HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.06.19. 08:00 jEnci

Vasárnapi ebédek

Címkék: csirke bárány hal gomba fokhagyma pesto bazsalikom csirkecomb rozmaring couscous tagine vasárnapi ebéd vasárnapi sült

Az utóbbi néhány hétben elég zsúfolt volt a programunk. Röviden: elkezdtem munkát keresni, elmentünk néhány napra Stockholmba, találtam munkát és újra dolgozó ember lettem, tesóm is úgy döntött, hogy tekintettel az otthoni kilátásokra ő az életét bizonytalan ideig Londonban folytatná, szóval egy darabig velünk lakik, és végül, de nem utolsó sorban, itt is berobbant a jó idő, úgyhogy minden percet a szabadban töltöttünk.
Jelenleg egy vasárnaponként zárva tartó borbárban dolgozom (erről majd írok később). A vasárnapra amúgy is mindig úgy tekintettem, mintha egy mini-ünnep lenne, ennek következtében külön öröm, hogy egyáltalán nem kell dolgoznom aznap. Így mostanra már szokássá vált, hogy valami általunk készített finomságot eszünk ebédre, valami olyasmit, ami nem láncol oda órákra a konyhába, ízletes, de mégsem fordul elő a hétköznapjainkban.

Az itteni kánikula miatt (ez itt 23 fokot és napsütést jelent, szóval nyomába sem ér az otthoninak) kedvet kaptunk egy jó pesto-s tésztához. Vettünk két csokor bazsalikomot a szupermarketben amiket szüret előtt még egy hétig erősítettem a kertben, hogy túléljék a megnyírást. A pesto Zsolti specialitása, mindig ő készíti, ha szerencsénk van, egy nyáron akár háromszor is megvághatjuk ugyanazokat a bokrokat. Nem lehet megunni.
Eredeti recept Zsolti tollából, képpel itt.

Másik alkalommal morgóhalat ettünk, amiket a helyi piacon szereztünk be.

IMG_2475.jpg

Kifiléztem őket, sóztam, borsoztam, majd egy forró serpenyőben 3 perc alatt készre sütöttem. Tálaláskor citromlét facsartam a filékre.
A köretek korianderes, tejszínes, zellerszáras gombamártás és kacsazsíron átforgatott főtt brokkoli és sárgarépa voltak.

IMG_2479.jpg

A mártásba raktam abból a szárított gombából is, amit a svéd barátainktól kaptunk. Maguk szedték az erdőben, majd szárították otthon. A nagyon erős íze miatt inkább csak fűszerként használom, így rendkívül fel tud dobni bármilyen gombás ételt. Felhasználás előtt langyos vízbe szoktam áztatni.

IMG_2477.jpg

Nászajándékként félig angol, félig magyar barátainktól kaptunk egy marokkói tagine-t (észak-afrikai kupolás főzőedény agyagból). Ugyan az esküvő tavaly júniusban volt, idén áprilisban sikerült úgy intéznünk a dolgokat, hogy oda is tudják adni, mert ezt, érthető okokból, nem akarták elhozni Magyarországra, hogy aztán mi visszahozzuk Angliába, mindezt úgy, hogy ne törjön el. Csak közben mindenkit lefoglalt a saját élete.
Az edényt eredetileg faszén vagy parázs fölé helyezik és úgy főznek benne. A kupolának köszönhetően a meleg levegő egyenletesen áramlik a belsejében, így az étel lassan, kíméletesen készül el. Kaptunk hozzá egy fém alátétet is, amivel a tagine-t gáztűzhelyen is lehet használni.
A neten kicsit utánaolvastam ennek és igazából bármit lehet készíteni benne, ez csak a fantáziánkon múlik, és 140 fokig még sütőbe is lehet tenni.

IMG_2466.jpg

Arra még nem szántam rá magam, hogy eredeti marokkói ételt főzzek benne, mert a megfelelő használathoz és receptekhez amúgy is egy észak-afrikai túrát kellene beiktatni, úgyhogy elsőnek maradtam egy egyszerű cideres csirkecombnál. A tál aljában készítettem egy gazdag zöldséges ragut amibe került hagyma, fokhagyma, paradicsom, gomba, zellerszár és chili. Pároltam, fűszereztem, felöntöttem egy doboz ciderrel és rotyogtattam 2-3 percig. Erre kerültek rá az előzőleg befűszerezett csirkecombok.
A tagine-hoz kaptunk egy üveg fűszert is, amiről a barátaink sem tudták elmondani, hogy mi van benne, de az illata alapján gazdag köménymagban és kurkumában, éreztem benne szegfűszeget és mustármagot is.
Ráraktam a már egy órája vízben ázó tetőt és beraktam a 120 fokos sütőbe másfél órára. Azonnal lehetett tálalni, kuszkusszal és a mellette lévő zöldségekkel ettük. A hús szaftos és puha, a bőre pedig ropogós lett.

IMG_2468.jpg

Még a Square-ben a hentes küldött néhány mintát a termékeikből. Ezeket a főszakács megnézte, tudomásul vette, hogy ilyenekkel is foglalkoznak, de azt is tudta, hogy ilyesmiket ő soha nem rendelne. Így a húsokat szétosztotta a konyhán, mondván vigyük haza, csináljunk vele azt, amit akarunk, neki nem kell. Nekem egy másfél kilós bárány combot nyomott a kezembe. Levákuumoztam gyorsan, hazahoztam és lefagyasztottam. Félbevágni nem akartam, és úgy ítéltem meg, hogy másfél kiló hús tetemes mennyiség lenne kettőnknek, így türelmesen vártam a megfelelő alkalomra. Mivel már nem ketten, hanem tesómmal együtt hárman vagyunk az ilyen vasárnapi ebédekre, úgy döntöttem, hogy bárány combot illetően ütött az óra.

IMG_2530.jpg

A tagine-ban való főzést ismét tágan értelmeztem, hiszen ez mégis valami olyasmi, mint a pataki tál, amit anyu amúgy is rendszeresen használ(t). Szóval, a húst péntek este kiszedtem a fagyasztóból, hűtőbe raktam, szombaton este pedig kint hagytam a konyha pulton, hogy szobahőmérsékletű legyen. Vasárnap fűszereztem sóval, borssal és a fentebb írt sárga keverékkel, alaposan beledörgöltem, majd a zsírt óvatosan felfeszítve fokhagymát és rozmaring ágakat dugdostam alá és a húsba is, ahol lehetett. Hagytam így pihenni amíg a raguval elkészültem.

IMG_2531.jpg

Hagymát, fokhagymát, zellerszárat és répát aprítottam. Az első kettőt kacsazsíron elkezdtem fonnyasztani, majd hozzáadtam a többit is, nyomtam rá egy kevés paradicsom pasztát és felöntöttem fél liter csirke alaplével (a maradék rozmaringot is hozzáadtam). Sóztam, borsoztam, megvártam amíg felforr. Adtam hozzá egy deci vörösbort is, csak az íze kedvéért. Amikor már rotyogott, a közepére raktam a husit, lefedtem a tetejével és betoltam a 120 fokos sütőbe.

Nos, ezen a ponton mi elhagytuk a lakást. Tavaly és tavalyelőtt kétszeres macska tartók voltunk, mostanra viszont már sajnos egy sincs, de megmaradt némi kaja, alomtál, hordozó és ilyesmi egyéb cica kellékek. Ezeket vittük el leadni a Battersea Dogs and Cats Home-ba. Ha már ott jártunk, akkor körül is néztünk. Nem térnék ki rá, hogy az ott lakók mennyire cukik voltak, mert leírhatatlanul, és én a hiszti határán voltam hazafelé, hogy “de nekem akkor is kell egy kutya!”. Hát azóta sincs.

Mire hazaértünk a bárány combi már egy ideje sült, gyorsan kikaptam a sütőből és a tálban hagytam pihenni, amíg elkészültem a köretekkel és a mártással. Az egyik köret sós, kapros, mentás vízben főtt újburgonya volt, amit tálaláskor sóval és vajjal kevertem össze, a másik pedig párolt cukkini. Ehhez a tál aljában lévő nagyon finom szaftot használtam, ugyanis rengeteg volt.
A mártáshoz fél liter csirkealaplét felére forraltam és hozzáadtam a leszűrt bárányszaftot. Hagytam forrni 2-3 percig, majd liszttel mártás állagúvá sűrítettem.
Terítettem és ettünk.

IMG_2533.jpg

Ahogy gondoltam, a ‘hosszú’ kirándulás miatt, a husi kicsit kiszáradt, de még így is élvezhető volt a csodás íze és omlós, puha állaga. A mártás is fantasztikus lett.
Mindezt egy 2008-as francia vörösborral kísértük.

IMG_2535.jpg

 

Ezek a boldog vasárnapok, amiket mindig annyira élvezek!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr516376451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2014.06.19. 16:28:04

wow, gratula az új munkához, meg a taginehez. régóta vágyom már egy ilyenre, még keith floyd műsoraiban láttam, azonnal megával ragdott, de sajna baromi drága itthon...

az a fűszerkeverék több mint valószínű, hogy ras el hanout lesz, vagyis a "bolt legjava", aminek aztán ezer féle variációja van...
én leginkább bárányhoz szoktam használni...
hu.wikipedia.org/wiki/Ras_el_hanout

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.06.22. 10:51:32

@rambo13: köszi!
Én bárányt nem szoktam itthon készíteni, ez volt az első alkalom, és ez is csak azért, mert a kezembe nyomták, hogy vigyem. A csirke is elbírta a fűszerkeveréket, bár inkább csak meghintettem vele, míg a bárányba beledörgöltem.