HTML

Vajas Kenyér

Minden, ami gasztronómia: éttermekben, otthon és a világban; szakács szemmel, Angliából.

Facebook

Friss hozzászólások

  • lordjim: Szeretettel gratulálok! Régóta élvezettel olvasom igényes blogját. (A fiam Cheltenham-ben, a Prit... (2016.11.22. 19:10) Az angol kórházi kaja
  • Hobbiszakács: Hajrá! :-) Szorítunk. (2016.08.08. 10:17) Barackos-túrós lepény
  • Jovanotti: Pink lady alma egesz telen kaphato volt a Lidliben, 700Ft/4db aron...tenyleg finom, de az ara "kis... (2016.07.20. 15:34) Sirha Budapest - 2016
  • jEnci: @sellőlány: :D :D A mostani főnököm is azt mondta, hogy naivan azt gondolom, hogy majd lesz időm d... (2016.07.17. 10:56) Terhesen a konyhán II/II
  • jEnci: @rambo13: @Benikuty: Nekem nincs azzal bajom, hogy az adott kormány támogatja a gasztronómia enn... (2016.06.02. 13:52) Bocuse d’Or 2016, Budapest – beszámoló

Morzsák

activa eb (1) adam bennett (1) ajánló (5) alacsony hőmérsékletek (1) alapanyag (1) alma (2) almasav (1) almáspite (1) amuse bouche (1) amuse gueule (1) ananász (1) angol karácsonyi hagyományok (1) anne sophie pic (1) anthony bourdain (1) antidote (3) anyu (8) aperitif (1) áramszünet (1) arbutus (2) arcade bistro (1) argentin steak ház (1) artesian (1) aszalt datolya (2) aszalt sárgabarack (1) aszalt szilva (2) auberge du pont de collonges (1) aux merveilleux de fred (1) avokádó (3) a la carte (1) babérlevél (2) bacon (2) bagel (1) bakewell tart (1) banán (1) barack (1) barackos túrós lepény (1) bárány (1) barna csiperke (1) bazsalikom (4) bbc good food show (1) bbq (5) beaconsfield (1) bébizöldség (1) bélszín (2) bergamott narancs (1) beszámoló (4) bib gourmand (2) biggles sausages (1) biodinamikus bor (1) bíró lajos (2) bisztrókonyha (8) bock bisztró buda (2) bocuse dor (13) bor (2) börek (1) borkonyha (2) borkóstoló (1) borsó (2) bors gasztrobár (1) borzalmas ebéd (1) bor bár (2) bouchon (2) brandy (1) brandy hab (1) branston pickle (2) bray (5) brokkoli (1) brownie (2) bubbledogs and champagne (1) budaörsi halpiac (2) budapest (25) burger (4) burger and lobster (1) burger blog (2) burger craft (1) burger fesztivál (1) burgonya (3) byron (1) café 57 (2) captain kidd (1) cékla (1) ceviche (2) challah (2) chantilly krém (1) charlotte torta (1) chez mounier (1) chilis limeos dresszing (2) chip butty (1) citrom torta (1) ciya sofrasi (1) clotted cream (1) cookham (1) couscous (2) couscous saláta (4) crepe fun tastic (1) crown (1) családi ebéd (3) cserpes tejivó (1) csirke (3) csirkecomb (1) csirkemell (3) csirkeragu leves (1) csoki (6) csokitorta (2) csőkukorica (2) cukkini (2) cukrászda (3) cupcakes and shhht (1) dabbous (1) damien hirst (1) desszert pálya (11) digestive (1) dinner by hb (3) dió (4) dock kitchen (1) dresszing salátához (1) durrogós cukorka (1) ecet (1) édeskömény (2) édesség (2) égési sérülés (1) egész fehér bors (1) előléptetés (1) el bulli (4) entrecote (1) eper (1) erdély (1) esküvő (2) esküvői torta (2) faggyús gombóc (1) fagyi (1) fahéj (1) family meal el bulli (1) fasirt (1) fat duck (2) fehérbor (9) fehér retek (1) fekete kagyló (2) fekete kagyló tisztítása (1) félmaraton (1) felújítás (1) ferran adria (2) film ajánló (2) fishlove (1) flat iron (1) focaccia (1) fogadó (1) fogalmak (1) fokhagyma (3) foodies festival (1) fortnum and mason (1) four to eight (1) főzősuli (2) frantzen (5) friss élesztő (3) fruktóz (2) fudge (3) füstölt lazac (4) fűszer (1) futás (1) gails (2) gails kitchen (1) gastronord (1) gasztro filmek (2) gasztro zene (1) gesztenye (1) glutén láncok (1) gomba (6) gomba ketchup (1) gordon ramsay (1) gourmet fesztivál (2) gözleme (1) gránátalma (3) green rabbit (1) grissini (2) guadalajara (1) gulyás leves (1) gyors édesség (3) gyors vacsi (10) gyümölcskenyér (1) hagymakarika (1) háj fájv (1) hakkasan (1) hal (7) hamburger (1) hamsi (1) hand and flowers (1) háromszor sült krumpli (4) hátszín (1) hazai receptek (1) házibuli (2) hedone (1) herman ze german (1) hervé this (1) hestons fantastical food (1) heston blumenthal (5) hinds head (4) hi sushi (1) hold utcai piac (1) hollandi mártás (1) honest burger (1) hostess (1) hotel (1) hot cross bun (1) hot dog (2) hula hoops (1) húsleves (2) húsos pálya (2) húsvét (1) hús hal ragasztó (1) hús krumplival (3) hús sütési fokozatok (2) ibolya (1) indiai étterem (2) indukciós lap (1) interjú (1) isaac mchale (1) isler (1) isztambul (5) ittenbari (1) jacket burgonya (1) jótékonykodás (1) jubileum (1) kacsa (1) kacsamell (2) kadarka túra (1) kajafesztivál (3) kakukkfű (4) kalács (5) kalmár (3) kalmár előkészítése (1) kapribogyó (1) karácsony (8) karácsonyi puding (2) karaköy port hotel (1) karamell (1) karfiol (1) kávézó (2) keksz (1) kenilworth (1) kenyér (8) képek (20) két szerecsen (1) kevert saláta (1) kiállítás (7) kimchee (1) kínai étterem (1) kiraku (1) kirándulás (4) koktél (3) kókuszos süti (1) kolbász (1) kollázs (1) kolozsvár (1) koncert (1) konyhai pályák (2) konyhai pozíciók (2) konyhaszigetek (2) könyvajánló (15) koreai étterem (1) kórház (3) körte (1) kóstoló (1) kövér kacsa (10) krumplifőzelék (1) krumplis tészta (1) krumpli püré (1) kucsmagomba (1) kürti miklós (1) laci konyha (1) ladurée (1) lakoma (5) larousse gastronomique (1) lassi (1) la fromagerie (1) la postrería gdl (1) la relais de venise (1) la tete de lard (1) leb-i derya (1) lecture room and library (1) lekvár (2) lemon curd (1) levél (2) leves (1) libamáj (1) limonádé (1) liverpool (2) lóbab (1) locatelli (2) lokanta maya (1) london (56) lyon (12) macaron (1) madártej (2) maison pic (1) maitre d hotel (1) majonéz (3) majonézes burgonyasaláta (1) makréla (2) mák bistro (2) malacsült (1) malac császárhús (1) malic acid (1) maliks (1) mana (1) mangalica (1) mangalica húspatika (1) mangó (3) manor (1) marco pierre white (1) marhasült (2) marha faggyú (1) mark hix (1) marlow (1) marmite (1) mascarpone (1) matbaren (2) mathias dahlgren (4) matsalen (3) maurer oszkár (1) mazsolás kalács (1) meat fruit (1) meat market (1) medvehagyma (2) menta (3) merveilleux (1) mexikó (1) méz (2) mezze (2) michelin csillag (5) millionaire shortbread (1) mince pie (1) mise en place (1) mishkins (1) mixersuli (1) mogyoró (3) mogyorós csoki (1) mogyoróvaj (1) molekuláris gasztronómia (2) molnár gábor (5) moro (1) mother flipper (1) munkakeresés (2) munkaruha (1) munkavédelem (1) mustár (1) művészet (1) naan (2) narancs (2) new york palota (2) női szeszély (1) nőként a konyhán (4) noma (2) nougat (1) nugát (1) nyúl (1) off (3) olasz szalámi (2) olimpia (1) olívabogyó (1) olivomare (1) omlós tészta (1) ördöghal (1) oshea (1) oxford (1) páclé (1) pacojet (1) padlizsán (3) padlizsánkrém (1) palacsinta (1) pálinka (2) panna cotta (1) papadam (1) paprikás krumpli (1) paradicsom (2) paradise (1) parmezán (1) paul bocuse (1) pesti disznó (1) pesti istván (1) pesto (2) petit four (1) petit fours (1) petrezselyem (4) pezsgő (2) pharmacy 2 (1) piac (5) piccallili (1) pierre gagnaire (1) piknik (1) pirított burgonya (1) piskóta (1) piskótatekercs (1) piskóta tekercs (1) pisztácia (1) pisztráng (1) pizza (2) platán étterem (1) pletyka (1) podcast (1) pop-up (1) próbanap (2) pub (7) quaking pudding (2) rabot 1745 (1) rák (1) raki (1) ramen (2) rántott hús (1) rebarbara (1) reggeli (1) régi recept (1) répa (2) répatorta (1) ribeye (3) riverside brasserie (4) rizottó (1) rizs (2) rizs főzés (1) roast beef (4) roast pork (2) roberto cukrászda (1) robert merle (1) rocket evaporator (1) rolfs kök (1) romani gastro (1) rosenstein vendéglő (1) rossz alapanyag (1) rövid hír (4) royal china (1) royal standard of england (1) rozmaring (4) rum (2) rumford grófja (1) sacro cuore pizzeria (1) said (1) sajt (13) sajtos vajas pogácsa (1) sajttorta (1) salon du chocolat (1) salon étterem (1) salusbury pub (1) santa maria del sur (1) savanyú káposzta (1) savarin (1) scone (1) scotch egg (2) sea herbs (1) senor ceviche (1) sertésszűz (2) set menu (1) sharbat (1) shoryu (1) sirha (6) sirloin (2) sketch (1) snidling (2) snidling szósz (2) solier cafe (1) sous vide (3) spagetti (2) spárga (2) square (10) steak (6) stockholm (11) street food (1) street kitchen (1) stressz (11) st john (2) sugar shop (1) suli (1) sunday roast (2) sushi (1) sütemény (6) sütőtök (2) szalonna (4) száraz élesztő (9) szegfűbors (2) szegfűszeg (1) szekszárd (1) széll tamás (4) személyzetis buli (2) személyzetis kaja (1) szendvics (8) szerviz (1) szervizdíj (1) szezámmag (1) sziksófű (2) szilvás unicum (1) szilveszter (3) színház (1) szirupos torta (1) szt. jakab kagyló (2) sztázsolás (14) szülinap (8) table d hote (1) tagine (1) tamarind (1) tanariva (1) tarja (1) tárkony (1) taste of london (1) tasting menu (1) tata (1) tatabánya (1) tea (2) tea szalon (1) tejföl (3) tejkaramella (2) téli szünet (1) teljes kiőrlésű liszt (1) tengeri keszeg (1) tengeri sügér (1) terhesség (3) termelői piac (1) tetedoie (1) thermomix (1) the alice house (1) the bottle shop (1) the clove club (1) the cross (1) thomas keller (1) tipsy cake (1) tiramisu (1) tokaj (1) tokaji borecet (1) tőkehal (2) tokyo turnip (1) töltött káposzta (1) tom kerridge (1) tonhal (2) töpörtyűs pogácsa (2) török ételek (3) torta (3) treacle tart (1) túlhalászás (1) turkish delight (1) túró (1) túró pont kettő (1) tv műsor (3) uborkaszezon (1) ügynökség (1) újságcikk (1) umu (1) unicum (3) vaj (9) vajas hot dog kifli (1) vajas kenyér (4) vákuum (1) valence (1) valentin nap (1) vanília (4) vanília kivonat (1) vargánya (1) vár a speiz (1) vasárnapi ebéd (4) vasárnapi sült (3) vendégposzt (2) video (1) vigasz desszert (1) virsli (1) vízfürdő (1) vörösbor (5) waitrose (1) wassailing (1) waterside inn (2) wheelers of st james (1) wild game co (1) william curley (1) windsor (1) wolf andrás (2) yorkshire pudding (1) zellergumó (1) zöldbab (2) zöld saláta (1) zona (1) zsálya (4) zsidó bisztró (1) zsolti (6) Címkefelhő

2014.04.15. 07:00 jEnci

The Square – 16 éve két Michelin csillag

Címkék: london square

Gasztronómiában nem jártas emberek gyakran azt hiszik, hogy ha valaki szakácsként dolgozik, akkor soha nem éhes, hiszen egész nap finomabbnál finomabb ételekkel van körülvéve, amikből ehet, amennyit akar. Nos, ez nem így van. Általában mindenből csak annyit készítettünk, amennyi az adott szervizre vagy napra kellett. Köret pályán maximum nyers zöldséget volt esély enni, ami lássuk be, még mindig jobb, mint a nyers hús vagy hal. Az ételeket úgy sem kóstoltuk meg, ahogy a maguk pompájában kimentek a vendégekhez. Szóval főztünk valamit, aminek az alkotó elemeit megkóstoltuk, de arról fogalmunk sem volt, hogy milyen az, amikor a tányéron minden egyben volt.

Ezúttal, mint vendégek mentünk a Square-be.

IMG_2156.jpg

A konyhájához képest az étterem olyan volt, mintha az egy másik dimenzióban lenne: nyugodt, fényes, tágas, elegáns és minden asztal körül három felszolgáló tevékenykedett. Ezzel a hatalmas kontraszttal az elején nem is tudtam mit kezdeni, úgyhogy gyorsan végiglapoztam az étlapot, de inkább csak azt néztem meg, hogy mi változott előző este óta. Elég sok minden: a heti ajánlat megint, néhány fogás a degusztációs menüben és felkerült az étlapra egy ‘séf ajánlata’ előétel és főétel is. Már attól a gondolattól, hogy a reggelt a konyhán elképzeltem, elkezdtem leizzadni. Ekkor hoztak két pohár pezsgőt, ami eszembe juttatta, hogy én igazából nem is dolgozom és most az a dolgom, hogy jól érezzem magam. Úgyhogy hátradőltem a székben, koccintottunk és kortyoltunk a pezsgőből, ami nagyon finom, gyümölcsös volt és tipikusan az a fajta, amiből feltűnés nélkül meg tudtunk volna inni egy üveggel.

Phil Howard 1991-ben nyitotta meg a Square-t a King Street-en (St. James’s, London).

1994-ben kapta meg az első Michelin csillagot.

1997-ben az étterem átköltözött a Bruton Street-re (Mayfair, London).

1998-ban kapta meg a második Michelin csillagot, amit azóta is megtartott (16 éve).

Az asztalokon minimális teríték volt, ami nekem mindig sokkal jobban tetszik, mert nincs olyan érzésem, hogy túlzsúfolt.

IMG_2151.jpg

A pezsgő után és a rendelések előtt kaptunk sós és sótlan vajat, hozzá pedig a kenyereket is. A szelet fehér, könnyű, kovászolt kenyér volt hatalmas lyukakkal, a másik pedig egy magvas barna mini kifli tömörebb textúrával. Mindkettő langyos volt, amikor megkaptuk, úgyhogy azonnal megkentük vajjal, ami elegánsan elolvadt rajta és már falatoztunk is. És újra itt vagyunk… A nulladik fogásunk langyos, friss vajas kenyér volt pezsgővel. Részemről megunhatatlan párosítás.

IMG_2153.jpg

IMG_2154.jpg

Zsoltival úgy döntöttünk, hogy a 9 fogásos degusztációs menüt fogjuk enni. A rendelésünk után a menü egy kisebb variációját ott hagyták nekünk az asztalon, így mindig tudtuk, hogy hol tartunk. Most először kértük a kísérő borokat is hozzá.

IMG_2157.jpg

Az első fogásunk langyos, savanykás csicsóka és fekete gyökér saláta volt juhtúróval, szarvasgombával és körtével. Nem volt nagyobb, mint aminek kinéz a fényképen, mégis fél órát vártunk rá. A bor hozzá Grüner Veltliner, Jurtschitsch, 2012 (Kamptal, Austria) volt. Erről a borról nekem a nyár és a hőség jutottak eszembe, mert azokat ez az íz feldobja, felfrissíti és élénkíti.

IMG_2160.jpg

Fél óra nagyon sok idő, így egy kicsit beszélgettünk a sommelier-val. Mivel soha nem láttam őket ételeket kóstolni, megkérdeztem, hogy mi alapján párosítják hozzájuk a borokat. Először elmosolyodott, majd mondta, hogy rendszeresen beszélnek a főszakáccsal, aki elmondja nekik az étel fő ízeit és a karakterét, így a bor választásánál általában azokat követik.

A második fogásunk makréla volt, tengeri növényekkel, zeller szárral, burgonyával, tejföllel és rebarbarával. Ezt Savenniéres, Clos du Papillon, Domine des Baumard, 2006 (Anjou, France) kísérte. Ez is fehér bor volt, de az a fajta, amit az ember megjegyez magának, mert olyan különleges. Az íze rendkívül ásványos volt, mint a föld maga rengeteg kaviccsal. Vagy inkább csak szikla. Igen, szikla ízű bor volt. Soha nem ittam még ehhez foghatót, de azt meg kell említenem, hogy a makrélával, tejföllel, rebarbarával még ez az ásványos bor is tökéletes harmóniát alkotott.

IMG_2163.jpg

A kedvenc fogásom következett, ami a skót languszta farok volt parmezános gnocchi-val, gomba pürével és szarvasgombás, burgonyás szósszal.
Ezt a fogást már legalább volt szerencsém kóstolni ilyen formában egy-egy elrontott tányér miatt. Ez alatt azt értem, hogy a languszta túlsült, vagy a kész tányér túl sokat állt a tálaló pulton és minden elkezdett megszáradni rajta, vagy a gnocchi nem nézett ki elég jól stb., és olyankor azt általában mi ettük meg, mintha éhes sáskák lennénk.
Nincs mit mondanom róla, az egész úgy tökéletes a gombával, a parmezános gnocchi-val, a szósszal, a hagymakarikákkal a languszta tetején, ahogy van. Egyetlen bajom volt vele, hogy úgy éreztem, hogy a fél fogamra sem elég. Bánatomat ezúttal a hozzá kínált borba folytottam: Viognier de Rosine, VdP, Michel et Stéphane Ogier, 2010 (Rhone, France).

IMG_2164.jpg

A negyedik fogásunk roston sült libamáj volt narancs pürével, endívás torta szelettel és pisztáciás, narancsos morzsával. Angliában libamájat ilyen formában enni igazi kuriózum, úgyhogy a vendégeink többsége el volt ájulva ettől. Jogosan, mert ezzel a körettel igazi íz kavalkád lett a szánkban az első falat után. A hozzá kínált édes bor pedig ezt csak fokozta: Jurancon Supreme de Thu, Clos Thou, 2011 (South West, France).

IMG_2165.jpg

Az ötödik fogásunk kakashal volt füstölt, zelleres tej pürével, vajas kelkáposztával, szarvasgomba olajjal, mogyorós pesztóval és parmezános fekete gyökérrel. Újabb meglepetés ért minket, amikor a halhoz vörösbort hoztak. Én itt már kezdtem igen jól érezni magam az előzőleg elfogyasztott boroktól, ugyanis a felszolgálónkra egyáltalán nem lehetett azt mondani, hogy szűkmarkúan bánt volna velük. Meglepett ez a párosítás, de megkóstolva határozottan jó kombináció volt. Chorey-Les-Beaune, Domaine Maillard, 2010 (Burgundy, France).

IMG_2166.jpg

A hatodik fogásunk lassan készült marha pofa volt nyelvvel, burgonya pürével és párolt, kakukkfüves hagymával. Ettem már több helyen marha pofát, de ez egyáltalán nem tartozott a legjobbak közé. Szívós és kicsit rágós volt, amivel csalódást okozott, mert tudom, hogy ezt meg lehet csinálni sokkal jobbra, mint ez. A köret és a bor legalább felhúzta a tányért. Terre di San Leonardo, Tenuta di San Leonardo, 2010 (Trentino, Italy).

IMG_2167.jpg

A sajt fogásunk következett, amit legalább annyira vártam, mint a langusztát az elején. Ezt igazából még egy okból jobban, mert Zsolti nem szereti a puha, lágy sajtokat, így tudtam, hogy az ő adagja is az enyém lesz az után, hogy belekóstolt. :) A konyhán szerviz előtti szeleteléskor a leeső részeket főleg én ettem meg személyzetis kaja helyett. Tudták, hogy imádom, így nem vonták meg tőlem a ‘nem felszolgálható’ részeket.
Szarvasgomba krémmel töltött Brie de Meaux sajtot kaptunk lépes mézzel, zeller zselével, körtével és diós zsömlével. Annyira el voltam foglalva azzal, hogy a sajátom után Zsoltiét is megegyem, hogy még bort is elfelejtettem inni hozzá. Nincsenek rá szavak, hogy mennyire finom volt. Riesling Spatlese Scharzhofberger, Reichsgraf Von Kesselstatt, 2010 (Mosel, Germany).

IMG_2169.jpg

IMG_2171.jpg

A nyolcadik fogásunk vérnarancsos sajt torta volt vérnarancs terrine-nel, sorbet-val, chips-el és zselével. Ez igazából a legjobb sajt torta, amit valaha ettem, de számomra egy kicsit elvesztette a varázsát, mert amíg cukrászaton dolgoztam majd’ minden nap készítettem és volt szerencsém enni is ugyanannyit. Ehhez nem volt külön bor kínálva.

IMG_2172.jpg

A degusztációs menü utolsó fogása banános szuflé volt gyömbéres morzsával és Guiness fagyival, amit az asztalon tettek bele a szufléba, így a meleg, habkönnyű szuflét lehetett kanalazni a hűvös, sörös fagyival. A háromcsillagos Waterside Inn-ben kapott szuflénk a nyomában sincs ennek. És ezzel szerintem mindent elmondtam. Hozzá édes bort kaptunk, ami nagyon hasonló volt a mi Tokajinkhoz: Cuvée Céline, Domaine Clos le Comte 2010 (Sauternes, France).

IMG_2173.jpg

A menünk itt még nem ért véget, mert a cukrászat küldött nekünk még egy desszertet soron kívül. Ez mogyorós, tejcsokis, karamelles szelet volt banán fagyival. A legjobban talán az írja le, ha azt mondom, hogy ez a Snickers két csillagos változata. Nekem amúgy a banán fagyi volt a kedvencem az ott elkészítettek közül, és Zsolti igazából nem szereti az ilyen édes, tejcsokis dolgokat, de ezt semmi perc alatt eltüntette.

IMG_2174.jpg

A petit fours pedig bergamottos csoki trüffel, nougat és vérnarancsos zselé voltak.

IMG_2175.jpg

Ilyen a mosdó stílusa: sötét, drapp színű tapéta mintával, sok tükörrel, zsebkendővel és virágokkal a sarkokban.

IMG_2162.jpg

Tetszett a degusztációs menünk, jó volt végre megkóstolni mindent együtt, így legalább volt róla fogalmam, hogy mit is csinálunk. Az ételekhez kínált borok pedig ugyanúgy figyelemre méltóak. Egy ismerősöm, aki néhány héttel előttünk ment vacsorázni a Square-be azt mondta, hogy szerinte a borok finomabbak voltak, mint az ételek.
Szombat kora délután lévén nagyon bennem volt, hogy maradjunk bent a városban tovább és szórakozzunk, de a sok bor annyira a fejembe szállt, hogy rám jött a fáradtság és csak és kizárólag az ágyamat akartam, ahogy az akkori szabadnapjaimon mindig.

Látogatás: 2014. február 8.
Árak: degusztációs menü: £115/fő, degusztációs menü borral: £185/fő, plusz ital, plusz 12,5 % szerviz díj.

The Square
6-10 Bruton Street Mayfair,
London
W1J 6PU

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vajaskenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr696018004

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A brit kaja iszonyú jó! 2014.04.16. 09:11:24

Akárhova utazom, mindig igyekszem csak a helyit, az autentikust enni. Még akkor is, ha már unom, vagy eleve nem is nagyon ízlik. Közép-Amerikában például hiába untam már, még akkor is minden reggel babos rizst kértem, amikor már tényleg elmúlt az újdon...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.15. 09:24:51

Nem mérik olcsón az élvezetet, de meggyőző.
Mennyit adtak a borokból, hogy ilyen kedélyesen berúgtál?

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.15. 10:06:21

@Hepci: az első sommelier 1,5 dl töltött mindegyikből, majd a marha pofa tájékán személyzet váltás volt, és a másik már csak 1 dl töltött. Plusz a pohár pezsgő az elején.
1,5 dl szerintem csak azért volt mert kolléga voltam, de ha megiszod a bort és kérsz még, töltenének még. Mivel amúgy sem nagyok az adagok az 1 dl általában elég is. Az étkezés végére ez minimum 8 dl bor lesz, ami nem kis mennyiség. Legalábbis nekem nem az. :)

Nash vs. Keynes 2014.04.15. 16:27:03

Jó volt a kérdés arról, mi alapján párosítják a borokat az ételekkel. Eszembe jutott, hogy vajon a borokat végígkóstolják valahol, vagy azt is meg kell kérdezni valakitől? ;)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2014.04.15. 17:49:15

@Nash vs. Keynes: a sommelier-k megkóstolják őket, beszélgettem velük rendszeresen, így ezt tudtam.
Voltak olyan napjaink cukrászaton, amikor egy asztal nagyon sokáig maradt és persze olyankor várni kellett a desszert rendelésükre, miközben már mindenki más elhúzott a konyháról. Ilyenkor mindig volt alakom beszélgetni, meg arra is hogy hozzanak nekünk egy-egy pohár bort, meg némi sajtot hozzá. :) Ez amúgy életmentő tud lenni akkor, amikor egy órát kell várni az üres konyhában egy túl részeg társaságra, hogy végre rendeljenek desszertet...

A fickó 2014.04.16. 20:27:15

Jó kis menüsor. :) A borok is kiválóak. Ahogy olvasom a halfogás alkotóelemeit (füst, zeller, parmezán ...) már értem a vörösbort. A pofa, azért nagy baki, mert nem nehéz puha szaftosra készíteni. Nem igényel szerintem nagy kihívást. A szufflé nagyon meggyőző így fotóról is.
Klassz élmény lehetett. :)