és további 10 lej a pohár, amit akár vissza is lehetett váltani a kóstoló után.
Maurer Oszkár energikus személyiség, tele életerővel és vidámsággal. A bemutatkozását azzal kezdte, hogy nem bírja a kötöttségeket és a kötöttségek nemcsak az embernek, de a bornak sem tesznek jót.
16 hektárnyi területen művelnek szőlőt, ami két történelmi borvidéket ölel fel: a Szerémséget és a Dél-Alföldet. Igyekszenek a régi, őshonos magyar fajtákat termeszteni. A bor készítésénél fontos a természetesség és a minél kevesebb vegyszer használata.

Az első bor amit kóstoltunk az a Szerémi Szerelem volt. A feleségével két különböző évjáratú sárgamuskotályt és furmintot házasítottak. M.O. azt mondta rá, hogy alapbor. Szerintem ez tipikusan az a fajta, amikor találkozunk egy régi ismerőssel és nagyon sok megbeszélni való van, szeretnénk kinyitni egy üveg bort, de ezúttal nem a bor értékelése és elemzése a fontos, hanem a beszélgetés és a partner.

A második egy 2013-as Zöldfülű volt. Ez Dél-Alföldi bor amiben hat fajtát házasítottak össze: szerémi zöldet, bakatort, mézes fehéret, bánáti rizlinget, furmintot és olaszrizlinget. Első hallásra nagyon soknak tűnt a hat fajta. Két dologra számítottam a kóstolás előtt. Az egyik, hogy atomjaira fog esni a számban és nem fogom szeretni, a másik, hogy annyira jó lesz, hogy az amúgy nem szűken mért kóstolót is kevésnek fogom találni. Annyit írtam le a borról magamnak, hogy ‘WOW’. Nem is kell mást mondani róla.

A kóstolások között/alatt Oszkár a történetek mesélésében nem állt meg. Sőt. A borokat ő is kóstolgatta velünk, így a hangulat kezdett egyre kötetlenebb lenni. Sokat beszélt arról, hogy a közösségi lét/szellem megszűnőben van mostanság, ezzel párhuzamosan értékek, tradíciók is elvesznek. A modern ember úgy gondolkodik, hogy ‘én’, míg a régi ember, egy közösség tagjaként, úgy gondolkodott, hogy ‘mi’. Inspiráló volt ez a mondata, mert eszembe jutott, hogy az emberek a nagy városokban mennyire magányosak, pedig kifelé azt mutatják, hogy nem. Azt gondolom, hogy ez a fajta belső magány az ‘én’ gondolkodásmódban gyökerezik.

Közben a következő bor felé haladtunk, ami a Bakator volt. Ez is egy ősi fajta, a bátrak borának tartották és a katonák itták. Azt mondta, hogy ebből csak illatmintákat fogunk kapni, mert nem tudott csak öt üveggel hozni (kb 60-an voltunk a kóstolón).
Ennél a pontnál M.O. megállapította, hogy míg a menekültek vagy illegális bevándorlók papírok nélkül mászkálnak Európa országai között gyakorlatilag büntetlenül, addig Szerbiából 5 üveg bort lehet bevinni az EU területére/fő. Hirtelen átfutott az agyamon a gondolat, hogy mi összesen 7 féle bort kóstolunk meg és ezek a palackok igen kalandos úton kerülhettek ide…
Szóval a Bakator. Gyönyörű volt a színe, az íze pedig egészen mesebeli, szinte selymes. Az a fajta fehérbor, amihez enni kell valamit egy kifinomult, elegáns étteremben.
M.O. itt elmondta, hogy több bora megy Michelin csillagos éttermekbe. És ezek az éttermek nem fogják a bort csak azért megvenni, mert történelmi borvidéken készült és jó a marketingje. Ők azért veszik meg, mert minőségi. Én ilyen bort minimum két csillagos éttermekben ittam.

A következő bor egy 2013-as Sárgamuskotály volt. Ez a szőlőfajta a Pálos szerzetesi rend hagyatéka a környéken. Hordóban erjedt. Mást nem írtam le róla, mert itt már inkább olyan témák kerültek elő, hogy hazaszeretet, miért mennek a magyarok (határon innen és túl) nyugatra és a magyar miniszterelnök döntéseinek az elemzése. Ezen nincs mit részletezni, a témák illettek a hangulathoz, a közönség pedig élvezettel hallgatta őket.

Ja, igen, a következő bor, mert végül is azért voltunk ott. Fehér corvinát kóstoltunk, ami öt fajta házasítása: szerémi zöld, fehér bakator, rajnai rizling, mézes fehér és sárgamuskotály. Gyönyörű címkéje volt, már magában az is mesélt. Olyan dűlőkből származnak a borok amik valaha a Hunyadi családhoz tartoztak. Karakteres fehérbor volt.
Ezúttal témánál maradtunk: ahhoz, hogy egy borról igazán jó véleményt tudjunk mondani, meg kell inni belőle legalább 4 palackkal. Még szerencse, hogy az nincs meghatározva, hogy azt mennyi idő alatt kell megtenni. :)

Eddigre már igencsak eltelt az idő, úgyhogy az utolsó két bort a többihez képest gyorsabb ütemben kaptuk. Kóstoltunk egy 2013-as Kadarkát a Szerémségből, amit M.O. csak piros bornak hívott. Piros gyümölcs illata volt, enyhén fűszeres ízzel. Sokak szerint az este legjobb bora volt, de határozottan az eddigi legjobb Kadarka, amit valaha ittam.

A sort a 2011-es Birtokvörössel zártuk. Számomra télies illata volt, nagyon tartalmas ízzel. 14,5 % volt az alkoholtartalma, de ez egyáltalán nem érződött rajta.

A beszéd az ‘az vagy, amit megeszel’ ez esetben megiszol közhellyel zárult. Természetesen ettől bővebben kifejtve. Ezzel amúgy én is mélységesen egyetértek. Eddigre az arcok kipirosodtak és a hangulat is emelkedett lett, én meg igencsak éreztem, hogy a fejembe szállt a bor és nem árt egy kis friss levegő.
Hihetetlen színvonalas borkóstoló volt, emlékezetes borokkal és történetekkel, szinte ingyen.

Maurer Oszkár szeptember 24-én Budapesten a Kadarka borbárban tart borkóstolót. Jegy ár: 3900 Ft. Részletek itt.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr957759494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.09.07. 15:34:29

A borász személyisége gyakran igen sokat tesz az élményhez, ezért baj, hogy a nagyobb honi borfesztiválokon gyakran csak fogalmatlan alkalmi kisegítők kóstoltatnak.
Ismeretlenül is tisztelem Maurer Oszkárt, de ez a kadarkája sajnos eléggé leszerepelt a "borklubunkban", pedig a mezőny nem volt vészesen erős. Persze, lehetett peches palackvariáció is...

TruczaTibor 2015.10.27. 10:34:18

A sznobizmussal a Redzepi munkájára utalsz?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.11.02. 23:14:29

@TruczaTibor: Redzepi munkájának egy része zseniális, a másik pedig ostoba sznobizmus a kelet-európai életvitelhez képest.

rambo13 2015.11.12. 19:53:04

@jEnci: itten van ez az interjú, és hát Tata, meg az utolsó bekezdés miatt igencsak rád gondoltam:

index.hu/kultur/eletmod/2015/11/12/pesti_istvan_tanti_michelin_csillag_platan/

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.11.14. 17:41:31

@rambo13: Bevallom őszintén Pesti István nevét és stílusát én sem ismertem az előtt, hogy csillagot kapott volna. Azóta több interjút olvastam már tőle és ezek alapján nagyon szimpatikus. Ezt a cikket még anyukám is elolvasta mielőtt én átküldtem volna neki. :) Karácsonykor hazamegyünk két hétre és biztos, hogy el fogunk menni a Platánba enni. Remélem nyitva lesznek január elején...