HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2015.04.07. 22:38 jEnci

Az elvesztett, visszaszerzett és megtartott csillagok története: Maison Pic – Valence, Franciaország

Címkék: hotel michelin csillag anne sophie pic valence maison pic

A Maison Pic családi vállalkozás, aminek a története felettébb izgalmas az elvesztett, majd újra megszerzett csillagok miatt.

Andre Pic az anyukája éttermében (Auberge du Pin) dolgozott Valence közelében, ami az 1930-as években átköltözött a városba és a Maison Pic nevet kapta. Nem sokkal később a Michelin három csillaggal értékelte a munkájukat. Andre fia (Jacques) látva, hogy a konyha vezetése milyen egészségügyi nyomokat hagy az apján úgy gondolta, hogy ő nem szakács, hanem autószerelő lesz. Az étterem 1946-ban elvesztette a harmadik, majd 1950-ben a második csillagját. Andre munkáját senki nem tudta sikeresen továbbvinni, így Jacques úgy döntött, hogy kitanulja a szakács-mesterséget és visszanyeri az apja és a család csillagait. A megszokott három fogást kibővítette egy nyolc fogásos degusztációs menüvé, ami abban az időszakban óriási újításnak számított. 1959-ben visszanyerte a második csillagot, majd 1973-ban a harmadikat. Andre Pic 1983-ban úgy halt meg, hogy az étterem visszaszerezte és megtartotta a csillagait.
Anne-Sophie Pic (Jacques lánya) az iskolát befejezve külföldre költözött és üzleti vezetést tanult. A családi vállakozást, amiben felnőtt, akkor még nem érezte magáénak, így látni akart valami mást. 1992-ben (23 évesen) azonban úgy döntött, hogy hazamegy és megtanulja a szakmát az apjától. Azonnal a tűzhely mögé állt. Sajnos a tanulás csak három hónapig tartott. Jacques az egyik szerviz után szívrohamot kapott és meghalt. Anne a konyhát maga mögött hagyva a recepción és a felszolgálókkal kezdett el dolgozni. 1995-ben az étterem megint elvesztette a harmadik csillagját. 1997-ben Anne-Sophie Pic átvette a konyha irányítását úgy, hogy közben hivatalos szakács iskolája és tréningje nem volt. 2007-ben visszakapta az étterem és az apja harmadik csillagját. Ezzel ő lett a negyedik szakácsnő a világon, akinek három Michelin csillagja van. Férjével, David Sinapian-nal, közösen vezetik az üzletet, amihez hozzá tartozik az öt csillagos boutique hotel, a kevésbé formális bisztró, a főzőiskola és egy borászat is.

 

A foglalás nagyon egyszerű volt, a honlapon kínálnak fix csomagokat. Mi a hét fogásos ‘Harmony’ menüt választottuk egy éjszakával a hotelban.
Késő délután értünk oda, így vacsora előtt volt időnk körülnézni. Itt igazán nem nehéz ellazulni, csend és nyugalom van, a személyzet pedig diszkréten teszi a dolgát. A recepció mellett egy vitrinben a Michelin könyvek vannak kiállítva a ’30-as évektől egészen napjainkig. Igazán meggyőző, főleg az a tudat, hogy az étterem mindegyikben szerepel.

img_0994.jpg 

A szobában épp csak leültünk szusszanni, amikor kopogtak az ajtón és kaptunk egy-egy csokis sütit. Amolyan üdvözlésképpen.

img_0990.jpg

A szobának amúgy hatalmas ablakai és egy szép méretes belső udvarra néző terasza is volt, amit a januári hidegre való tekintettel nem használtunk. Nyáron viszont szuper lehet.

img_0340.jpg

Hét óra körül mentünk le vacsorázni. A falatnyi kanapékat és az aperitifet egy árkádos helyiségben fogyasztottuk el.

img_0996.jpg

img_0997.jpg

img_0998.jpg

Utána átvezettek minket az asztalunkhoz. Az étterem hatalmas volt, ehhez képest az asztalok rendkívül tágasan voltak elhelyezve, itt senkinek nem kellett tartania attól, hogy valaki az intim szférájába mászik. A sarkokban elkerített külön asztalok pedig azt az érzést kelthetik, mintha egy nappaliban étkeznénk, családiasan.

A frissen sült meleg kenyeret kosárból kínálták.

img_1004.jpg

img_1006.jpg

Az amuse bouche libamáj parfait volt karamellizált tetővel, zöld alma habbal.

20150130-img_1007.jpg

img_1008.jpg

A menüben lévő első fogás osztriga volt kávéval és csicsóka pürével.
The “Gillardeau Oysters”

20150130-img_1010.jpg

20150130-img_1012.jpg

A második fogásunk töltött selyemcukorka (berlingot) alakú tészták voltak. Ezek füstölt Banon sajttal voltak töltve, hozzá gyömbérrel és bergamottal áztatott vízitorma levest szolgáltak fel.
Berlingots

20150130-img_1016.jpg

20150130-img_1018.jpg

A harmadik fogásunk vajban sült normandiai Szt. Jakab kagylók voltak zöld almás, fahéj leveles, zöld ánizsos szósszal és zeller szárral.
Scallops from Normandy

20150130-img_1023.jpg

20150130-img_1027.jpg

A negyedik fogásunk vörösmárna volt sáfrányos, citromos, amarettós szósszal.
Mediterranean red mullet

img_1036.jpg

img_1038.jpg

20150130-img_1042.jpg

Az ötödik fogás kerekre készített marha bélszín (tournedos) volt zellerszárral, édesköménnyel, fűszeres szósszal, kakaó babbal (cacao nib) és szarvasgombával.
Aubrac beef

20150130-img_1044.jpg

img_3269.jpg

A hatodik fogás, amit akár sajt fogásnak is nevezhetnénk, eszméletlen krémes vaníliás Brie sajt volt. Számomra annyira furcsa volt a sajt íze a vaníliával, hogy nem tudtam eldöntetni, hogy ízlik-e.
Brie de Meaux with Bourbon Vanilla

20150130-img_1056.jpg

20150130-img_1059.jpg

Még a menü elején próbáltam lecserélni az egyik desszertemet egy sajt tálra. Először nem értették mit szeretnék, utána rájöttek, majd mosolyogva mondták, hogy a sajttál alapból a menü része. Úgyhogy én nem szégyenlősködtem. Zsolti pedig boldogan betolta az én desszertemet is, azokat én tényleg csak megkóstoltam.

img_1060.jpg

img_1061.jpg

20150130-img_1064.jpg

A sajtok után kaptunk egy grapefruitos elődesszeretet.

20150130-img_1078.jpg

20150130-img_1079.jpg

Az egyik desszertünk mandarinos, gesztenyés, sáfrányos volt.
Mandarin Mikan, the Ardeche chestnut and saffron

20150130-img_1085.jpg

20150130-img_1086.jpg

A másik pedig csokis, kókuszos amit sumac-kal fűszereztek (fanyar keleti fűszer).
Madagascar chocolate, coconut and sumac

20150130-img_1087.jpg

20150130-img_1091.jpg

Az petit fours-okat a desszertekkel együtt hozták ki.

20150130-img_1080.jpg

Ehhez a vacsihoz kaptunk egy-egy pohár pezsgőt, egy üveg fehérbort és egy üveg vörösbort is. Utóbbit már nem fejeztük be. A vacsink végén telt ház lett, így a terem síri hangulata feloszlott. Mindig elfelejtjük, hogy a franciák fél kilenc előtt éttermekbe be sem teszik a lábukat.
Madame Pic határozottan emlékezetes konyhát visz, meglepőek, de mégis kifinomultak a párosításai. Az ételek stílusa tapintatos, elegáns, szerintem nagyon szerethető. Nála enni ünnep.
A személyzet figyelmes, de nem tolakodó, úgy teszik a dolgukat, hogy közben észre sem vesszük, hogy ott vannak.

Másnap a reggelit az árkádos teremben szolgálták fel szépen megterített asztaloknál. Az előző este lakomája még élénken élt a gyomromban és egyáltalán nem voltam éhes. Főleg nem édes dolgokra. Az érdekes az volt, hogy a reggelinél tálalt gyümölcsök, pudingok hozták az előző este kifinomultságát. Az ananász kompót pl. kamillával volt elkészítve.

Fizetésnél kaptunk útravalót is, apró sütit, vizet cukorkát egy kis csomagban. Sajnos ennek az egy napos álomvilágnak hamar vége lett, mi pedig elindultunk a reptér felé.
A Maison Pic az egyik legemlékezetesebb vacsora élményünk volt.

Hotel Restaurant Pic
285 AV. Victor Hugo
26001 Valence

Látogatás: 2015. január 30-31
Fizettünk: £ 862,74 / 2 fő

Tükrök az egyik folyosón

img_1095-edit.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr427348994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.04.08. 17:04:31

Óriási kedvencem nekem is, itt van a saját ottani élményem, és a vele készített interjúm, hihetetlenül kedves nő: vilagevo.blog.hu/tags/pic

sellőlány 2015.04.09. 22:42:38

Már sokszor meg akartam kérdezni, hogy mi Zsolti foglalkozása. Illetve hogy a nívós helyek lecsekkolása ugyanúgy szakmai ártalom, mint nálad vagy csak amolyan műélvezet?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2015.04.10. 02:00:01

@világevő: olvastam őket, jelentősen befolyásolta azt a döntésünket, hogy melyik top étterembe menjünk a környéken. :)

@sellőlány: neki csak műélvezet. Nagyon élvezi a szakmámat ilyen szinten :) Ő a hétköznapokban a számítógépekkel babrál, (senior) rendszergazda.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.04.11. 08:40:11

@jEnci: na akkor még inkább örülök, hogy ennyire bejött nektek is, zseniális nő.